neděle 18. října 2020

Nedělní miniglosy č.562

Pozn.: Právě mi po půldenní práci bez varování zcela zmizelo již skoro dokončené vydání Nedělních miniglos s kompletním úvodníkem i většinou vlastních příspěvků. Asi si dovedete představit, jaké to je, když se s něčím "pihňáte" takovou dobu, postupně text obrábíte a začišťujete, vylepšujete formulace a doplňujete odkazy a pak se najednou ocitnete opět před prázdnou obrazovkou a zjistíte, že z veškeré práce nezbylo nikde zhola nic, snad jen pár nezřetelných stop ve vaší paměti. Ale obávám se, že můj pochopitelný vztek věci nijak nepomůže, takže se musím do práce pustit znovu od začátku, v době, kdy už jsem měl téměř hotovo. Ufffff. Jestli to dnes nebude tak utřesené jako obyčejně, snad mi to odpustíte.
 
V posledních dvou měsících jsem byl zvyklý každý den se aspoň jednou zastavit na své výstavě Jedním obrazem, jednou větou (2018-2020) na dobřichovickém zámku, abych zjistil, co nového se tam odehrálo, kdo výstavu navštívil a jak se mu líbila, případně prohodil pár slov s přítomnými návštěvníky. Teď jsem už týden na výstavě nebyl, a přesto vím přesně, co se tam za tu dobu odehrálo: NIC! Výstava je pro veřejnost zavřená spolu s celým zámkem, na vystavené obrazy, zbytečně otevřenou návštěvní knihu i přichystanou láhev s dezinfekcí padá prach a pravděpodobnost, že se situace změní, je vzhledem k nepříliš nadějnému vývoji epidemie minimální. Jedinou částí expozice, která je teď k něčemu dobrá, je kompletní E-katalog výstavy, který jsem narychlo připravil, aby bylo možné si fotky prohlédnout i na dálku a bez rizika; s osobní prohlídkou velkoformátových obrazů se to sice nedá srovnat, ale aspoň něco. No a protože mám za poslední týden "výstavní absťák", už jsem se docela těšil na přípravu nového vydání Nedělních miniglos, blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Snad nikoho neurazí, že se tento týdeník i v nepříliš veselé době snaží udržet si nadhled a humor, jak jsou na to jeho čtenáři za více než 11 a půl roku jeho života zvyklí. Přece nepřestaneme zrovna v době, kdy je trocha optimismu nejvíc zapotřebí, ne?!
 
V uplynulém týdnu jsem na tomto blogu zveřejnil dva nové články. Prvním byla 35 let stará obrazová vzpomínka na dobu, kdy se ještě fotky dělaly doma v koupelně a ne ve Photoshopu: O staré fotce, která si na fotografii jen hraje. No a poté jsem přidal už jednadvacátý příspěvek do oblíbené rubriky Pražské drobnůstky, tentokrát jsem si skoro detektivní baterkou posvítil na tajemství spojená s jedním starým kamenem od Čertovky v článku Champollion ze Zákampí aneb Tajuplný kámen v Nosticově zahradě. Z minulého týdne mohu ještě jednou připomenout fejeton O uklízecí náladě, protože je u mě jasné, že taková vzácná nálada nepřichází každý měsíc :-).

Protože s cestováním je to teď na celém světě "na levačku", v tradičním archivním okénku vás pozvu na druhý konec světa, až k hraně kráteru nezkrotné sopky Aso z japonského ostrova Kjúšú, protože před devíti lety jsem se několik dní potuloval tamním Krajem onsenů a sopek. A ještě jednou zopakuji odkaz na snad celkem optimistický článek O věcech, které se přiházejí, ve kterém píšu o jedné paní, která - domnívám se - musela být jedním z prvních lidí na Slovensku, kteří se nakazili novým koronavirem, protože takové věci se jí prostě přiházejí běžně.
 
I nadále vám všem samozřejmě přeji hlavně pevné zdraví a optimistického ducha. Je potvrzeno z historie, že každá krize jednou pomine (ostatně to platí i pro různé konjunktury a "zlatá období", v tom je čas celkem spravedlivý). Věřím proto, že všechny nastávající peripetie zdárně překonáme, tak se, prosím pěkně, pro tu světlou budoucnost náležitě opatrujte.
 
