neděle 30. května 2021

Nedělní miniglosy č.592

Zatímco v posledních letech bylo jaro poněkud upozaděné a dlouhá mírná zima se po pár dnech proměnila v plné horké léto, letos si postupně se rozvíjející (pravda, trochu opožděné) jaro celkem můžeme užívat. I když je venku ještě pořád dost chladno a mokro, dnešní číslo Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", už je pro letošek posledním květnovým vydáním. Pojďme se tedy opět po týdnu s nadhledem podívat, co nového se odehrálo ve světě kolem nás. Všechny milé návštěvníky srdečně vítám u 592. čísla nejspíš nejdéle vycházejícího českého blogového nedělníku :-).

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu zveřejnil dva nové články: První se zařadil do vzpomínkové rubriky Po paměti a popsal jsem v něm, jak jsem před mnoha lety náhodou našel svůj filmový klub, a otevřel si tak cestu k řadě filmových skvostů. Moc rád píšu o nejrůznějších nenápadných ale stěží uvěřitelných příbězích, hraničících se zázraky, a tentokrát jsem ten nejčerstvější popsal v článku Jak jsem se (zázrakem) vetřel mezi pěstitele růží. Z minulého týdne pak ještě jednou připomenu netradiční zážitek z pokusu o vlastní překlad velmi zvláštní a originální básně Christiana Morgensterna Mezi časy
 
Přesně před osmi lety jsem otevíral na zámku v Dobřichovicích svou první (a domníval jsem se, že i poslední) fotografickou výstavu. Tenkrát jsem v den zahájení výstavy na blogu zveřejnil básničku, která měla stejný název jako tehdejší dobřichovická fotoexpozice: Obrazy ze zásvětlí. Zároveň můžu zájemce z řad zdejších čtenářů konečně jednou i oficiálně pozvat na komentovanou prohlídku své aktuální malé výstavy v Divadle Kámen na pražské Invalidovně, kde budu v úterý 8.června od 17:30 hod. vyprávět o vystavených fotkách a jejich souvislostech s dlouhodobým projektem Pražské domy. Kdo by se chtěl přijít podívat a "pokecat" ve vlídném prostředí o fotkách i o jiných věcech, stačí, když mi o svém zájmu dá vědět a domluvíme se, divadlo pro nás bude ten večer otevřené. A ti, kterým se ještě v nejisté epidemické době nechce moc vycházet mezi lidi, mohou využít toho, že jsem nedávno zdarma zpřístupnil knížku svých (nově upravených) blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás z názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu). Na blog jsem taky vložil trvalou upoutávku na tuto knížku, můžete ji vidět na stálém místě vlevo pod pevným menu.
 
Přeji vám všem i nadále hlavně pevné zdraví a pěkně prožité červnové dlouhé dny. A samozřejmě, budu se moc těšit, že se na těchto blogových stránkách opět shledáme při nejrůznějších příležitostech, nejpozději zase za týden u nového čísla nedělníku se značkou NMg :-).
 
