neděle 23. května 2021

Nedělní miniglosy č.591

Po svérázném staňkovském "odloženém vánočním víkendu" jsme se v redakci opět vrátili do normálního května podobně jako se vrátily po vytrvalých jarních deštích rozlité řeky do svých koryt. Mohu vás tedy opět všechny srdečně přivítat u nového vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", tentokrát konkrétně u jeho už 591. čísla, ve kterém se - jako skoro každou neděli už víc než 12 let - opět s nadhledem podíváme, co nového se odehrálo ve světě kolem nás.

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu stihl publikovat dva nové články: V prvním jsem překvapeně zaznamenal, že se moje fotografie zimního dobřichovického zámku dostala na plakát zvoucí na výstavu snímků z letošní fotosoutěže "Dobřichovice vaším objektivem". Ve druhém článku jsem se už potřetí vypravil do říše fantazie Christiana Morgensterna s úmyslem vytvořit vlastní nový překlad některé z jeho originálních básní. Tentokrát to odnesla básnička Mezi časy, jejíž novou verzi si opět můžete srovnat s originálem i s vybranými českými překlady klasických morgensternovských překladatelů. Z minulého týdne ještě jednou připomenu článek O hrdosti a nakupování, tak trochu oživující původní styl stručnějších kompaktních textů, kterými jsem kdysi na blog.cz začínal.
 
Ještě jednou využiju skutečnosti, že je stále máj a že právě v máji se často dějí kouzelné věci, proti kterým vás naštěstí žádná pojišťovna nepojistí, a připomenu 10 let starý text Májová pojistná událost, který dokazuje - mimo mnohé jiné - že básničky se vždycky rýmovat nemusí :-). Komu by tohle nakouknutí do blogového archivu přišlo až příliš letmé, může si přečíst mou teprve nedávno zveřejněnou knížku nově upravených blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás z názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu).
 
Přeji vám všem i nadále hlavně pevné zdraví i úspěšnou a co nejpříjemnější cestu jarem v rozpuku. A samozřejmě, budu se moc těšit, že se na těchto blogových stránkách opět shledáme při nejrůznějších příležitostech, nejpozději zase za týden u nového čísla nedělníku se značnou NMg :-).
 
 
Policie prošetřuje podezření, že dlouho stíhaný bývalý finančník Viktor Kožený navštívil inkognito Českou republiku, protože hygienici ohlásili záchyt speciální bermudské mutace koronaviru.
----------------------
Dáda Patrasová oznámila na stranách bulvárního tisku veřejnosti, že je připravena na to, aby se k ní po dlouhém záletu vrátil její manžel Felix, samozřejmě až po nezbytné cizinecké karanténě, protože - nic naplat - je to přece jen Slováček.
----------------------  
Ředitelství silnic a dálnic se rozhodlo nabídnout špatně průjezdné části dálnice D1 ministerstvu zdravotnictví jako velkokapacitní "drive in" očkovací centrum.
----------------------
Kancelář prezidenta republiky vyhlásila opatření, podle kterého nebude poskytovat žádné informace vybraným médiím, což zdůvodnila bojem proti rostoucímu množství dezinformací ve veřejném prostoru. Opatření se naštěstí týká jen celkem bezvýznamných a dávno profláknutých dezinformačních platforem, jako je týdeník Respekt, servery Seznam Zprávy a Deník N, pořady veřejnoprávní České televize 168 hodin a Reportéři ČT nebo blogový nedělník Nedělní miniglosy. "Tradičně důvěryhodná a přátelská média jako jsou např. server Aeronet, deník Blesk, Parlamentní listy, ruská armádní televize Zvezda nebo tisková agentura Nová Čína, naše odpovědi nijak nepřekrucují a nehledají na nich všemožné hnidy, takže mohou být zcela v klidu, protože jich se naše informační embargo ani v nejmenším nedotkne," uklidnil všechny poctivé žurnalisty na mimořádné tiskové konferenci kancléř Vratislav Mynář. Na dotaz Nedělních miniglos, zda opatření platí okamžitě, ale kancelář zatím bohužel neodpověděla, takže se můžeme jen dohadovat.
----------------------
Ministerstvo zdravotnictví se chystá opět uzavřít zahrádky restaurací, protože prý došlo ke špatnému pochopení vládního opatření, podle kterého se původně měly otevřít výhradně zoologické zahrádky.
 ----------------------
Jak zveřejnily některé čínské informační zdroje, koronavirus se začal šířit i na svazích nejvyšší hory světa, Mt. Everestu. Proto budou čínští pohraničníci podnikat namátkové kontroly na vrcholu hory, jestli jsou všichni horolezci vybaveni minimálně respirátorem FFP2 a dodržují povinné rozestupy. Slovenské úřady pak na základě této informace oznámily, že i ony se více zaměří na horolezce, na rozdíl od Himálaje ovšem v Tatrách nebude povinný respirátor, ale při výstupu na Lomnický štít, Gerlachovský štít či Ľadový štít bude možné ho nahradit štítem.
----------------------
Podle agentury CzechTourism byla nejnavštěvovanějším turistickým cílem v České republice v uplynulém roce lanová dráha na Petřín, což není tak velké překvapení, protože všechny ostatní turistické cíle byly po většinu roku zavřené.
----------------------
Premiér Andrej Babiš oznámil, že vláda rozpustila expertní Mezioborovou skupinu pro epidemické situace MeSES především proto, že její členové pracovali zadarmo, a dávali tak špatný příklad kuřatům.

