neděle 13. prosince 2020

Nedělní miniglosy č.570

I když protiepidemický systém bije na poplach, že bychom se opět měli co nejdříve stáhnout do antivirových krytů svých domácností, odpovědní činitelé se zdráhají říct natvrdo, že pro letošek ruší pro veřejnost Vánoce, aby nepřišli o hlasy svých voličů, o které už stejně přišli, jen o tom ještě nevědí. To tak bývá, že sebelépe rozmyšlený a vyvážený systém (ne tedy, že by právě ten náš takový byl) přestane být prakticky využívaný v okamžiku, kdy začne ukazovat něco jiného, než jeho objednavatelé chtěli vidět a kvůli čemu si ho pořídili. A protože lidé tuší, že uvolnění nemůže dlouho vydržet, využívají poslední jeho zbytky tak horečnatě, jak by je to nejspíš normálně ani nenapadlo, čímž vytvářejí nejlepší předpoklady, aby i ty zbytky zanikly. Trochu to připomíná klasický cestovatelský princip: Rychle se sem všichni přijeďte podívat, dokud ještě tohle místo není úplně zničené turistikou! Ale i ve vlnách rozbouřeného světa existuje pár majáků zabudovaných do pevného podloží tradice, které svítí stále stejným (snad) optimistickým světlem bez ohledu na aktuální barvu epidemického stupně. Jedním z nich jsou i Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a činí tak bez větších přestávek už víc než 11 let. Všechny čtenáře tu dnes srdečně vítám už u 570. vydání. 
 
V uplynulém týdnu se mi podařilo dokončit ruční vložení všech 3600 fotek, které z blogu zmizely v listopadu. Jedním ze dvou nově vydaných článků je ostatně text Všechny starší zmizelé fotky se podařilo dohrát, ale..., kde najdete stručný (a místy trochu zoufalý) popis toho, jak u mne tahle akce probíhala. Druhým článkem je pak šestiverší Adventní brána, které jsem doprovodil pár souvisejícími informacemi o zajímavých formách staré japonské poezie a taky historkou o výpravě japonských věrozvěstů do Sámovy říše (Sámo by byl ostatně Japoncům určitě sympatický, když pro nic jiného, tak pro své jméno, které se japonsky našpuleným ústům určitě vyslovovalo o dost snadněji než brutálně znějící jméno Přemysl (tedy po japonsku něco jako Puruzemisuru) :-)). Z minulého týdne pak ještě jednou připomenu vzpomínkový (i když bez určitého přesahu do současnosti by to, jak jistě uznáte, nebylo ono) článek O chrabré levé ruce a klepání na dveře.
  
Tradiční "archivní výdejní okénko" tentokrát nebude mít nic společného s nadcházejícími Vánoci, ale využiju čerstvě dohraných fotek a zavedu vás malým speciálním fotoseriálem na hlavní athénské náměstí Syntagma, kde právě probíhá tradiční výměna stráží: Čestní athénští strážníci. Dozvuky nedávné mikulášské nadílky pak ještě jednou přináší šest let stará básnička Mikuláš ve zlaté Praze.
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví, klidné adventní dny a radostně naladěnou mysl.  
 
 
Delegace zástupců amerických univerzit, která je v České republice na pracovní návštěvě, vyjádřila své naprosté pobouření nad mizivým počtem českých politiků černé pleti, který je ostudným projevem zdejší rasové diskriminace. Přítomní čeští zákonodárci se snažili nepříjemnou situaci hned na místě trochu vyžehlit, aby nevyvolala nežádoucí mediální odezvu, a vysvětlili vzácným americkým hostům, že čeští politici jsou sice v drtivé většině bílí, ale o rasovou diskriminaci se v žádném případě nejedná, protože prakticky všichni mají černé svědomí.
----------------------
Singapur jako první země na světě povolil prodej masa vyrobeného v laboratorním bioreaktoru. "Samozřejmě, bude velkou výzvou přesvědčit spotřebitele celého světa, že právě tento moderní laboratorní výrobek má tu pravou masovou chuť a vůni, takže má smysl co nejdříve zapomenout na to, jak chutnaly různé druhy dřívějšího nekorektního zvířecího masa, které bude naším umělým masem, doufejme, brzy zcela vytlačeno z trhu nebo alespoň zakázáno," řekl Nedělním miniglosám šéf společnosti, která umělé maso produkuje. "Každopádně dost spoléháme na pomoc choroby Covid-19, která by měla některými svými vedlejšími projevy lepšímu smyslovému přijetí našeho nového umělého masa výrazně napomoci." 
----------------------   
Předseda Českého odborového svazu svářečů doručil na Úřad vlády petici požadující, aby všichni čeští svářeči, kteří si podobně jako učitelé chtějí zvyšovat svou odbornou kvalifikaci, měli autogenní testy zdarma.  
---------------------- 
Ministryně financí Alena Schillerová vyzvala ve svém vánočním videu na sociálních sítích všechny rodiče, aby koupili svým dětem pod stromeček státní dluhopisy: "Průzkum provedený mezi dětmi jednoznačně potvrdil, že právě dluhopisy jsou to, co si děti pod stromečkem nejvíc přejí najít, samozřejmě po vyloučení všech nepřípustných a společensky bezcenných sobeckých odpovědí."
---------------------- 
Několik set překvapených žen bylo v Praze předvedeno na policejní služebnu na základě anonymního udání, že dnes Lucie noci upije, což je v rozporu s aktuálními protiepidemickými opatřeními, které jakoukoli veřejnou konzumaci zakazují.
----------------------
Představitelé Českého rybářského svazu na tradiční tiskové konferenci shrnuli výsledky letošních předvánočních výlovů a jako obyčejně i tentokrát oficiálně potvrdili očekávanou skutečnost, že ani letos si místní kapři žádný rybník nevypustili.
---------------------- 
Dobře informovaný zdroj z České televize Nedělním miniglosám potvrdil, že česká vláda přihlásila svůj protiepidemický systém do oblíbeného televizního pořadu Kočka není PES, v němž se psí psycholog Rudolf Desenský snaží pomoci nešťastným páníčkům, kteří svého problémového pejska nezvládají.
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct a půl roku v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Další správa je, že údajně Paříž dostala snad i pokutu za nadměrne zastoupení žen ve vedoucích funkcích na radnici (má být prý mezi 40 až 60 procenty)... Jinak ono k úplnému uvolnění na předchozí úroveň nedošlo, a ačkoli je osemetne soudit podle toho, co člověk vidí podle sebe, nemám pocit že lidé s jaksi pojousrji dohnat předchozí pusť.. Ostatně tržby restauraci také nedosáhl ani předchozí úrovně... Nicméně je rozhodně pravda, že politici se snaží nahanet hlasy, o které stejně přišli...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Normy, kvóty, regulace a směrná čísla vládnou světu. Kdo dostatečně nereguluje, hrozí mu, že bude zregulován :-).

