neděle 13. srpna 2017

Nedělní miniglosy č.414

Podle ekonomických expertů není aktuálně hlavní překážkou pro vstup Turecka do Evropské unie ani postupný rozvoj pravomocí tureckého prezidenta, ani dynamický odklon od tradičně sekulární občanské společnosti, ale především pro Turecko nepřijatelný postoj EU k tureckému medu. EU totiž požaduje, aby podobně jako pojem "MÁSLO" nebo "RUM" měl v budoucnu i "MED" přesně definovaný a jednoznačný výklad. "Češi sice kvůli svému pomazánkovému máslu prskali, ale nakonec změnu skousli," prohlásil evropský komisař pro přesné definice základních potravin. "Turecký med ale ani zdravými zuby skousnout prostě nejde a Turci jsou navíc v tomto ohledu naprosto nepřesvědčitelní, i když turecký med nemá se skutečným medem skoro nic společného. Pro nás je to ale naprosto zásadní věc, takže vstup Turecka do EU je prakticky vyloučený." Turci odmítli i vstřícný návrh, aby se "Turecký med" nazýval propříště jen "Turecký", podobně jako se z českého "Pomazánkového másla" stalo pouhé "Pomazánkové". Turečtí vyjednavači místo toho, aby navržené kompromisní řešení náležitě ocenili, dokonce přišli s agresivní právní konstrukcí, že "Evropská unie" v aktuální podobě nesplňuje některé ze základních definičních rysů skutečné unie, takže by se měla nazývat pouze "Evropská".
 
----------------------
Česká vláda vyhlásila na české poměry mimořádně ambiciózní program Hledáme 300 českých Neymarů. Média zpočátku interpretovala tento nový projekt jako rozsáhlý program pro podporu sportu v České republice. Ukázalo se ovšem, že jde primárně o projekt Ministerstva financí: "Poté, co katarskými šejky vlastněný bohatý francouzský fotbalový klub Paris SG koupil z Barcelony vynikajícího brazilského útočníka Neymara jako nejdražší posilu v dějinách světového fotbalu, naši ministerští experti začali trochu počítat," řekl Nedělním miniglosám ministr financí Ivan Pilný. "Vyšlo nám, že když v České republice najdeme pouhých 280 podobných Neymarů a prodáme je arabským šejkům v průměru za stejnou částku jako Barcelona svou útočnou hvězdu, splatíme tím bez jakýchkoli negativních dopadů na naše voliče celý náš státní dluh." Nedělní miniglosy ještě pátrají, proč hledáme 300 Neymarů a ne jen dostačujících 280, ale vypadá to, že jde buď o rezervu na další zadlužování ČR, o specificky českou částku na úplatky, "kapříky" a provize nebo ze zbylých 20 Neymarů chce trenér Jarolím sestavit novou českou fotbalovou reprezentaci.
----------------------
Ilegální anarchistická organizace Doutnající Humpolec se přidala k právě probíhajícím španělským, italským a chorvatským razantním protestům proti extrémnímu růstu turistického ruchu v nejvíce turisticky exponovaných oblastech. Podle neoficiálních informací přímo z podzemních struktur organizace se letos oproti loňsku dokonce ztrojnásobil počet zahraničních turistů, kteří v sezóně navštívili Humpolec, zejména poté, co Ministerstvo kultury ČR s finanční podporou rodiny Plhovy z Kojčic u Pelhřimova oficiálně požádalo o zařazení legendárního studenta Hliníka do seznamu památek Unesco. "Na základě hluboké analýzy už dnes můžeme říct, že kdyby všech šest letošních zahraničních turistů přijelo ve stejný den a postavilo se na humpoleckém náměstí do fronty na zmrzlinu, čekání místních občanů by se mohlo prodloužit až o 50 procent, což v tropických dnech může mít fatální následky," řekl nám nejmenovaný dobře informovaný humpolecký zdroj, "takže se čerstvě nasprejovaným výzvám "Hliníkáři, táhněte domů!" a "Všechny turisty do salámu!" z pohledu humpoleckých patriotů nemůžeme divit."
----------------------
Ministryně Karla Šlechtová neuspěla při pokusu vyfotit se při Velké ceně v Brně s devítinásobným motocyklovým mistrem světa Valentinem Rossim, který nepochopil, že jde o českou ministryni a dovolil si ji dokonce lehce odstrčit. "Šlo jen o drobné nedorozumění," řekla Nedělním miniglosám paní ministryně: "Jednak si Valentino myslel, že jsem fanynka, i když jsem ve skutečnosti Karla, a jednak nerozuměl přesně tomu, že jsem ministryně za hnutí ANO, protože italsky se to řekne zcela nepochopitelně SI."
----------------------
Česká policie požádala Poslaneckou sněmovnu, aby vydala k trestnímu stíhání bývalého ministra financí Andreje Babiše a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka kvůli dotační aféře spojené s výstavbou tzv. Čapího hnízda. Podle Babiše jde jen o další neomalený pokus politických spiklenců zabránit jeho očekávanému vítězství v podzimních volbách a tuto aféru rozvířily české žáby na prameni, pro které jsou čápi v přírodě přirozenými nepřáteli. Aby ukázal, že se žabích spiklenců ani v nejmenším nebojí, využil Babiš dalších 50 miliónů evropských dotací, tentokrát v programu "Podpora lokálních gastronomických specialit" a do jídelníčku zdejší restaurace zařadil nově žabí stehýnka, pro která by měli místní čápi dodávat dostatek lokálních čerstvých biosurovin, přičemž zmrazené přebytky by se měly exportovat do Francie a také prodávat v nové české síti rychlého občerstvení s pracovním názvem ŽABIŠ.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.