pondělí 17. června 2013

Vší variace

Od sobotního pozdního večera, kdy jsem po celodenním kalupu na fotovýstavě trošku spočinul a rozleželo se mi dění posledních pár dní, mám přemizernou náladu. Málokdo to pozná, dokážu se vůči těm, co mě neznají dost dobře, skvěle přetvařovat, žertuji, dokážu druhé rozesmát, ale splíny, které občas do života přicházejí jako monzunové deště, se tentokrát jen tak rozehnat nenechají, na to jsou mraky příliš tmavé a těžké.

Říká se (a já s tím souhlasím), že psaní na blogu umí být pro takové období požehnáním. Ze všeho těžkého a neradostného je možné se na blogu vypsat. Jenže když jsem to ráno zkusil, vznikla jen patetická snůška plků, které stejně nebylo rozumět a jejímž jediným potenciálem je podpořit u druhých "blbou náladu", které je už tak mezi lidmi dost a dost. Všechno jsem tedy vymazal, spolehl jsem se na osvědčené rčení všech sov "večer moudřejší rána" a začal jsem zgruntu jinak. Nemá snad pravdu klasik, když praví, že být veselý je jediný důstojný způsob, jak být smutný?
 
A tak mě napadlo, že když má člověk něčeho po okraj plnou hlavu, je to skoro stejné, jako by měl vši. Můžete se drbat, jak chcete, můžete tlouct hlavou o stěnu sebevíc, vši nedají pokoj. A jako správné vši se mi tyhle imaginární vešky usídlily v hlavě cestou vlakem z práce a ukázaly mi, že se v nich skrývá i jazykovo-hříčkově poetický potenciál. Přece proti takovým inspirativním zvířátkům nepoužiju jedovatý šampón nebo sprej, že? Dnes tedy žádné umění rozhodně nečekejte, jen na odblokování vlastní blbé nálady šest jednoduchých dvojverší Vších variací :-)


Nespravedlivá zákaznice

V kadeřnictví dává všimné
kadeřnicím, ale vším ne!


Šťastná hlava

Veš si všímá, jak jsme šťastní;
všímavost je všem vším vlastní.


Vší gurmán

Copak nám ta veška kutí?
Mlsá světa všehochuti.


Souboj s klávesnicí

S překlepem jsem prohrál páku:
Vznikl "klobouk na vešáku".


Problémy se skloňováním

Říkám všem, že dobře je mi
mezi vším a mezi všemi.


Morální dilema

Co myslíte, že je lepší:
Vrána k vráně či veš ke vši?




Veškerenstvu ve vší úctě - Čerf :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.