 
Svaz českých milovníků jehličnanů požádal názvoslovnou komisi, aby co nejrychleji nahradila i v České republice užívaný mezinárodní termín "konifery" protože členové a zejména členky svazu nechtějí, aby měly jejich milované dřeviny cokoli společného se jménem bývalého poslance Dominika Feriho, který je aktuálně prošetřován kvůli podezření ze sexuálního obtěžování. "Asi nejpřijatelnější by bylo začít místo zprofanovaného původního názvu používat prostý český překlad "šiškonoši"," řekl Nedělním miniglosám předseda Svazu, "jen ještě musíme počkat, jestli mezi našimi členy nebudou nějaké námitky i proti využití jména slavného husitského válečníka Jana Šišky."
----------------------
Po mnohaletém vyšetřování odborníci Řeckého ekonomického institutu s úlevou konstatovali, že Prométheus nejspíš nepřinesl lidem oheň darem z nejasných a pravověrnými ekonomy neuznávaných altruistických pohnutek, ale především proto, aby si mohl svůj dar odečíst z daní.
----------------------  
Řada lidí je spokojena s chladnějším a vlhčím průběhem jara, který považují za návrat k tradičnímu jarnímu počasí, jaké bylo standardem před výrazným zhoustnutím celosvětového leteckého provozu, kdy podle nadnárodními koncerny později záměrně zcela překroucených pranostik první opravdu výrazně suché období přicházívalo každý rok až na Medarda.
----------------------
Tisíce parem demonstrovaly ve Vltavě poblíž Úřadu vlády proti tomu, aby byly parmy opětovně vysazeny do řeky Bečvy, kterou loni zasáhla ekologická katastrofa. "Požadujeme, aby se napřed naši ministři zajeli do zasažené oblasti řeky osobně vykoupat a pak se teprve budeme bavit o nějakém vysazování," zveřejnil parmí potěr stanovisko na svém twitteru. Ministr kultury Lubomír Zaorálek tuto nabídku přivítal a navrhl, že by pak bylo možné ministerské koupání v Bečvě efektivně mediálně propojit s letní obnovenou premiérou filmu Rozpuštěný a vypuštěný. 
----------------------
Premiér Babiš musel zdůvodňovat svůj nečekaný krok, když si jako ministra zdravotnictví po odstoupení Petra Arenbergera vybral už podruhé na podzim odvolaného exministra Vojtěcha: "Protože teď už bohužel nemám žádný řídicí orgán, který by mi v každé krizi dobře poradil, jako tomu bývalo dřív, zašel jsem si z nouze aspoň za průhonickým farářem," potvrdil Nedělním miniglosám český předseda vlády. "No a ten mi řekl, že v tak komplikované situaci jako je zdravotnictví v době pandemie, je dobré občas se podívat zpět na své činy a začít znovu pěkně od Adama!"
 ----------------------
Mezivládní antidiskriminační panel doporučil zařadit do kalendáře kromě ledových mužů i ledové ženy. Zastánci původní podoby kalendáře ovšem namítají, že počet ledových žen a mužů je ve skutečnosti vyrovnaný, protože za ledovou ženu může být regulérně považována Žofie a Pankrác je na rozdíl od Serváce a Bonifáce - jak vědí všichni čeští recidivisté - odedávna ženského rodu.
----------------------
Ministerstvo vnitra kvůli zachování plynulého provozu policejních stanic důrazně upozorňuje všechny zájemce o PCR testy, že zkratka PCR v této souvislosti neznamená Policii České republiky.
----------------------
Agentura Cermat, která zajišťuje vyhodnocování přijímacích testů na střední školy, dostala záplavu stížností na to, že se zcela nesmyslně vyhodnocuje i znalost starých přísloví, která je pro posouzení studijních předpokladů zcela irrelevantní, ale řadě uchazečů o studium přitom zkazila dobrý výsledek z testu. Cermat stěžovatelům odpověděl, že to nevidí zdaleka tak negativně, protože chybami se člověk učí a když se kácí les, lítají třísky.

 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

27 komentářů:

  1. Tak to chodí na tom světě každou chvíli Janák:Dneska cti že za svatého, zejtrs budeš sviňák (Karel Havlicek B..)

    OdpovědětVymazat
  2. Ad #4) Protest parem (triglií) podpořilo i italské město Parma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Parma si však za podporu vymínila, že parmy jí přispějí na výrobu parmezánu.

      Vymazat
  3. Ad #8) Cermat většině stěžovatelům na jejich stížnosti většinou odpovídal staročeskými příslovími:
    "Kozel dlouhou bradu má, a přece není mudrc."
    "Smaž hada, jak chceš, nebude z něho úhoř."

    OdpovědětVymazat
  4. A koupil si hned u faráře AB odpustky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by byl docela podstatný příjem do církevního rozpočtu :-).

