neděle 9. ledna 2022

Nedělní miniglosy č.621

Nevím jak u vás, ale u mě se tedy nový rok rozjel hned od začátku do takových obrátek, že jsem vůbec neměl čas myslet na to, že vlastně první lednový týden odedávna nemám zrovna rád a vždycky to pro mě býval čas jakési líně se vlekoucí "nenálady", vlastně ani nevím přesně proč. Tentokrát ale vše kolem mě frčí tak rychle, že si při té jízdě z kopce skoro nestíhám přidržovat klobouk a hlavně o tom ani nestíhám dát zde na blogu vědět. Ale pořád si říkám, že to z pohledu roku 2022 může být jen "přepálený začátek", tempo brzy zvolní, a bude tedy dost času na to, abych se postupně vrátil ke všemu, co stojí za zmínku. Hektický úvod roku ovšem samozřejmě nemůže upozadit zdejší tradiční nedělní aktivitu, tedy vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", které má dnes už číslo 621. 

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu publikoval dva nové články: Trojnásobný úspěch z letošního ročníku velké fotografické soutěže Tokyo International Foto Awards (TIFA) jsem představil v článku Vánoční dárek z dalekého Tokia. O dva dny později jsem pak zveřejnil už tradiční bilanční článek Co mi také přinesl rok 2021. Z minulého týdne si ještě jednou dovolím připomenout jen maličko popůlnoční Přesně novoroční haiku. A protože po netypických jarních novoročních "vedrech" začalo konečně celkem normálně mrznout, jak se na leden sluší, přidám jeden pozdrav z hlubokého archivu, 12 let starý článek O devětadvacátém, tím spíš, že se tenhle článek nekvalifikoval do mé "pdf knížky" vybraných blogových textů, která je trvale k dispozici ke stažení na odkazu: Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Přeji vám všem, aby se nový rok dál ubíral pokud možno tím nejlepší a vám všestranně sympatickým směrem, a věřím, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás potěší :-).
 
 
 
Česká vláda stanovila v souvislosti s očekávanou další vlnou epidemie nemoci covid-19 nová pravidla pro karanténu, která by měla být nejvhodnější z pohledu dalšího vývoje české ekonomiky: I pozitivně testovaní lidé budou moct bez omezení pracovat, ale po dobu karantény budou mít zakázáno za to pobírat plat. 
----------------------
Česká národní banka oznámila, že kdo své loňské Tři krále výhodně neinvestoval na akciovém trhu ale pouze je ponechal ležet bez užitku doma nebo na prakticky neúročeném bankovním účtu, vlivem vysoké inflace z nich má dnes - přesně po roce - již jen cca 2,8 krále. 
----------------------
Pracovníci několika pražských tetovacích salónů vyšli do ulic demonstrovat proti očkovací zvůli státu, zejména proto, že očkování podle nich zásadním a nevratným způsobem bezprecedentně narušuje přirozenou integritu lidského těla.
----------------------
Nová česká vláda získala od Evropské komise oficiální certifikát potvrzující skutečnost, že složení vlády je v pořádku z pohledu rovných příležitostí pro různé lidské rasy, a to především díky tomu, že na postu ministryně obrany působí Jana Černochová. 
----------------------
I pracovníci Senátu se tento týden připojili k populární akci sčítání ptáků na krmítkách, když většina senátorů nahlásila organizátorům akce, že v senátní kantýně spatřila své kolegy Petra Orla a Jaromíra Strnada. Je to ostatně asi poslední příležitost k podobné akci, protože oběma senátorům bude letos na podzim končit senátorský mandát, takže se jejich političtí oponenti pokusí ve volbách Orla ze Senátu vyštípat a Strnada dokonce vystrnadit. 
---------------------- 
Podle důvěrné informace, kterou Nedělní miniglosy získaly z prostředí tajných služeb, kontaktovala srbská vláda neoficiálně známého českého podnikatele Harryho Jelínka s požadavkem koupit od něj co nejrychleji co největší existující českou letadlovou loď. Důvodem je snaha Bělehradu vyhlásit námořní blokádu Austrálie jako odvetu za zadržení srbského tenisty Novaka Djokoviče kvůli zmatkům kolem povinného očkování účastníků turnaje Australia Open v Melbourne. 
----------------------
Někteří soudci protestují proti záměru vlády zmrazit soudcům jejich platy a poukazují při tom na reálné nebezpečí, že pokud by si někdo ze soudců chtěl náhodou vyzvednout výplatu v hotovosti, což zákon stále ještě připouští, zmrazený plat - zejména jeho kovové části - by mu mohl způsobit omrzliny.
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

16 komentářů:

  1. Ad #2) Já investoval jen toho černého vzadu a zablokovali mi účet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen jestlis ho omylem neinvestoval do akcií nějaké společnosti s otrokářskou minulostí.

      Vymazat
  2. Platy soudců uložit k suchému ledu...Pal proverit, kdo z bich ma omrzliny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych k ledu uložil některé suché soudce...

      Vymazat
  3. 1. Konecne bude ucinena pritrz bezcilneho povalovani se v preplnenych nemocnicich za statni utraty. Pekne nahnat vsechny jipkare do prace, vzdyt podle stareho nemeckeho prislovi prace uzdravuje!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědav, jak to bude prakticky fungovat. I když český člověk se, myslím, zorientuje v nových podmínkách rychle.

      Vymazat
    2. No, už pojem "bezpříznakový" si každý z nás může vykládat úplně jinak.

      Vymazat
  4. Senátoři na krmítkách - to opravdu sedí :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby u toho sortimentu nebyl tak malý odbyt, vyráběl bych parlamentní lojové koule :-).

      Vymazat
  5. No a já si myslela, že tahle karanténní blbost zůstane jen u nás zdravotníků....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blbosti je třeba reprodukovat, však jednou kvantita přejde v kvalitu :-).

      Vymazat
  6. No vida - nastartovat ekonomický růst a utnout inflaci jediným opatřením, z toho se ekonomům pořádně zatočí hlava :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, a na takovou drobnost má ČNB celou budovu odborníků :-).

      Vymazat
  7. Aby z toho brzo nebyl 1 král😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako u monarchistů: Když dostatečně dlouho počkáme, budeme mít jednoho krále :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.