pátek 7. června 2013

Vernisáž u Berounky

Dnes se po týdnu teprve vracím k vernisáži výstavy, na kterou vás už nějakou dobu všechny lákám a ještě nějakou dobu lákat budu - na výstavu svých fotografií Obrazy ze zásvětlí, která se koná až do 1. července na zámku v Dobřichovicích. Trvalo mi to tak dlouho ze dvou důvodů: Jednak jsem neměl z pochopitelných důvodů vlastní fotky; ono se na vlastní vernisáži docela nešikovně fotí, proto děkuji panu Miloslavu Vaňkovi za souhlas se zveřejněním jeho momentek z dobřichovické akce. Druhým důvodem zdržení byla povodeň, která nám tu v Dobřichovicích v několika posledních dnech vládla a nedovolovala nám myslet na moc jiných věcí, záběry zaplaveného zámku jsem ostatně publikoval v předchozím článku. Nešlo dost dobře jedním okem pokukovat po stoupající hladině řeky a zároveň vzpomínat na krásný večer doprovázený dokonce nádherným počasím, které ovšem vydrželo přesně jen po dobu vernisáže, konkrétně začalo hodinu před zahájením a skončilo hodinu po skončení. Teď už se tu situace uklidnila, voda ustoupila a výstava je po několika dnech opět přístupná. Tak si myslím, že na oslavu "restartu" výstavy stojí za to připomenout si v několika záběrech, jak to na zámku v Dobřichovicích vedle stoupající Berounky vypadalo.
 
Hostů se nakonec sešlo více než 80, tedy skoro dva a půl hosta na jednu vystavenou fotografii :-). Mohlo jich být ještě víc, kdyby záměr přijet na vernisáž několika dalším hostům nepřekazila neprůjezdná strakonická výpadovka. Ale i tak mě zájem návštěvníků moc potěšil, zvlášť když si představím, co zajímavého lze všechno dělat v pátek večer s vidinou volného víkendu.


Součástí programu vernisáže, který měl mezi návštěvníky veliký úspěch, byl i malý koncert romantické klasické hudby ve skvělém podání houslistky Moniky Vrabcové a klavíristky Mariny Grokhovské. Obě umělkyně právě sklízejí zasloužené ovace.



Přiznám se, že mě potěšilo, kolik zvědavých očí si během vernisáže prohlédlo vystavené fotky. Přece jen - když jsou fotky doma v šuplíku, není těch očí zdaleka tolik :-).



Mezi milými a váženými hosty vernisáže se objevila i známá pražská výtvarnice Štěpánka Šimlová.



Mezi hosty na vernisáži se objevili i lidé, s kterými se známe už řadu let. Ta paní se sklenkou v ruce vpravo mne ovšem zná ze všech zúčastněných bezkonkurenčně nejdéle :-)



Když už mluvíme o "zásvětlí", dalo by se podle fotek na stěně stylově říci, že toto není jen tak obyčejný kout, ale skutečné infračervené "zákoutí".


Musím říct, že vernisáž vyšla skoro perfektně podle mých představ. Z těch věcí, které považuji za opravdu důležité, mi chyběla k úplné spokojenosti jen jediná. Ale kdyby bylo hned napoprvé všechno úplně dokonalé, nebylo by už propříště co zlepšovat, ne? Aspoň jsem si slíbil, že pro napravení onoho nedostatku udělám všechno, co půjde.

Bohužel, romantický koncert už v dalším červnovém programu výstavy návštěvníkům nabídnout nemůžu, dokonce ani nabídka osmi druhů vynikajícího vína se už nebude opakovat. Ale fotky pořád v zámeckém sále visí a až do 1. července budou viset na stejných stěnách. A na barvách a tvarech zásvětlí vzedmutá Berounka zatím ani trochu neubrala.

Pozn.: Kompletní elektronický katalog výstavy najdete na webové stránce Obrazy ze zásvětlí: E-katalog

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.