neděle 6. prosince 2020

Nedělní miniglosy č.569

Dalo se čekat, že naši politici nedokážou nevyslyšet vox populi, že naše tradiční konzumní Vánoce si rozvracet nedáme. A tak se rozvolňuje na všech frontách při podobných statistických číslech, za kterých se v půlce října začaly v úděsu z budoucího vývoje naopak prudce utahovat šrouby. Zdá se mi, jako by dnešní digitální svět připouštěl jen dvě hodnoty: jedničku nebo nulu, černou nebo bílou, palec nahoru nebo dolů, úplnou paralýzu společnosti nebo naopak Velký mejdan. Nemůžu se zbavit dojmu, že v takovém prostředí musí být radost být virem. Ale od čeho jiného jsou čísla, když ne od toho, aby se s nimi kreativně pracovalo? Ještěže máme pár jistot, míst, kde se s čísly nečaruje, jen se k číslu minulému každý týden přidá stejná jednička, ať už se děje cokoli, jako je tomu u Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Oproti minulé neděli jsme opět o jedno číslo dál a já vás všechny srdečně vítám u dnešního 569. vydání.
 
V uplynulém týdnu jsem na blogu pracoval jak ďas, protože jsem stihl po večerech ručně dohrát z wordovských záloh všechny nedávno zmizelé fotky u článků z let 2014 až 2020. Další čtyři roky mě ještě čekají, ale už věřím, že se to podaří dotáhnout. Kromě toho jsem zveřejnil dva nové články: Ten první s názvem Vůbec ne tak špatný den bezprostředně souvisí s rozvolňovacími aktivitami ve společnosti, protože jsem v něm ohlásil opětovné otevření své fotografické výstavy Jedním obrazem, jednou větou (2018-2020), kterou je možné na zámku v Dobřichovicích přece jen ještě posledních pár dní navštívit (každý den od 11 do 16 hodin až do konce roku). Ve druhém článku jsem si připomněl, jak důležité je pustit se občas i do věcí, které je možné považovat za bláznivé a neproveditelné a které nejspíš nepovedou k žádnému hmatatelnému výsledku: O chrabré levé ruce a klepání na dveře. Skutečnost, že jsem tentokrát nepřidal další díl do seriálu o tom, jak si zorganizovat výstavu svých fotografií, vynahrazuji aspoň odkazem na první dva díly. No a pro ty, kdo mají dobrý smysl pro nesmysl, je tu pořád i můj nový překlad básně Christiana Morgensterna Tři zajíci.
  
Tradiční "archivní výdejní okénko" tentokrát přináší malou mikulášskou nadílku v podobě šest let staré básničky Mikuláš ve zlaté Praze (paráda, už se mi ji povedlo najít ve vyhledávači jen podle názvu, to je velký pokrok oproti nedávnému "velkému googlovskému mlčení"!) a z minulého týdne zopakuji odkaz na článek Umíme na blogu přijímat a poskytovat kritické připomínky?
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví, klidné adventní dny a co nejmíň důvodů ke stresům všeho druhu.   
 
 
V České republice je podle mezinárodních zdravotnických organizací vzhledem k nadstandardnímu procentu nevěřících Tomášů a lidí, kteří sami vše a za všech okolností vědí nejlépe, relativně málo zastánců očkování vakcínami proti nemoci Covid-19. Odhady proto napovídají, že se očekávané náklady za vakcínu prodraží o dodatečné náklady za nezbytnou koblihu nebo naopak neslazenou fair trade kávu zdarma, bez kterých by některé vrstvy české společnosti považovaly očkování za pouhé spiknutí nadnárodní elity. České zdravotní pojišťovny již proto do svých ceníků zavedly nové položky "česká léčivá kobliha" a "arabica pro lepší imunitu", které jsou připraveny plně hradit, pokud budou podávány společně s vakcínou, což by mělo v důsledku zajistit dostatečnou proočkovanost i ve vzpurnějších segmentech obyvatelstva. 
----------------------
Podle nového nařízení musí všichni chovatelé lvů v České republice označit lví výběhy velkými a dobře čitelnými nápisy HIC SUNT LEONES. "Ano, budou na to chodit přísné kontroly," potvrdila Nedělním miniglosám odpovědná mluvčí, "které se zaměří především na to, aby tato bílá místa v zimě příliš nesplývala se zasněženými plochami a aby na cedulích nebylo chybně vytištěné slovo ŠUNT, na které původní nápis tiskové editory kdovíproč automaticky opravují." 
---------------------- 
Český protiepidemický elektronický zvěřinec se v uplynulém týdnu rozrostl o několik dalších důležitých aplikací. Kromě základního systému PES byla zavedena nová aplikace MÝVAL, která by u svých uživatelů měla hlídat správné mytí rukou, a dále užitečná aplikace POTKAN, která bude kontrolovat dodržování bezpečné vzdálenosti od dalších osob. Podle neoficiálních informací Nedělních miniglos se rovněž začíná testovat dlouho očekávaná aplikace HRABÁČ, jejíž účel zatím zůstává nejasný, potvrzené je zatím pouze to, že systém nebude v tomto případě určen širší veřejnosti, ale jen uživatelům se speciálními přístupovými právy.
---------------------- 
Institut Václava Klause oznámil, že hodlá sponzorovat natáčení nových dílů volně navazujících na dávný slavný válečný seriál, samozřejmě v podobě lépe přizpůsobené metodám soudobých čistě názorových bojů v moderní společnosti 21. století, pod názvem Čtyři z think tanku a pes.
----------------------   
Ministerstvo zdravotnictví popřelo, že by měly být prosincové změny podle protiepidemického systému PES odpískány podle hokejových pravidel jako "zakázané rozvolnění", protože se spíše než o vyhození kotouče z vlastní poloviny hřiště za brankovou čáru soupeře jedná o "malou domů", která se, jak známo, v hokeji ani v politice nepíská. 
----------------------
Očkování proti koronaviru, na kterém od jara pracoval tým českých vědců, zafungovalo podle průběžné zprávy vědeckého týmu velmi dobře u myší. Ministr zdravotnictví Blatný proto rozhodl, že vývoj originální české vakcíny pokračovat nebude, protože vzhledem k obrovskému počtu myší v České republice již máme pro naši vakcínu i bez dalších nemalých investic zajištěný dostatečný odbyt.
---------------------- 
Česká vláda se zavázala, že do 18 let by se měla česká společnost obejít zcela bez uhlí. Na jednání zvláštní vládní komise o dodržování tradičních lidových zvyků se vládní zmocněnci vyjádřili v tom smyslu, že směřování k bezuhelné společnosti nemůže počítat se žádnými výjimkami, takže uhlí při mikulášské nadílce musí být plně nahrazeno bioplynem, biomasou nebo kondenzovanou větrnou energií a po složení náležitých odborných zkoušek budou moct do terénu vyrazit i dobře regulovatelní jaderní Mikuláši. 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct a půl roku v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. Ad #7) Nahradit živočišné uhlí živočišnými větry by neměl být problém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokonce si myslím, že nová verze bude především pro menší děti méně stresující :-).

