úterý 4. června 2013

I Berounka by ráda navštívila mou výstavu


Původně jsem vám chtěl dnes ukázat několik záběrů z páteční vernisáže výstavy mých fotek na zámku v Dobřichovicích. Protože ale i Dobřichovice ovládla v těchto dnech povodeň a krále Karla IV., který tu vládl ještě před několika dny, nahradila královna Berounka, mám pro vás tentokrát několik fotek od dobřichovického zámku, kde právě visí moje fotky, i když je teď návštěvníci nemohou vidět.



Celkový pohled na zámek od silničního mostu. Jde o záběr z dnešního rána, od té doby voda vystoupila ještě výš. Při vernisáži se kolem zámku ještě procházeli dobře naladění návštěvníci, teď by pro podobnou výpravu museli použít kraula.


K večeru se řeka poprvé dotkla i sochy svatého Jana pod svatojánskou památnou lípou u křižovnického zámku.

Z cyklostezky podél řeky toho mnoho nezůstalo. Půlka dopravní značky a špička kamenné skulptury, která vypadá ve vodě jako ploutev žraloka. Doufám, že se tím neinspirují jindy mírumilovné rybičky v Berounce.

Dnes během dne zaplavila říční voda i zámecké nádvoří, kde se ještě v pátek v noci hrálo divadlo. Tam, kde je poutač na těstoviny s čerstvým chřestem je i vchod do výstavního sálu, kde na vás - jak doufám - pořád ještě čekají připravené výstavní fotografie. Takže - pánové gumáky, dámy lodičky a jdeme na to, ne? :-)

Berounka už večer dosahovala skoro až ke sklepním okénkům a jen málo chybělo, aby do sklepů voda natékala i vrchem. Skutečnost je ale taková, že jako první do zámku přispěchala spodní voda. Pořád zůstávám optimistou, že do prvního patra, kde se za pěticí bočních oken skrývá velký výstavní sál, si voda netroufne. Ale k čemu je výstava, na kterou se nemůže nikdo přijít podívat? Snad voda do víkendu opadne a Berounka se - navzdory svému eminentnímu zájmu výstavu si zblízka prohlédnout - k fotkám nedostane.

Plakát, který kolemjdoucí a zejména kolemplovoucí zve na mou výstavu, je v souboji s dravým živlem - dávnými slovy Milouše Jakeše - jako kůl v plotě. V tomto případě jako kůl v zámeckém plotě.
 

Nikdy jsem si nemyslel, že někdy vyřknu ve střízlivém stavu takové doporučení, ale musím to bohužel říct: I kdybyste měli velkou chuť se přijet na výstavu podívat, prosím, nečiňte tak určitě během zítřka (tedy úterý 4. června). Ale nevadí: Červen je dlouhý, času na odvolání této "povodňové bdělosti" bude - věřím - ještě dost. Aktuální informace o povodňové situaci kolem dobřichovického zámku můžete najít i na webových stránkách výstavy Obrazy ze zásvětlí.

Držím palce všem, kteří mají v těchto dnech s povodní problémy. Ať škody nejsou velké a dají se rychle odstranit. Však to nakonec dobře dopadne!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.