neděle 16. května 2021

Nedělní miniglosy č.590

Vůbec jsem si nebyl jistý, jestli se tento víkend redakci podaří připravit nové vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", protože jsem víkend strávil na návštěvě ve Staňkově, kde jsme si uspořádali náhradní Vánoce za ty zrušené prosincové. Chvilku to trvalo, pravda, ale všechno má prostě svůj čas. Nakonec, jak vidíte, se všechno stihlo ještě během neděle, protože "pondělní Nedělní miniglosy", to by, uznejte, vypadalo divně a za celou dobu vydávání se to stalo jen jednou, kdy jsme to s vydáním přetáhli pár minut přes půlnoc.  Každopádně vás tu i o tomto specifickém "vánočním víkendu" srdečně vítám u 590. čísla asi nejdéle (víc než 12 let) vycházejícího českého blogového nedělníku.

V uplynulém týdnu bylo trochu rušněji než obvykle, byť to bezprostředně nesouvisí s aktuálním rozvolňováním utažených protiepidemických pravidel. Stihl jsem proto publikovat jen jeden nový článek s názvem O hrdosti a nakupování, kterým jsem chtěl trochu oživit původní styl stručnějších kompaktních textů, kterými jsem kdysi na blog.cz začínal. Mohu ale z minulého týdne ještě připomenout docela často čtený článek Deset zásadních střetnutí s Jiřinou Bohdalovou o hlavních bodech, které ovlivnily můj nejednoznačný vztah k této "paní herečce", a fotočlánek Úsměv, prosím. o netradičním pohledu na jeden detail z architektury Dobřichovic, kde bydlím. Dále samozřejmě platí možnost stažení mé nedávno zveřejněné knížky nově upravených blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás z názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (ve článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu).
 
V máji se někdy dějí takové věci, proti kterým vás žádná pojišťovna nepojistí, a kdyby náhodou ano, vy sami byste jí to zakázali, protože byste byli blázni, kdybyste se něčemu takovému chtěli vyhnout. Dnes připomenu 10 let starý text Májová pojistná událost, který dokazuje - mimo mnohé jiné - že básničky se vždycky rýmovat nemusí :-).
 
Přeji vám všem i nadále hlavně pevné zdraví, krásně rozkvetlé a svěže zelené (zalito je pěkně, tak myslím, že příroda se bude zelenit o překot) jarní dny. A bude-li po Vánocích náhodou následovat silvestr, přeji vám i krásný květnový Nový rok. Už bylo načase, aby přišel.
 
 
Pro říjnové parlamentní volby se kvůli epidemickým opatřením opět uvažuje o umožnění volby "drive-in" přímo z automobilu. Levicové strany ovšem volby z vlastního auta považují za příliš individualistické a požadují přinejmenším možnost volby z pomalu projíždějícího volebního vlaku či soupravy metra.
----------------------
Poté, co se Česká republika ocitla jsko teprve druhá země světa po USA na ruském prestižním zahraničně - politickém seznamu, sešli se na neutrální půdě v srdečné a bratrské atmosféře zástupci ruské a české strany, aby společně založili oficiální Svaz česko - ruského nepřátelství.
----------------------
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rezignoval na svou funkci kvůli tlakům ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové. "S našimi prezidentskými jmény bylo jen otázkou času, kdy mezi námi dojde ke střetu," naznačil Zeman, že důvodem rozporů mohla být oboustranná frustrace z nedoceněnosti a vysoké politické ambice. "Výběr nového nejvyššího státního zástupce nebude jednoduchý," připustila ministryně Benešová. "Byla bych ráda, kdyby funkci převzal někdo zevnitř státního zastupitelství, ale ani pan náměstek Stříž ani pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová bohužel prezidentská jména nemají, i když jeden z Bradáčů to dotáhl aspoň na ministra. Zvenku by snad v úvahu přicházel bývalý policejní prezident Vladislav Husák, s nímž bylo ovšem spojeno několik nepříjemných afér, a bývalý ministr Cyril Svoboda se zase nechal slyšet, že ho takový post nezajímá." Podle důvěrných informací Nedělních miniglos aktuálně nabídku zvažuje pan Antonín Novotný, který doposud pracoval na Státním zastupitelství jako člen noční ostrahy, a jako jediný tak splňuje obě hlavní kritéria, ale jako profesionálně ostražitý člověk se chce o nové profesní výzvě napřed poradit s manželkou.
----------------------  
Firma OKD se rozhodla rekvalifikovat své zbylé zaměstnance a soustředit se v budoucnu výhradně na těžbu kryptoměn.
 ----------------------
Premiér Andrej Babiš oznámil, že nechá pro jistotu prošetřit, jestli nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger spolu s dalšími desítkami náhle objevených nemovitostí náhodou nevlastní i budovu ministerstva zdravotnictví, Kramářovu vilu a Pražský hrad.  
----------------------
S mimořádně zajímavou tajnou informací přišla hlavní hygienička Pavla Svrčinová: Podle speciální hygienické vyšetřovací jednotky mohli ruští agenti výbuch ve Vrběticích v roce 2014 způsobit netradičním způsobem, když v prostoru muničního skladu aktivovali silnou virovou nálož.
----------------------
Přelet vojenských letounů Gripen nad pražským Karlovým mostem  během Svatojánských slavností byl nakonec zrušen kvůli možnému ohrožení místního vodního ptactva. Proti tomuto rozhodnutí protestovala hlavně celá řada vltavských labutí, které jsou pověstné svým zájmem o vojenskou techniku a na představení moderních letounů se dlouho těšily. "Je velká škoda nechat si utéct takovou příležitost," řekl Nedělním miniglosám místní labuťák Bivoj. "Všechny nás hlavně zajímalo, jak jsou Gripeny okroužkované, a teď se kvůli tomu budeme muset táhnout 70 km až do Čáslavi!"
----------------------
Od pondělka se v rámci rozvolnění protiepidemických pravidel umožňuje hrát ve vnitřních prostorách šachové partie, pokud budou hráči používat šachovnice minimálního rozměru 2x2 metry.
 
