neděle 31. ledna 2021

Nedělní miniglosy č.576

V porovnání s ještě nedávným Novým rokem jsme jaru už o celý měsíc blíž a i když se v posledních dnech vyrojila celá řada dodatečných zákazů, příkazů a doporučení týkajících se virové pandemie, vypadá to, že ani nová zpřísněná opatření zatím ještě nezakázala vydávání a čtení blogových nedělníků, i když podle hygieniků vzniká při smíchu bezesporu nadstandardní množství nebezpečných kapének, které čtenáři nemají stoprocentně pod kontrolou. Mám tak opět po týdnu to potěšení vás přivítat u Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", tentokrát konkrétně u jejich dnešního 576. vydání.
 
V uplynulém týdnu jsem publikoval dva články: První byl připomínkový a narozeninový, protože v pondělí jsme textem Pomůžete mi sfouknout tucet blogových svíček? společně oslavili 12. výročí mého prvního publikovaného blogového textu. Druhý článek byl zasvěcený statistice a podívali jsme se v něm podrobně na Komentáře a komentátory na mém blogu v roce 2020, takže v něm vystupuje i řada z vás :-). Z minulého týdne pak ještě jednou připomenu příspěvek do rubriky o češtině, ve kterém jsme se podívali na to, jestli to u vás taky někdy "stojí za starou veverku"
 
V našem tradičním okénku se tentokrát podíváme těsně za okamžik velkého blogového třesku: Zatímco historicky první článek, vydaný 25. ledna 2009, jsem v průběhu dvanácti blogových let připomínal i citoval několikrát, článek druhý, který vznikl o pouhé dva dny později, stál vždy naprosto mimo jakýkoli zájem publika i autora. Tak se aspoň dnes můžeme pro zajímavost podívat, jak bylo těžké přidat tehdy zcela nový blog do té správné kategorie: Jak se zařadit? A z minulého týdne ještě jednou ponechám i článek užitečný zejména pro ty, kteří se snaží přistoupit odpovědně ke svému profesnímu curriculum vitae: O češtině do životopisu.
 
Ať se vám i v následujícím týdnu daří, ať jste hlavně zdrávi a pokud možno i dobré mysli. Já se vám mimo jiné v příštích článcích pokusím ukázat, že i když se momentálně nesmí navštěvovat fotografické výstavy, ještě to automaticky neznamená, že se žádné nesmějí pořádat :-). Těším se se všemi na viděnou na těchto stránkách a kdoví, třeba i jinde.
 
 
Čeští občané si po řadě vládních chyb spojených se zvládáním epidemie nemoci covid-19 konečně oddechli, protože podle nově přijatých protiepidemických opatření smí vláda propříště dělat už jen malé dětské boty.
----------------------
Manželky některých prominentů přistižených médii na teplické oslavě padesátin lobbisty Petra Bendy, potvrdily Nedělním miniglosám, že už není třeba trestat jejich partnery ztrátou společenských a politických pozic, protože již většinou doma po provalení aféry dobrovolně rezignovali na některé své manželské funkce.
---------------------- 
Provozovatelé registračního systému pro očkování proti covidu upozorňují všechny účastníky loterie, že aby měli reálnou šanci na výhru, musí být sázenka vyplněna řádně ve všech deseti sloupcích. 
---------------------- 
Rodiště Sigmunda Freuda, město Příbor, uzavřelo strategické partnerství s významným bosensko-hercegovinským městem Brčko, se kterým chce koordinovat postup proti záměrům řady evropských zemí z ekologických důvodů postupně zlikvidovat všechny jednorázové příbory a brčka.
----------------------   
Česká vláda navrhla veřejnosti oboustranně výhodnou dohodu: Lidé teď nebudou jezdit na víkendy do hlavních zimních turistických center, aby nezvyšovali riziko šíření nákazy, a vláda za to povolí úplné otevření všech lyžařských areálů okamžitě, jakmile sleze sníh. 
----------------------   
Nový televizní seriál o Boženě Němcová vyvolal pobouření u části televizních diváků kvůli ztvárnění některých scén spojených s nepříliš upjatým sexuálním životem české literární klasičky. Nedělním miniglosám se podařilo zjistit, že nová televizní série je součástí cílené kampaně českého ministerstva financí, která má za úkol zvýšit popularitu osobností na hlavních českých bankovkách, a podnítit tak obyvatelstvo k většímu utrácení a podpoře ekonomiky v nelehkých časech. Do vysílání se dále připravuje minisérie Žhavé sny operní divy o světoznámé pěvkyni Emě Destinové a volný cyklus 3x s chlípným Otcem národa o dosud nepříliš známých okolnostech z života Františka Palackého.
----------------------
Asociace slovenských kamzíků si na rozdíl od běžných občanů pochvaluje nové slovenské nařízení, které požaduje negativní test na koronavirus i při výletu do přírody. Premiér Matovič a ministr vnitra Mikulec Nedělním miniglosám potvrdili, že připravují drobné změny slovenského volebního zákona, které by mohly omezit volební právo nezodpovědným občanům a naopak udělit ho právě spokojeným kamzíkům.