 
Předseda České asociace volně žijících hejkalů protestuje proti tomu, aby české úřady na členy jeho organizace pohlížely stejně jako na obyčejné zpěváky, a zakazovaly jim proto kvůli možnému šíření koronaviru veřejně hejkat.
---------------------- 
Poměrně závažné problémy s nezbytnými stavebními úpravami nejspíš Správě Pražského hradu způsobí zpěvák Daniel Hůlka, který kvůli zklamanému osobnímu přátelství oznámil otevřeným dopisem prezidentu Miloši Zemanovi, že mu hodlá vrátit dříve udělené státní vyznamenání. Na Hradě proto kromě nezbytných výdejových okének budou muset zřídit i okénko příjmové.
----------------------
Ředitel proslulého Hřebčína Napajedla si postěžoval Nedělním miniglosám, že po epidemii koronaviru a vlně povodní už jim teď v hřebčíně chybějí jen kobylky.
---------------------- 
Český premiér Andrej Babiš projevil přesvědčení, že nově zvolený šéf Senátu bude spolupracovat s vládou a jako odpovědný politik "nebude dělat politiku", protože politiku dělá premiér, ač se už od svého vstupu do politiky vůbec necítí být politikem.
---------------------- 
Ministerstvo dopravy dementovalo informaci, že bude podle nařízení vlády kompletně zrušena železniční doprava v zemi. Podle ministra Karla Havlíčka šlo jen o špatnou komunikaci kolegů z ministerstva školství, kteří se před novináři neopatrně vyjádřili, že chtějí motivovat vysokoškolské studenty, aby pokud možno zůstaly úplně prázdné koleje.
----------------------
Společnost Nestlé oznámila, že po 114 letech od zahájení produkce přesune výrobu tradičních českých Lentilek z Holešova na Kroměřížsku do Hamburku. "Myslím, že když čeští spotřebitelé snesou, že tradiční české piškoty se vyrábějí v Polsku a znojemské okurky v Turecku, skousnou nakonec i Lentilky z Hamburgu, které budou mít lepší a evropštější chuť," řekl nám odpovědný manažer české pobočky firmy. "Tím spíš, že jsme českým spotřebitelům vyšli vstříc a nebudeme výrobek prodávat pod mezinárodním označením Smarties, ale pod téměř původním z latiny odvozeným názvem Die Lentilken."
---------------------- 
Ministr zdravotnictví a prezident republiky na společné tiskové konferenci oznámili, že i přes nepříznivý vývoj počtu nakažených koronavirem a varování hygieniků se nakonec slavnostní hradní večer spojený s udílením řádů a vyznamenání při příležitosti výročí založení Československa 28. října uskuteční. Z bezpečnostních důvodů bude ale program oproti předchozím rokům výrazně zkrácen, takže slavnostního dekorování se zúčastní jen jeden vyznamenaný a jeden vyznamenávající.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct a půl roku v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

30 komentářů:

  1. Teď ještě jde o to, zda umíme vždycky správně rozlišit hejkala od zpěváka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to ještě čekám, kdy mě kontaktuje zpěvák Jiří Helekal :-).

      Vymazat
  2. Ad #1) Mohou-li oslové hýkat, proč by hejkalové nemohli hejkat. Horší je to se sirénami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sirény u nás mají každou první středu v měsíci krátkou výjimku :-).

      Vymazat
  3. Chudáci hejkalové, jak ti k tomu přijdou. Možná, kdyby inovovali repertoár a namísto hejkání zkusili kejhat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kejhání má podobou slova blízko ke kýchání, což v aktuální situaci hraničí s nebezpečím lynče.

