neděle 15. ledna 2012

Nedělní miniglosy č.151

Kromě mnoha náměstí, knihoven, divadel, ulic, škol a pražského letiště by podle názorů dotázaných odborníků měla nést jméno Václava Havla na počest jeho pobytu i ruzyňská věznice.
----------------------
Na základních školách startují zápisy do prvních tříd. Protože uchazečů o místa v první třídě je znovu více než v loňském roce, a je tedy zřejmé, že na všechny děti nedostane, každého budoucího prvňáčka čeká základní zkouška zralosti. Ta sestává z rozhovoru s paní učitelkou v angličtině, zkoušky z počítačové gramotnosti, prozkoušení z oddanosti myšlence evropské integrace, a na závěr i velmi oblíbené malování čerta na stěnu, které k opravdu zralému člověku neodmyslitelně patří. "Děti, které u zkoušky zralosti neuspějí, by měly nastoupit do první třídy až za několik let, kdy by se měl počet dětí u zápisu razantně snížit," vysvětlil drobné změny ustálené praxe reformně naladěný ministr školství. "Mohou ale samozřejmě v mezidobí navštěvovat alespoň některý z vyšších ročníků, který neklade takové nároky na osobní zralost žáků jako první třída."
 
-----------------------
Trosky ruské sondy Phobos, která se měla vydat na cestu k Marsu, spadly nakonec do Tichého oceánu. Zpočátku experti odhadovali, že zbytky spadnou do Atlantiku, zpřesněné odhady naznačovaly spíše dopad do Indického oceánu. Další odhady už se raději nedělaly, protože nabídka oceánů je limitovaná.
-----------------------
Podle Evropského zoologického migračního úřadu loni opustilo Řecko o 74% více krys než v roce 2010. "Vysvětlení tohoto jevu se samozřejmě nabízí," uvedl mluvčí úřadu. "Čísla jsou sice zcela přesná, ovšem zahrnují jen údaje z hraničních přechodů. Máme ale podezření, že některé krysy migrují i mimo oficiální hraniční přechody, což interpretaci čísel výrazně komplikuje."
-----------------------
Podle islamistů, kteří zvítězili ve volbách v Egyptě, by měla být na zdejších plážích cizinkám z neislámských zemí i nadále zachována možnost slunit se nahoře bez. Pochopitelně se maličko změnil výklad tohoto pojmu, takže zatímco dříve toto označení znamenalo slunění bez horního dílu plavek, podle nového pojetí to znamená slunění bez burky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.