 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

32 komentářů:

  1. Když to vezmeme takto, podobně zaměřený seriál by se mohl natočit o mnoha literate h, počínaje Machou a Sabinou a konce třeba Ludvikem Vaculikem.. Jestli by to ale vzbudilo doopravdy zájem o jejich dílo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až bude Ludvík Vaculík na padesátitisícovce, tak si o tom povíme :-).

      Vymazat
    2. Ludvík Vaculík? Ten už zatnul "Sekyru".

      Vymazat
    3. Sekyry jsou teď v kursu.

      Vymazat
  2. Ad #6) Proto ČNB (s prozíravým předstihem) stáhla papírovou padesátikorunu. Anežka Česká je holt příliš cudná na to, aby vystupovala v hýřivé reklamě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby na ní byl Boleslav Ukrutný, padesátikorunu bychom ještě měli :-).

      Vymazat
  3. U té vládní očkovací loterie je nejsmutnější, že se týká těch nejstarších.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě, neumím si představit, že takhle velký a přitom narychlo udělaný systém s tolika současnými uživateli by v okamžiku nasazení fungoval bez kazů. Potíž je, že největší zatížení bylo právě na úplném začátku a výsledek podle toho vypadal.

      Vymazat
  4. Účastníci oslavy teplického "kmotra" Bendy se sami vytrestali a nejvíc policejní šéf, který ze stresu ze ztráty dobře placené funkce dostal infarkt.

    Ale jinak se mně to šmírování, kdo a kam šel, krajně nelíbí. Začíná to připomínat situaci za 2. světové války, kdy udání z poslechu rádia mohlo mít za následek transport do koncentračního tábora. A jestli skutečně dojde k nařízení se nevzdalovat na víc než 15 km z domova, udavači budou mít žně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takoví lidé jsou vždycky přesvědčeni, že dělají významnou a bohulibou věc. Stačí se podívat na některé diskuse na webu a bylo by možné si vytipovat dost lidí podobného typu.

      Vymazat
    2. Jak se říkávalo na vojně:
      "Nechcem bonzovať, chcem se iba spýtat...!

      Vymazat
  5. Andrej Babiš odmítl spekulace o tom, že se s ministrem Blatným houpe židle. Pravil, že se to neshoduje s jeho představou, jak a na čem pana ministra zhoupnout.

    OdpovědětVymazat
  6. Po uvedení seriálu o B. Němcové se mi budou lehce utrácet pětistovkové bankovky. Ovšem ne proto, že bych se po jejím vzoru stala “lehkou” umělkyní😊, ale abych nezatížila státní dluh😊.
    Doufám, že až nám rozvolní vláda”zaracha” budeme ještě schopni sami chodit... možná nařídí chození po rukou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to si vezměte, že taková Ema Destinová vydá za čtyři Němcové :-).

      Vymazat
  7. Průzkumy ukazují, že vlivem proticovidových opatření se silně snížil počet tzv. „záletníků a záletnic“. Důvod je v dlouhodobém uzavření provozoven holičství a kadeřnictví. Manželé se totiž stříhají navzájem, a při tom jeden druhému nenápadně zastřihnou i křidélka.
    U ostatních sexuálních skupin se prý připravuje speciální ministerský pokyn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Safra, skutečnost, že mě nikdo nezastřihuje, má tedy asi i svá, bohužel ale pro mne v praxi nevyužitelná pozitiva.