      Vymazat
  5. Napřed byl borec a teď už nikdo s ním nechce mít nic společného, ani ti milovníci jehličnanů. I "etalony morálky" (stále zděšená Mirka a Tchajvanec) jsou zticha. A fanatická feministka Sommerová jakbysmet, nakonec za 4-5 měsíců v Parlamentu si pěkně přivydělá k důchodu a ani se nepřetrhne, 2 měsíce jsou prázdniny a po nich se už kromě kampaně stejně nic řešit nebude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, Miloši, co by asi tak měli ti tvoji "etalonové morálky" vykřikovat? Že má takový člověk okamžitě rezignovat na všechny své politické posty? Vždyť se to stalo! Že musí vypadnout do náležitého vyšetření z připravované volební kandidátky? Vždyť už je pryč! Řekl bych, že nic moc jiného se teď už křičet nedá, protože vše ostatní je v rukou těch, co to budou vyšetřovat. To, že ti "etalonové" jindy nepřestávají pokřikovat, se děje především proto, že lidé, proti kterým je jejich křik namířen, ve svých pozicích přes veškeré aféry setrvávají a veškerý okolní křik je jim ukradený. Já v tom cítím podstatný rozdíl, ty ne? :-)

      Vymazat
    2. Ale tihle by, kdyby byl Feri z ANO či ČSSD, hned chtěli zřizovat vyšetřovací komisi, svolávat mimořádné jednání, Kalousek (být ještě v Parlamentu) by celý den plamenně řečnil a žádal demisi vlády, protože tyto strany odsouzeníhodné Feriho jednání "určitě kryly", a to bez ohledu na to, zda Feri složil mandát či ne, protože takové jednání by samozřejmě bylo třeba dobře "politicky využít" :).

      Přestože Piráti nejsou stranou, která by mně oslovovala, musím říct, že jejich postoje v takovýchto situacích považuji za nejrozumnější. Když vypukla aféra "vlastizrádce Hamáček", Bartoš prohlásil, že nevidí důvod na základě Kroupova neověřeného článku svolávat tiskovou konferenci a Fiala-Adamová a všichni kolem Spolu na tom exhibovali, teď se Piráti také drží zpátky, přestože někteří představitelé TOP09 se snažili naznačovat, že ve zveřejnění "před volbami" snad mají prsty.

      Vymazat
    3. To je role opozice využívat politické chyby těch, co jsou u vesla. Opačně to zdaleka tak pěkně nefunguje, protože opozici vyšetřovací parlamentní komisí a demisí vlády jen těžko zastrašíš :-). Ale děkuji, na mou poslední otázku jsi mi odpověděl :-).

      Vymazat
  6. Příležitosti se nevrací, Feri je psychopat. 👹

    OdpovědětVymazat
  7. Ad #7)..., ale Parlament České republiky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam se sice tolik netestuje, zato jsou tam odborníci na pouštění žilou :-).

      Vymazat
  8. U dnešních miniglos jsem se musela usmívat...začalo to koniferama (i) a pak každý další odstavec vyloudil na tváři úsměv. Povedené vyloupnutí všech událostí. Díky. Co my s tím vším naděláme, že?♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc rád, protože tohle přesně vnímám jako hlavní smysl Nedělních miniglos :-).

      Vymazat
  9. Nechci být hnusná a nechci být podezírána s rasismu, nicméně DF mi neseděl od začátku, kdy se v politice začal více ukazovat. Možná že i to, že dostal přes tlamu na vinobraní o něčem vypovídalo. Prostě má eklhaftovej xicht při jehož spatření mi běhá odporem mráz po zádech. V tom si může podat ruku s agentem Burešem a Milošem "Ovarovičem" Zemanem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na podobný první dojem dávám jen v případě, že se s člověkem můžu setkat osobně. Přes obrazovku nebo stránky novin mi to bohužel nefunguje.

      Vymazat
  10. A teď babo raď. Milovníci jehličnanů chtějí jiný název, parmy svolávají protestní akci, potencionální středoškoláci si stěžují.... Žofku bych nechala Žofkou, stejně se jí říká "počůraná", protože pravidelně prší. Ledovým ženám by měla šéfovat Zuzana Krónerová, coby bába z ledu. Určitě by si pár dalších k sobě vybrala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pěkné, že se pořád něco děje. Ledovou bábu beru, jen mám obavu, aby nás mladší ročníky neobvinily z diskriminace podle věku :-).

      Vymazat
  11. Rozpuštěný a vypuštěný mě dostal. A pak že ta naše politická krize nemá řešení! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by to stálo za zřízení pravidelné autobusové linky s jednosměrnými jízdenkami :-).

      Vymazat
  12. Jedna perla vedle druhé, ale parmy a průhonický farář tomu nasadili korunu! 😀

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.