      Vymazat
  2. Protiepidemický zvěřinec a jaderný Mikuláš mě tedy dostali do kolen! :-D Jsem moc ráda, že i přes fotkovou kalamitu sis našel čas na nové články. Snad ta zbylá léta půjdou jako po másle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abychom se nedivili, co bude jednou mít Mikuláš v punčoše :-). Teď už je to docela dobré, protože jsem se dostal s vkládáním starých fotek za půlku a už věřím, že to lze dokončit a do nového roku vstoupit zase s články v původní podobě. Zlepšení situace s vyhledávači je pro to dobrou motivací.

      Vymazat
  3. Zda se, že vládní PES je dokonalou ilustrací přísloví "PES který stéká, nekouše"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo chce psa bíti, výpadek serveru si vždycky najde.

      Vymazat
    2. Vím, že to nebyl záměr, ale "pes, který stéká" se mi líbí :-).

      Vymazat
  4. Velký Reset započal, brzy ti přistane ve schránce oficiální státní direktiva, že se máš dostavit k očkování proti čínské chřipce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na oficiální státní direktivy se vždycky moc těším, bývají zábavné.

      Vymazat
  5. Sehnat trochu uhlí do nadílky je problém už hodně let, aspoň pro nás v Praze.
    Jinak já jsem z rozvolňování a následného zase utahování úplně hin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych mohl šlohnout pár kousků na dobřichovickém nádraží, kde se překládá z vagónů na náklaďáky, ale to by mohlo být hodnoceno jako pokus o rozkrádání majetku v kapitalistickém vlastnictví.

      Vymazat
    2. Uhlí bude out, pojedou tyčinky obohaceneho uranu a plutonia pro zvlášť zlobí e děti..

      Vymazat
  6. Já o očkování zájem mám a že tam k němu budou dávat koblihu, je milé překvapení :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby v léčebné koblize nebylo místo marmelády placebo :-).

      Vymazat
  7. Zvěřinec mne pobavil a musím říct, že neznám poctivějšího blogera, taková nevděčná práce.
    Přeji co nejrychlejší vkládání, já zmenšuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Během včerejšího dlouhého večera padnul rok 2013. Už vidím v dálce jako světlo na konci tunelu Kouzelnou zahradu z roku 2010, která byla prvním článkem, kde se mi při nestabilním internetovém připojení povedlo nahrát na blog několik fotek :-).

      Vymazat
  8. Máš můj obdiv, já to odpískala. Nebudu nic dohrávat, asi by mi z toho hráblo....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě mi zbývají tři roky, to bych snad už měl dát...

      Vymazat
  9. A dnes se protiepidemický elektronický zvěřinec rozrostl o druhého psa. To se ale máme! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem to s potěšením zaregistroval. Ale když už od Nedělních miniglos opisují, měli by pořádně. Kdo to kdy viděl, že by byli dva psi na jednom ministerském smetišti!? :-)

      Vymazat
  10. Na to očkování jsem opravdu zvědavá. Obě babičky mi nezávisle na sobě rezolutně sdělily, že ze sebe nebudou dělat pokusné králíky a nic si píchat nenechají, takže se obávám, že ani česká léčivá kobliha nepomůže.

    OdpovědětVymazat
  11. Díky, pobavila jsem se. :D Nejlepší je nadílka bez uhlí a pandemický zvěřinec. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.