neděle 11. října 2020

Nedělní miniglosy č.561

Už od dob velké povodně z roku 2002 vím, že jakmile řekne odpovědný politik, že situace blbě jen vypadá, ale ve skutečnosti je vlastně výtečná, protože ji má zcela pod kontrolou, je dobré být ve střehu, protože velký průšvih je už nejspíš za rohem. Za povodní bylo pár hodin po tomto výroku zatopeno "hermeticky uzavíratelné" pražské metro, které mělo být mimo jiné v nouzi krytem pro 300 000 lidí. Za koronavirové pandemie je za pár dní po podobných výrocích Česká republika nejpostiženějším státem EU. A když se zkusíme zeptat, jak se to mohlo stát, dostane se nám odpovědi, že za to můžeme my, protože vláda udělala všechno správně. Říkám si, že je velká škoda, že naše vláda má takový pech, že nemá k dispozici lepší obyvatelstvo; to by hned všichni viděli, jak bychom pod jejím osvícením vedením byli dobří! Popravdě, váhal jsem, jestli v tak těžkém období mám vůbec Nedělní miniglosy, blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", vydávat, když v jeho nepsaném etickém kodexu mám už víc než 11 let jasně uvedeno, že si nechci dělat ani nepřímo legraci z tragédií, ale když premiér země hází odpovědnost za svá pochybení "hrdinně" na občany a prezident plní v těžké době svou státnickou roli flusáním uboze jedovatých slin (omlouvám se, ale jinak to opravdu říct nelze) všemi směry, domnívám se, že jedna tradiční áčtyřka textu NMg už jen stěží může situaci ještě víc pokazit.
 
V uplynulém týdnu jsem na tomto blogu zveřejnil dva články: V malé reflexi Pár osobních (po)volebních poznámek jsem se vrátil k nedávným volbám do krajských zastupitelstev a ve fejetonu O uklízecí náladě  jsem představil velmi zřídkavý jev, kdy i moje nepříliš pořádná duše dostane přechodně chuť poklidit ten čurbes vůkol. Za normálních okolností bych nejspíš připomenul i článek z minulého týdne Moje dobřichovická fotovýstava se prodlužuje, ale asi je to zbytečné, když země šoupla celou svou kulturu na 14 dní (prý, to jsem opravdu zvědav!) do karantény, protože kultura - co naděláme - je od dob rebelujících fousáčů Marxe a Engelse pouhou "nadstavbou", která se uplatní, jen když jsou ledničky a spíže občanů (aspoň těch mimo kulturu) dostatečně plné.

V pravidelném "Archivním okénku" jsem chtěl tentokrát přidat něco obzvlášť optimistického. Co třeba článek O věcech, které se přiházejí, který byl před 11 lety inspirován skutečným setkáním v kupé vlaku, kterým jsem tenkrát jel na krásnou dovolenou do tiesňav a na žebříky mezi vodopády Slovenského ráje. Jestli je paní ze slovenského rychlíku ještě naživu, tipnul bych si, že chytla nový koronavirus jako jedna z prvních, protože takové věci se jí prostě přiházejí.

Na svou stále ještě instalovanou výstavu Jedním obrazem, jednou větou (2018-2020) na dobřichovickém zámku vás tentokrát raději nezvu, i když je možné, že minimálně část výstavy zůstane i nadále přístupná (protože prostě nepůjde zavřít :-)), to se všechno teprve uvidí. Každopádně průběžně aktualizovaná informační stránka s praktickými informacemi o této výstavě bude i v době "kulturního zaracha" k dispozici. 

I nadále vám všem samozřejmě přeji hlavně pevné zdraví a dobrou náladu, ať se vám do cesty pletou jen přátelsky naladěné mikroorganismy. Věřím, že všechny nastávající peripetie zdárně překonáme, tak se, prosím pěkně, pro tu světlou budoucnost náležitě opatrujte. 

