čtvrtek 13. října 2011

Mravencem v opravdickém velkoměstě


Znovu se vracím k zásobě fotografií z metropole Japonska - z Tokia, které jsem zatím zpřístupnil jen z velmi malé části, a vybral jsem tentokrát pár fotek tamějších budov. Architekturu města můžete považovat za zajímavou, pokud ovšem překonáte počáteční šok z předměstí hustě osázených šedavými izolovanými hranoly, pokud inklinujete ke hranatosti a také pokud nehledáte staré budovy a urbanistický řád. Pak je ovšem jistě na co koukat a co obdivovat.


V rušném centru města si přijdou na své milovníci zrcadlení. Mnoho budov funguje jako veliká zrcadla.


Most přes řeku Sumida na předměstí Tokia. Anebo jde spíš o rozšířené centrum? Kdo to dokáže rozeznat?


Budova pivovarnické společnosti Asahi od architekta Philippa Starcka ve čtvrti Asakusa, jeden ze symbolů tokijské moderní architektury


Okna, okna a zase okna. Tisíce oken a za nimi milióny lidí.


Obchody, reklamy, lidé. Z počtu lidí na ulici je vidět, že je právě neobvyklý klid. V době ranní a večerní špičky ovšem ulice Šindžuku praskají ve švech.


"To jsou panoramata," řekla by jistě babi Homolková. Ano, mrakodrapová.


Předchozí záběr byl pořízen z věže Tokyo Tower, která se taky dovede pěkně zrcadlit v okolních budovách. Inu - shora vypadaly o něco skromněji, tady dole dominují.



Chce-li se rozhlížet po zdejších budovách, po pár dnech v Tokiu turistu bolí pořádně za krkem.

Pozn.: Další četné reportáže z mých dvou cest, během kterých jsem měl příležitost osobně poznávat nádhernou japonskou zem, najdete ve speciální rubrice Japonsko na vlastní oči.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.