pátek 12. září 2014

Jazykové hrádky

Z cesty po Japonsku jsem si kromě neobyčejných zážitků přivezl i bolavý loket. Nu což, říkal jsem si, zavazadla byla těžká, ruka zatěžovaná, má tedy důvod demonstrovat za lepší podmínky. Dám jí tedy možnost si ulevit, nebude tahat nic těžkého a uvidíme, jestli protestovat přestane. Ale protesty sílily, tak jsem včera nakonec nevydržel a navštívil lékaře, který diagnostikoval nefalšovaný tenisový loket. Považte - já, se svým kavárenským přístupem k aktivnímu sportu, si přivodím tenisový loket! "To jsou paradoxy," řekl by jistě podle svého zvyku pan sládek Ferdinandu Vaňkovi.

Po injekci už loket nebolí jako čert, ale jako šest čertů, a má naordinovaný klid, zůstal jsem dnes proto se svými čerty doma a rozhodl se udělat - byť výhradně pravou rukou - to, co jsem měl mezi tisícovkou svých drobných restů: Založit na blogu speciální "jazykovou" rubriku. Nebojte, nebudou se zde pořádat orgie japonštiny či svahilštiny, dokonce ani nechystám výstavku fotografií hovězích jazyků. Prostě jsem si řekl, že čeština je tak zajímavý jazyk, že si zaslouží sem tam nějakou zmínku i na blogu a že by těm zmínkám slušela zvláštní rubrika.
 
Kdo patří ke zdejším štamgastům, dobře ví, že pár takových článků se už v historii mého blogu objevilo. Rubrika tedy nezačíná na zelené louce, ale dostala do vínku 10 již publikovaných starších textů.


Když jsem uvažoval o názvu nové rubriky, řekl jsem si, že by z něj mělo být patrné hravé a odlehčené pojetí takových textů, ale mělo by naznačovat i to, že to s paní češtinou myslím dost vážně (byť jsem schopný čas od času vystřihnout hrubku, která její oko ani srdce nejspíš nepotěší). A protože mám rád Eisnerovu knihu o češtině s názvem Chrám a tvrz, od tvrzí k hradům není daleko a na rozdíl od velikého Eisnerova "hradu" jsou moje textíky jen maličké, rozhodl jsem se novou rubriku pojmenovat Jazykové hrádky. Rubrika bude podrubrikou sekce Autorské texty a dostane na hlavní stránku nějaký obrázek, aby se na ni bylo možné prokliknout přímo.

A nepokrytě přiznávám, že je mým cílem tímto názvem zblbnout na internetu co nejvíc lidí, aby začali postupně ve svých textech popisovat své "hrádky se zvířádky", podobně jako v poslední době píší o svých "holdech" :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.