 
Jako poněkud předimenzovaná se nakonec ukázala být nouzová armádní dodávka několika kamionů projímadel na Pardubicko, která byla doporučena nejmodernějšími algoritmy umělé inteligence na základě záplavy stížností místních obyvatel na sociálních sítích, že kvůli epidemii koronaviru nemohou jít na Velkou.
---------------------- 
Dlouholetí funkcionáři KSČM včetně předsedy strany dali po výrazném neúspěchu komunistů v krajských volbách své funkce k dispozici, protože správně tuší, že volba vedení na nastávajícím sjezdu strany pro ně bude tak jako tak Konečná.
----------------------
Ministerstvo zdravotnictví chce na podporu kampaně za kompletní protestování všech občanů na přítomnost koronaviru objednat u bývalého ministra Adama Vojtěcha několik chytlavých ProTestSongů.
---------------------- 
Česká obchodní centra po vyhlášení nových omezujících opatření shánějí do svých ochranek a bezpečnostních týmů bývalé učitelky a učitele z prvního stupně základních škol, protože umějí nejlépe řadit před vchodem zákazníky do dvojic.
---------------------- 
Předseda Českého svazu nosálů se důrazně ohradil proti tomu, že se v České republice používá hovorové označení "nosál" pro ty, kteří nosí roušku tak, že zakrývá jen ústa a ne nos, takže pak nemá prakticky žádný účinek. "Za všechny české skutečné nosály žádám, aby toto bezprecedentní poškozování našeho dobrého jména okamžitě přestalo," řekl předseda ČSN Nedělním miniglosám a pohrozil, že nosálové již jednají o podpoře svého oprávněného požadavku s několika snadno vznětlivými nosorožci a s některými druhy dlouhodobě utlačovaných nosnic.
----------------------
Někteří čeští filosofové po druhém kole senátních voleb upozornili na skutečnost, že podle jejich názoru se přece jen - i když pomalu a neochotně - může začít naplňovat idealistická vize bývalého prezidenta Václava Havla, že jednou pravda a láska zvítězí na lží a nenávistí, protože Láska je aktuálně v dobré formě a v přípravném zápase zvítězila po slušném výkonu nad Žantovským.
---------------------- 
Ministr zdravotnictví uklidnil všechny občany vyděšené posledním vývojem virové epidemie v našem státě informací, že plánovaná omezení se nedotknou zásadních oblastí české ekonomiky. "Není samozřejmě vůbec třeba propadat depresím," řekl Nedělním miniglosám ministr Prymula, "ale pro jistotu chci všechny uklidnit, že provaznické obchody budou případně uzavřeny až jako jedny z posledních. Zároveň všem doporučuji, aby svou objednávku vyřídili raději přes e-shop, protože jakékoli vycházení do ulic je životu nebezpečné."

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct a půl roku v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

26 komentářů:

  1. Ad #5) Připojil se i nějaký nos Tradamus.

    OdpovědětVymazat
  2. Někteří politici odstupuje, jiní avshi funkce k dispozici,... jako vojáci, kteří po vítězné bitvě kde hravě potreli nepřítele se stáhli do předem připravených pozic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby aspoň ty pozice byly předem připravené...

      Vymazat
  3. Ještěže miniglosy opět vyšly, byla by skutečně veliká škoda, kdyby všechny ty perly zůstaly schovány ve svých lasturách :-) Projímadla, ProTestsongy i provaznictví mě pobavily natolik, že z toho jistě něco měli i naši sousedé :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minimálně projímadla by se už za týden neuplatnila, tak miniglosám nezbylo nic jiného než opět vyjít :-).

      Vymazat
  4. Představa řazení do dvojic před vstupem do obchodů mě dost rozesmála :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom se teď ty dvojice nemůžou z bezpečnostních důvodů vzít za ruce :-).

      Vymazat
    2. Budou se držet dvoumetrového provázku :-)

      Vymazat
    3. To je roztomilá představa! :-)

      Vymazat
  5. Dvojice...:)
    Ale jinak jde fakt do tuhýho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím a občas se mi to nepíše nijak snadno.