      Vymazat
  4. A jéje, zdá se, že už zase docela přesně víme, kam se to ty naše staré komponenty z blogu.cz daly najmout. Budiž ti ale útěchou, že na miniglosách není žádné rozčilení poznat, všechno se stihlo rozpustit už v prvním odstavci :-)
    Kampak na nás s latinou, my chceme místo Lentilek krásné české Čočinky! :-) A co se těch vyznamenání týče, bude patrně stačit, když se lidi jako normálně pozvou, akorát se pak nebudou hledat náhradníci za ty, kteří nebudou chtít přijít. Zkušenost minulých let v tom hovoří celkem jasně a mohlo by to do budoucna ušetřit i řadu trablí s provozem příjmového okénka :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poučen seriálem o leteckých katastrofách jsem se pokusil analyzovat, co k nepříjemné situaci vedlo, abych přijal příslušná opatření a chyba se nemohla v budoucnu opakovat. Zjistil jsem, že je při psaní a úpravách textu nebezpečné používat tlačítko "zpět" v kombinaci s automatickým ukládáním. Když jsem ho totiž použil, abych vrátil drobnou chybu ve formátování, obrazovka se nečekaně vymazala a systém v tu chvíli úslužně přiskočil a prázdnou obrazovku střelhbitě uložil. Doufám tedy, že to nebylo způsobeno "migrujícími komponentami", to by byla mnohem větší rána!

      "Čočinky" jsou výborné, jen se obávám, že Hamburg sice bude umět dobrotu podle požadavku EU balit do obalu z recyklovaného papíru, ale nebude umět diakritiku :-).

      Vymazat
  5. Jaj, přijít o kus článku, to je velice nemilé...

    Příjmové okénko je originální nápad :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jako kdyby se člověk škrábal po skalní stěně a těsně pod vrcholem uklouzl, sice se mu nic nestalo, ale celá ta štrapáce ho čeká znovu. Vzteklý jsem byl tedy pořádně :-).

      Vymazat
  6. Obdivuji, že dokážeš psát text rovnou na blog a navíc bez oprav, já začínám ve Wordu a až hotový ho tam přenesu. A v dalších dnech ještě vždy najdu něco, co by tam mohlo být jinak a lépe, a to už musím opravovat v obou prostředích.

    U volby předsedy Senátu mě pobavilo, že k vyjednávání byl STANem vyslán Drahoš, který se vyjádřil, že se nezříká možnosti, aby jím byl přímo on, stahovač králíků byl však asi pro mnoho lidí silný tabák, 4 "topáci" ze STANu zběhli k ODS a předsedou zůstal "Tchajvanec".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tomhle novém blogu píšu rovnou do administrace a včera to byla moje první špatná zkušenost. Ale je pravda, že před zveřejněním probírám text nesčíslněkrát kolem dokola a poslední verze té první často není moc podobná :-).

      Mě pobavilo, když premiér doufá, že pozice, která je v oficiální hierarchii státu výš než předseda vlády, nebude dělat politiku :-). Znovu to podle mého názoru jen odráží skutečnost, že si Andrej Babiš se Senátem neví rady, považuje ho od začátku za nepochopitelný cizorodý prvek v politickém systému země, vlastně jen za troublemakera, který zesložiťuje jinak jednoduché "firemní" procesy, a nedokáže pochopit, že právě to je věc, na které je z dlouhodobého pohledu naše ústava založena. Mně je ten systém "politického protizávaží" daného jiným způsobem volby (postupná obměna, většinový systém) od začátku velmi sympatický, byť mi výsledky voleb občas věru nebyly po chuti. Ale člověk Babišova typu považuje za bezúčelnou komplikaci prakticky všechny ústavní prvky. Samozřejmě - absolutní monarchie dokáže být velmi efektivním systémem, dokud původně osvícený monarcha nezblbne a na systém se nepřisají spousty neviditelných a systémově nepostižitelných parazitů, což se tak jako tak stane vždy.

      Vymazat
    2. Já si myslím, že Senát je úplně zbytečný. Vznikl jen kvůli poslancům Federálního shromáždění, aby odhlasovali rozdělení Československa, že tam pak "mohou" přejít.
      I podle toho, jak málo lidí chodí senátory volit, je vidět, že skoro nikoho nezajímá. Ale škoda času se o něm rozepisovat, nejlepší by (podle mého) bylo ho zrušit způsobem, který použili ve Švédsku.
      O krajích to ale (myslím) platí také, úplně by stačily okresy, řízené z úrovně státu.

      Vymazat
    3. Jak píšeš o většinovém systému, v tom případě by mělo smysl volit jednokolově, ať je senátorem vítěz. Při současné praxi se v druhém kole volí takřka jen negativně a nevím, jaký to má smysl, ovšem kromě obvyklých frází o vyvažování, ústavní pojistce apod.