      Vymazat
  8. Loterie mě tedy dostala do kolen :-D A co se Boženy týče, tak upřímně řečeno – čím víc toho o ní slyším, tím menší chuť mám se na ni podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už si začínám připadat trochu vyloučený, když o Boženě zasvěceně hovoří i ti, kteří o její existenci donedávna neměli ani tušení.

      Vymazat
  9. Což teprve kdyby se zfilmovaly Máchovy erotické deníky! To by byly trháky, a možná by se i zasloužil o nějakou novou bankovku! Jó, naši buditelé nebyli žádní svatoušci, byť se nám to snažili vtloukat v hodinách dějepisu do hlavy. A rozhodně se nemnožili opylováním. Což jak se lidé do seriálu pouštěli se to některým v hlavě i zahnízdilo....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pozoruhodné, kolik upřímných zastánců má mramorizace klasiků :-).

      Vymazat
    2. Prvorozený měl minulý rok do školy zpracovat Máchův život a dílo. Přišel za mnou a povídá

      "Mami, co víš o Máchovi?"
      "Že to bylo pěkný prase..."

      Fakt mi to ujelo, ale prvorozeného čistota byla navždy poznamenána, protože se jal skrz internetové vody pátrat po tom, proč že byl Mácha to prase. A jo, dopátral se až k deníkům :D.

      Vymazat
    3. No jo, když už si šifruju zápisky, tak to musím dělat pořádně! :-)

      Vymazat
  10. Právě se chystám na čtvrtý díl Boženy, tři předchozí byly skutečně poněkud divočejší, až si říkám, že přístupnost 15+ byla docela málo :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tedy Boženu zatím zcela pominul, ale když slyším ten poprask mezi samozvanými arbitry vkusu a morálky, možná časem svou vrozenou nechuť ke klasikům překonám :-).

      Vymazat
    2. Já se na ní začala dívat právě po tom poprasku, skutečně mě začal její život zajímat. Seriál jako takový se mi líbil, doba byla vystihnutá věrohodně a pokud byli autoři s převedením jejího života na plátno věrohodní, byla Božena bezohledná umanutá běhna, která dlužila kdekomu. Ale taky snílek, který žil pro daný okamžik a kterého nezajímalo, co bude dál. A jestli ti nedělají dobře klasikové, tak Božena nebude nic pro tebe, jen se to tam jimi hemží :).

      Vymazat
    3. Aťsi tam účinkuje klasiků kolik chce, důležité je, že mě nebude nikdo nutit si od nich něco přečíst nebo se nedej bože něco naučit nazpaměť :-).

      Vymazat
  11. Příbor a Brčko nemají chybu. Oproti tomu testy i pro pobyt v přírodě, to už je opravdu zvrhlé. Je neskutečné, jaké prasárny se realizují a ještě neskutečnější, že to prochází.
    Ještěže aspoň ty miniglosy nejsou zakázané. Ale pozor, už se zakázalo zpívat, pak se zakázala i hudba, chybí zakázat smích. Ve Španělích prý plánovali zakázat mluvení, tedy ve veřejných dopravních prostředcích, jestli ten zákaz zrealizoali, nevím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, že realita umí být mnohem bizarnější než ty nejšílenější představy Nedělních miniglos. Když jsem kdysi psal o povinnosti nošení roušek do přírody kvůli nevinným malým hrabošům, myslel jsem si, jaký je to nesmysl, ale kam se to hrabe na některé skutečné kroky :-).

      Vymazat
  12. Zatím dělají dřeváky, dětské botičky jim půjdou k duhu!

    OdpovědětVymazat
  13. Velmi trefné. Jen mi přijde, že jak jsou jindy tvé vtipné postřehy více či méně nadsázkou, tentokrát mám pocit, že ani zdaleka nevystihují fraškovitost a absurditu skutečnosti. ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Ad #7) Je to síce nadsázka, ale pri súčasných zmätočných príkazoch a zákazoch sa už človek ničomu nediví.
    A pokiaľ ide o rozprávanie kde-kade, nám už minister zdravotníctva odporučil, aby sme v MHD a obchodoch netelefonovali a nerozprávali, je asi len otázka času kedy prejde od odporúčania k zákazu :-(
    A čo sa tých volieb týka... v dnešných časoch je všetko možné, hlavne keď je záštita ústavnou väčšinou.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.