 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

19 komentářů:

  1. Ad #3) z Washingtonu prý poslal nabídku Čechoameričan massa Ryck.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proti tomu mají prý ale námitky čeští vegetariáni...

      Vymazat
  2. Hned dva zemani na klíčových místech v království..už středověký kronikář by věděl, že to nebude dělat dobrotu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kronikáři mají tu výhodu, že už většinou vědí, jak vše dopadlo :-).

      Vymazat
  3. Místo Pavla Zemana by mohla vzít funkci nejvyššího státního zástupce/zástupkyně Marie Benešová, již ji jednou zastávala a také má prezidentské jméno :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruška by jistě plnohodnotně zvládla obě funkce a ještě by stihla zásobovat pana prezidenta dalšími vyšetřovacími verzemi vrbětického případu :-).

      Vymazat
    2. Jak se teď objevila informace, že majitel vrbětického skladu se 40 minut zdržel u hotelu v Ostravě, kde byli ruští agenti ubytováni, a fakt, že zaměstnanci dostali den před výbuchem volno, verzi s mankem a možná i pojistným podvodem hned dělá věrohodnější. Např. takto: lidi budou doma, vy si v klidu nainstalujete výbušný systém, já dostanu od pojišťovny 100 miliónů za zboží, které nikdo neviděl, a nějaký podíl bude i pro vás.

      Vymazat
  4. Svaz česko-ruského nepřátelství mi připomněl zkratky SRAČ (svaz Rusů a Čechů) a ČUPPKA (česká unie pro partnerství a kooperaci s Amerikou) ze seriálu Kosmos :D - https://www.youtube.com/watch?v=M3WHQAoka0s&ab_channel=Luk%C3%A1%C5%A1%C5%A0kabrada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tenhle seriál měl v mnohém svou nekorektní pravdu :-).

      Vymazat
  5. OKD to s tou rekvalifikací na kryptoměny musí brát s rozvahou - vzhledem k současné situace na trhu s čipy to bude muset s tím uhlím ještě pár let vydržet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odboroví předáci v zájmu horníků protestují, protože slyšeli, že těžba kryptoměn je energeticky mimořádně náročná :-).

      Vymazat
  6. Copak šachovnice, ale hráči se nesmějí po zápase sprchovat ani převlékat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budeme se tedy takticky vyhýbat situacím, kdy by bylo nutné sebrat koně či věž, protože při tom se člověk nejvíc zapotí.

      Vymazat
  7. Když už jsme se ocitli spolu s USA na ruském blacklistu, mohlo by z toho vzejít něco na způsob bratrstva kočičí pracky, tedy pokud možno černé.
    A Arenberger? Chudák malej, má těch nemovitostí tolik, že na to pro samou práci zapomněl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ministerstvo zahraničí je v jednom ruském kole :-).

      Vymazat
  8. Vytváříš někdy působivé tzv. tautologické rýmy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říkám takovým rýmům "teutonské", ale je to malá lest :-).

      Vymazat
  9. Gripeny nad Karlovým mostem???... kdyby Nepomucký neumučili, tak by asi z toho šoku spáchal sebevraždu...
    Na to přišel duchovní činitel... který je proti jiným “vymoženostem” nutných pro vyrovnaný život současné společnosti.
    Zdá se že pobyt na Hradě je nakažlivý pro určitou věkovou kategorii🤯

    OdpovědětVymazat
  10. Koľko políčok má taká 2x2m šachovnica?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.