neděle 7. září 2014

Nedělní miniglosy č.280

Ústav pro jazyk český a VŠE v Praze vytvořili společnou komisi pro přehodnocení výrazu "pět švestek". "Tento výraz se v češtině používá v nezměněné podobě již velmi dlouho bez ohledu na bouřlivý makroekonomický vývoj, takže současných pět švestek vůbec neodpovídá např. pěti švestkám před sto lety," vysvětlil důvody vzniku komise její předseda. "Zatím je jasné jen to, že na pěti švestkách nezůstaneme, ale dojde určitě k posunu. Najít ale shodu na přijatelném počtu švestek nebude jednoduché. Jedna skupina odborníků totiž tvrdí, že je do počtu švestek nutné započítat pouze inflaci, takže výsledek je někde kolem šestatřiceti švestek. Oponenti této teorie ale tvrdí, že švestky jsou v českých zemích stále vzácnější, což je třeba vzít v potaz, a odpovídající hodnotou dřívějších pěti zcela běžných švestek jsou nejvýše tři dnešní vzácné švestky." Navíc možná bude třeba vzít v úvahu i stanovisko prezidenta Policie ČR, který se vyjádřil v tom smyslu, že by nejradši všechna přísloví a všechny anekdoty o švestkách s okamžitou platností zakázal.
----------------------
Ministerstvo práce a sociálních věcí se domnívá, že poslední dobou často diskutovaný kurzarbeit by mělo mít v gesci Ministerstvo školství - stejně jako všechny ostatní kurzy.
 
-----------------------
Český prezident Miloš Zeman nabídl na summitu NATO, který se věnoval situaci na Ukrajině, představitelům světových velmocí, že jim zdarma poskytne odborné rady, jak v praktické mezinárodní politice správně rozlišovat pojmy invaze, anexe, agrese a občanská válka. Politici mohou využít vyhlášené konzultační hodiny: V pondělí a ve středu od 9:00 do 10:30 budou konzultace probíhat na Pražském hradě a v pátek od 18:00 do 19:00 v Lánech. Pro případné zájemců ze zemí bývalého Sovětského svazu je Zeman připravený vyhlásit speciální konzultaci i v jejich oblíbených Karlových Varech, nejlépe přímo v areálu firmy Becher.
----------------------
Ministerstvo spravedlnosti chystá dvě vlny změn v občanském zákoníku. Právní předpis, který je v platnosti pouhých osm měsíců, je podle ministryně Válkové zapotřebí v mnohých kapitolách pozměnit. Zatím není jisté, jestli dojde řada i na některé zásadní návrhy opozice. Občanská demokratická strana totiž např. požaduje, aby se předpis změnil na občanský demokratický zákoník, a Tomio Okamura, který považuje zákoník za principiálně správný, ale plný začátečnických chyb, se domnívá, že správný název předpisu by měl být Úsvit nového občanského zákoníku.
-----------------------
Jak oznámil ve zcela neutrálním a neoslavném rozhovoru ke svým šedesátým narozeninám ve svých Lidových novinách o svém Ministerstvu financí Andrej Babiš, ministerští odborníci pod jeho vlídným ale efektivním vedením konečně přišli na způsob, jak učinit státní rozpočet České republiky trvale přebytkovým: "Rozhodli jsme se, že na všechny mýty, kterým podléhají občané našeho státu, uvalíme mýtné."


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.