      Vymazat
  6. Situace je depresivní, a tak se ani nedokážu glosami pousmát.

    Snad jen k tomu úvodu, kde kritizuješ Babiše, bych se ho alespoň trochu zastal. V srpnu jsem byl ve Švýcarsku, Rakousku a na skok v Německu a Francii a všichni lidé tam všude nosili roušky. Jenže u nás proti tomu byl velký odpor, lékaři (jako Šmucler, Pirk, Kolář, Honzák) to kritizovali, podle Šmuclera prý dokonce lidem škodí, i předseda ODS Fiala prohlásil, že nevidí žádný důvod je nosit, zaznívaly hlasy o nástupu diktatury a totality a že Babiš před tou antikampaní couvl, je fakt, ale rád bych viděl, kdo z politiků by to neudělal. A když teď Fiala něco vykřikuje, jak vláda selhala a jak bude muset skládat účty, myslím, že zrovna on by udělal lépe, aby byl zticha, protože žádal přesně to, co Babiš udělal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si nemyslím, že někdo jiný by to udělal jinak, ale na to se v takových situacích nehraje. Správně jsi nedávno v naší rozpravě připomínal, že skýva opozice je suchá, určitou kompenzací za to je, že opozice za něco takového nenese bezprostřední odpovědnost. Navíc si nemyslím, že by třeba v takové Francii nebyla nechuť vůči rouškám podobná jako u nás, mají tam jistě svoje Šmuclery i Pirky, v tom nejsme žádná výjimka. Spíš Německo nebo Švýcarsko jsou svou obecnou poslušností vůči nařízením speciální. Já, upřímně řečeno, ani tolik Babišovi nezazlívám jeho kroky ze začátku léta (byť Chytrá karanténa byla propadák roku), ale rozhodně ano ty z doby, kdy už se trend jasně obrátil, ale oficiálně bylo stále všechno "v pořádku, pod kontrolou a podle předpokladů".

      Vymazat
  7. Stále je to ještě dobré, že nás budou řadit do dvojic. 😀 Kdyby měl jít můj muž sám, určitě by se v obchodním centru ztratil. 🤣

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych k tomu v těch prostorách taky neměl daleko. Chtělo by to, aby takové megaobchody měly... Sakra, to bych mohl použít v příštím vydání NMg, takové myšlenky je pro obyčejný komentář škoda. Tak díky za inspiraci :-).

      Vymazat
  8. Kdyby to šlo, tak bych se pod první odstavec článku klidně podepsala, tak alespoň takhle virtuálně.
    Poslední miniglosa nemá chybu, humor je v téhle divné době potřeba a je jedno, jestli je černý, i když nevím, jestli se mu tak ještě vůbec může říkat. Osobně se ale místo po provazech budu shánět po čokoládě a něčemu s víc procenty alkoholu. Minimálně to bude méně bolet :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za "podpis", nějak to v tu chvíli muselo ven a poetika Nedělních miniglos mi na to přišla příliš smířlivá :-).

      Vymazat
    2. Já mám i normálně spotřebu čokolády a alkoholu na hranici únosnosti. To teda nevím, co budu dělat teď..!

      Vymazat
    3. Existují nějaké čokoládové odvykačky? :-)

      Vymazat
  9. Pobavila jsem se, provaznictví až jako poslední, to je dobrý. :D A co se týče projímadel... myslím, že hodně dlouho nebudou potřeba, že tu bude spíš opačný problém, takže v kurzu bude endiaron a černé uhlí. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cože, zvýšená spotřeba černého uhlí? To budou zase klimaaktivisti trojčit!

      Vymazat
  10. S těmi učiteli jsi mě dostal :D Po včerejší útrpné tiskovce vlády jsem potřebovala něco milého pro zasmání. Jen ta poslední glosa zdá se mi poněkud temná...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by po té tiskovce byla poslední glosa ještě temnější...

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.