 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

 

25 komentářů:

  1. Nedělní miniglosy se sice ocitly na hradním blacklistu, ale jsou v dobré společnosti. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že k tomu, aby se Nedělní miniglosy ocitly na zmíněném blacklistu, chybí minimálně jeden předpoklad - tedy aby se Hrad o miniglosách dozvěděl :-).

      Vymazat
  2. Jojo, Petrin byl letosni zimu jedinej otevrenej skiareal v Cesku. Tak jen skoda, ze se ke comebacku Felixe nepodarilo zajistit vyjadreni zizaly Julie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žížala Julie dala Nedělní miniglosy taky na svůj blacklist :-).

      Vymazat
  3. Hezky jsem si početla i zasmála. Díky a přeji příjemné jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu, za přání i za úsměv :-).

      Vymazat
  4. Kde nejsou informace, vzniká vakuum, které okamžitě zaplní ...dezinformace...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy informace jsou, ale chybí chuť si je sehnat a pochopit je.

      Vymazat
  5. Upřímně řečeno stránka Seznamu mně už delší dobu také leze na nervy a Hradu se nedivím, že jej dal na "černou listinu". Každý den je tam titulek se "zásadním" odhalením, jak Hamáček chtěl jet do Moskvy. Pan Kroupa od bombastické zprávy o Hamáčkově "vlastizradě" přešel k do nekonečna recyklované zprávě o tom, že Hamáček "zhřešil myšlenkou". Vážně uvažuji, že domovskou stránku prohlížeče změním, protože tyto debilní titulky a články se nedají číst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, na jakém základě může státní úřad a státní úředník vytvářet seznamy nepohodlných médií, pořadů či osob, kterým nebude poskytovat informace, to je pro mne věc nepochopitelná a nepřijatelná, byť lidsky chápu, že nikdo nejedná rád s těmi, kteří ho otravují a baží po tom při něčem ho přistihnout. Bohužel, jak se ukazuje, těch příležitostí, jak při něčem přistihnout právě tento úřad, je docela dost, takže to pak dělá dojem ryze účelové arogance.

      Vymazat
    2. Já to naopak chápu, jestliže médium z poskytnutých informací vynechá jejich podstatu, účelově je "sestříhá", zdůrazní to, co je okrajové anebo tam vůbec není a jen si to zlovolně dovodí, pak udělá bombastický titulek, kde zpovídaného dehonestuje, také bych se sním už víc nebavil.
      Je to totéž, jako kdyby ses bavil s domovnicí o dětském kroužku, který vedeš, ona se o něj živě zajímala a za tvými zády pak roztrubovala, že jsi pedofil.

      Vymazat
    3. Rozumím tomu, že to není nic příjemného, ale státní úřad na to prostě nesmí reagovat takto svévolně. Je to stejně vypráskaný způsob, jako když hradní mluvčí (také standardní úředník, nikoli zástupce boží na zemi, jako to podle jeho vyjádření poslední dobou vypadá) místo poskytování informací kádruje a uráží tazatele. Předpokládám, že podle tohoto děsivého příkladu se postupně začnou chovat i nižší úřednické struktury. Přece jakej pán, takovej krám :-).

      Vymazat
  6. Berbudská mutace se může snadno splést s mutací kraťasovou, rozdíl v délce je mnohdy nepatrný.

    OdpovědětVymazat
  7. Ta D1 tedy sedla. Proč s tím někdo nepřišel dřív? Mohli jsme mít proočkovanost jako Izrael :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V horších případech by řidiči na začátku zácpy dostali první dávku a na konci druhou :-).

      Vymazat
  8. Tady je krásně vidět, jaký v tom má ministerstvo zdravotnictví bordel, protože s těmi zoologickými zahrádkami to je ještě jinak - do včerejška totiž byly otevřené jen zoologické předzahrádky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepatří to spíš do působnosti ministerstva zemědělství? :-)

      Vymazat
  9. S hospodskými zahrádkami by neměl být problém. Kritická chvíle je hned po otevření, ale s narůstající provozní dobou probíhá kontinuální přeměna v zoozahrádku nárůstem počtu opic, volů, čuňat a před zavíračkou se možná i plaz najde!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle představa mě pobavila. A ještě je to přesně podle přijatých opatření :-).

      Vymazat
  10. Reštauračné záhradky sa veľmi od tých zoologických neodlišujú 🙂

    D1 ako drive through ma pobavila. Neviem, či ich s týmto nápadom nepredbehne nejaký fast food.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, jak to na dálnici odsejpá, by to mohl být i slow food :-).

      Vymazat
  11. Vláda moudře rozhodla, že příští rok rozmístí kolem dálnic ústících speciálně do hl. m. mobilní toalety TOI TOI a, pro příznivce hnutí ANO, u Průhonic navíc rozhlednu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhledna bude pro příznivce a mobilní toaleta pro odpůrce. Na druhou stranu, rozhlížet se je možné odkudkoli :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.