      Vymazat
    4. Každopádně ti, co založili pravidla fungování Senátu, si s nimi docela pohráli a vytvořili něco, co v praxi funguje velmi zajímavě a má specifický brzdicí efekt, protože každá aktuální módní vlna dorazí do Senátu z určitým zpožděním a většinou stihne v mezidobí nabrat opačný směr, což moc neprospívá politickým rychlokvaškám. V něco takového jsem při založení Senátu ani nedoufal! :-) Klidně to považuj za "obvyklou frázi", ale i jednoduchou analýzou dvouletých "řezů" stavu politické scény za posledních 20 let to lze snadno potvrdit.

      Ano, existuje celá řada metod, jak volební systém upravit, aby jedno kolo postačovalo a některé z nich považuji dokonce za velmi efektivní. Byť nesouhlasím s tvým tvrzením, že se ve druhém kole volí takřka jen negativně, to je jen dojmologie, kterou těžko postavíš na tvrdých datech (aspoň mně se to tedy zkoumáním těch letošních 27 volebních duelů v 1. a následně i 2.kole nepodařilo, každý ten případ je trochu jiný, to je prostě povaha oblastní většinové volby.

      Vymazat
  7. Ale ju, pobavil jsi .-) U kolejí jsem se dokonce zhrozila a pak zasmála. Lentilky taky dobrý. Člověk by se nedivil ničemu... A jdu se podívat na výstavu. Alespoň takhle virtuálně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pevně věřím, že miniglosu o prázdných kolejích není možné interpretovat jako šíření poplašné zprávy :-).

      Vymazat
  8. Nevím, kam ti napsat, že ty fotografie jsou nádherné. Strávila jsem u nich příjemnou čtvrthodinku. Moc zajímavě nafocené, krásné názvy i povídání. Povedlo se. Škoda toho viru, strachu... bylo by úžasné vidět je ve větším formátu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem moc rád, že se ti fotky líbí. Uvidíme, třeba ještě existuje naděje, že budu moct výstavu pár zájemcům ukázat. Dobřichovičtí zámečtí pavouci už ji znají nazpaměť :-).

      Vymazat
  9. Vďaka tomuto článku som dostala chuť na Die Lentilken 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale pozor, německá receptura bude jistě pecka. Aby to s námi - zvyklými na neduživé české lentilky ze Sfinxu - nešvihlo! :-)

      Vymazat
    2. Jasně, budou bez čokolády a budou nám tvrdit, že je takové chceme, že nám chutnajíí a jsme na ně zvyklí.

      Vymazat
    3. Pokud si pamatuju dobře použitou argumentaci: Protože zkoumaní respondenti neměli jasné preference, pokud šlo o porovnání obou chutí, byli by výrobci hloupí, pokud by nevyužili efektivnější variantu z Hamburku :-).

      Vymazat
  10. Sakryš, to naštve, takovou patálii bych čekala na Blog.cz, ale ne tady. Musím zaklepat, že se mi ještě nic podobného nestalo, nepočítám-li komentáře, na kterých si dávám občas záležet a které v kombinaci s mými nešikovnými prsty zmizí a nejdou vrátit zpět :).

    Škoda, že nepřijímám program ČT. Možná bych se na to předávání vyznamenání i podívala :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu patálii jsem nešikovnou sekvencí příkazů sám spoluzapříčinil, tak se těžko můžu zlobit jen na systém. Ale důležité je, abych se příště podobné souhry okolností vyvaroval a tlačítko "zpět" používal umírněně a ne jako všelék na všechny chyby blogového světa :-).

      Vymazat
  11. Dan Hůlka něco zazpívá v muzikálu a Evropa mu bude ležet u nohou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evropa už ležela u nohou kdekomu a nemusel ani zpívat.

      Vymazat
  12. Příjmové okénko je vážně boží...:)

    OdpovědětVymazat
  13. Ta čtvrtá glosa je tak neskutečně trefná. Esence všeho, co mě na Babišovi štve. Tvé miniglosy vždy pobaví, ale jsem zvědavá, co vymyslíš tento týden, vzhledem k tomu, že jistý ministr se včera v noci defacto vyglosoval sám.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.