      Vymazat
  2. Ad #5) Dokonce prý byli zatčeni všichni členové skupiny Lucie včetně sponzorů a manažerů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zadržena byla omylem i Lucie Bílá a prý bylo náročné vysvětlit strážníkům, že Hany noc nepijí :-).

      Vymazat
  3. Dluhopisy to tedy rozsekly :-D Mimochodem - dobrá volba záhlaví. Na tom původním nebylo tvůj vzkaz moc vidět, takhle je to o hodně lepší :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, hledal jsem v archivu nějakou fotku, která by méně rušila souvislý text a tahle mi přišla příhodná i k ročnímu období. Což ovšem neznamená, že ji na léto vyměním :-).

      Vymazat
  4. Napsala jsem "duchaplný" komentář, ale najednou zmizel, aniž jsem ho stačila odeslat. Takže prostě dobré, ba výborné postřehy, zvláště ty dluhopisy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, taky se mi občas ztrácejí komentáře, někdy v průběhu odeslání, jindy i po něm, nevím, co to je a jak se tomu bránit jinak, než komentář napsat znovu. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

      Vymazat
  5. Tak to se povedlo, hned to úvodní černé svědomí mě dost rozesmálo :-)

    Jinak se sdělením v úvodu souhlasím, čím víc se teď bude zakazovat, tím víc davů v obchodech před zavřením bude. :-/
    Mě teď vytáčí ČP - schválně objednávám balíky do ruky, jsem většinou doma, nebo někdo další - a oni nezavolají, nezazvoní... už potřetí za sebou. Takže ti, co se nebudou mačkat v obchodech, se pak pěkně sejdou ve frontě před přepážkami. Taky docela "geniální" řešení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Česká pošta už se ani nesnaží předstírat, že zásilky opravdu doručuje. Vlastně na to ani nemá čas, protože musí namalovat značky dvoumetrových odstupů pro fronty u přepážek :-).

      Vymazat
  6. Děti už do své zářné budoucnosti dostaly nadílku dluhů a teď ještě dluhopisy. S tímto letadlem si však asi moc nepohrají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakpakbyne? Můžou z dluhopisu udělat vlaštovku :-).

      Vymazat
    2. Podpis nám ten dluhopis... Ještě maličkost, vlastní krvi...

      Vymazat
  7. Po uzávěrce:
    Před televizním rozhovorem sdělil premiér AB redaktorovi obavu, zda mu při nasazení roušky neodstávají příliš uši. Redaktor ale pohotově odpověděl, že je to OK, neboť tak vlastně sděluje, že pozorně naslouchá. Během rozhovoru premiér navíc občas zastříhal ušima., aby dokazoval, že je ve střehu, a navíc se často za ušima drbal, čímž chtěl ukázat, že za ušima má. Na závěr rozhovoru redaktor prohlásil, že uši premiérovi sluší, a že rozhovor mu padl jako ušitý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To známe už z dávné historky o králi Lávrovi: Redaktor pravdu o premiérových uších pošeptá do vrby a ta to prodá bulváru :-).

      Vymazat
  8. Lucie, jedině Lucie, tak se to zpívá, ne?

    OdpovědětVymazat
  9. Dluhopisy mě velice pobavily, nejen, jako miniglosa, ale i jako realita. Dávala jsem této informaci tak dvě hodiny, než se na ní začnou rojit typické české vtípky a moc jsem se nesekla :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby to říkal jako anekdotu nějaký televizní bavič, bral bych to nejspíš jako pokleslý humor, ale od ministryně financí to přece jen má nepominutelný půvab :-).

      Vymazat
  10. Pobavilo, dluhopisy a svářeči nejvíc 👍

    OdpovědětVymazat
  11. Dluhopisy mě taky dostaly. Bože...😂

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.