neděle 20. prosince 2020

Nedělní miniglosy č.571

I když se letos snažíme sebevíc, je zřejmé, že tyhle Vánoce budou - přiznaně nebo aspoň pod povrchem - o dost jiné než je známe z dřívějších dob. Ne vždy se budeme moct sejít s těmi, které máme rádi a na které myslíme, ne vždy je budeme moct obdarovat hmotnými dárky i pouhou fyzickou blízkostí. Ale co nám brání, abychom si udělali dobrou, vpravdě vánoční pohodu jindy, abychom jeden druhého obdarovali jaksi "mimo pořadí" a mimo vánoční marketingové akce, možná bez stromečku a kapra s bramborovým salátem a cukrovím na stole, ale o nic méně upřímně a s touhou potěšit. Když si nemůžeme udělat pořádné rodinné Vánoce o Vánocích, prostě si je uděláme jindy - na Hromnice, na svatého Herberta či přímo na apríla. Proč ne? Fantazie má tak pevná křídla, že takovou konstrukci unesou. 
 
Už 10 let slavím 22. prosince svoje "volitelné narozeniny" - ne ty, které jsem dostal do vínku bez toho, abych to mohl jakkoli ovlivnit, ale ty, pro které jsem se uvědoměle rozhodl jako pro svůj nejdůležitější den (jsem zvědav, jak se ten den budu na nočních pražských ulicích při tradiční fotoprocházce potýkat se strážci epidemického pořádku, kteří mě budou přesvědčovat, abych se z rizikové samoty nočního chodce raději uchýlil do povoleného bezpečí kolektivní imunity rozsvícených nákupních center). Co nám brání, abychom si udělali i podobně nezávislé radostné Vánoce se vším, co k tomu patří, když tradiční termín nám to v neblahém spolčení s nepřejícím virem nemíní plnohodnotně umožnit? 
 
Samozřejmě, i tenhle přístup má svá omezení. Těžko kupříkladu očekávat, že Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", bude vycházet tu v úterý, ondyno zase v pátek, když jsou všichni za více než 11 let fungování zvyklí na pevný nedělní termín. Než i v tomto dosud pevném pravidlu stihne dojít k "rozvolnění", všechny čtenáře tu i dnes srdečně vítám u 571. vydání, které je zároveň posledním v tomto roce, protože příští neděli budou mít Nedělní miniglosy vánoční přestávku. Příště se tu tedy sejdeme za 14 dní už v novém roce, o kterém budeme do té doby snít jako o lepším, než byl tento končící, podivný, nervózní a v mnoha ohledech vysilující. Věřím, že i v novém roce 2021 se spolu budeme nad stránkami našeho blogového týdeníku setkávat, utahovat si z absurdit světa, hledat v něm netradiční souvislosti a usmívat se nad projevy jeho umíněné hlouposti, a dívat se na ně přitom s nadhledem, protože - domnívám se - občasné otravující projevy vlastní hlouposti nejsou nikomu z nás úplně cizí. 
 
V uplynulém týdnu jsem měl jen minimum času na blog, ale podařilo se mi aspoň po třech týdnech intenzivního ručního dohrávání fotek do blogových článků konečně zveřejnit 3.díl malého seriálu Jak zorganizovat výstavu svých fotek: Kolik nás to bude stát?, který je zacílen speciálně na náklady spojené s výstavou. Z minulého týdne pak ještě jednou připomenu šestiverší Adventní brána, které jsem doprovodil pár souvisejícími informacemi o formách staré japonské poezie a taky stoprocentně pravdivou historkou o výpravě japonských věrozvěstů do Sámovy říše :-).
  
Tradiční "archivní výdejní okénko" už tentokrát směřuje k vánočním svátkům, protože připomenu básničku Štědrý večer nad atlasem světa z Vánoc roku 2012.A když už jsme se prostřednictvím těchto veršů dostali v duchu a prstem na mapě až daleko k moři, ještě jednou vás zavedu v malé fotoreportáži na hlavní athénské náměstí Syntagma, kde soustředěně upjatí vážní pánové v podivném oblečení a v botách s bambulemi konají velmi roztodivné pohyby: Čestní athénští strážníci.
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví a k tomu tentokrát klidné Vánoce, ať už budete moct být spolu s těmi, se kterými byste si nejvíc přáli být, nebo s nimi budete aspoň v duchu, který nezná zákazy a omezení a směje se z výšky všem překážkám a vzdálenostem. Kdy jindy než právě o Vánocích by to mělo být jasnější? 
 
 
Česká vláda pod tlakem opětovného zhoršování koronavirové situace připustila, že vyhlídky aktuálně nejsou příliš příznivé - především proto, že bylo nutné kvůli epidemickým opatřením zavřít i všechny rozhledny.
----------------------   
Japonská Toyota dosáhla značného pokroku ve své snaze nahradit v bateriích pro elektromobily drahé lithium levnějším hořčíkem. Český premiér nese podle informací Nedělních miniglos tuto skutečnost velmi těžce, protože na budoucí prudký růst cen krušnohorských zásob lithia lákal subjekty, které byly ochotné českému státu půjčit finanční prostředky v předtuše budoucí prosperity. Premiér se snaží uklidnit nervózní investory tím, že Česká republika má i bohaté přírodní zdroje hořčíku, a několik vládních agentur proto dostalo za úkol vypracovat projekt gigantického závodu, ve kterém se bude vyrábět několik miliónů tun hořčíku ročně z minerální vody Magnesia.  
---------------------- 
Prezident Zeman oznámil, že daňový balíček, který po chaotickém schválení nepřijatelné varianty v Poslanecké sněmovně částečně upravil Senát, nebude vetovat, ale ani ho nepodepíše, takže zákon by měl platit v podobě přijaté na druhý pokus poslanci. To však předpokládá, že bude daňový balíček prezidentovi správně doručen na zámek v Lánech nebo na Pražský hrad, což podle mluvčího České pošty nebude jednoduché, protože jednak se několik daňových balíčků již při distribuci obrovského množství balíků v hektickém předvánočním období úplně ztratilo a jednak nejspíš půjde o "daňový balík do ruky", který podle zkušeností s podobnými zásilkami může skončit kdekoli.
----------------------
Podle průzkumů veřejného mínění má očkování proti nemoci covid-19 jednoznačně největší podporu mezi patologickými hráči, protože ti se většinou mylně domnívají, že má chystaná vakcinace něco společného s jejich oblíbenou hazardní karetní hrou "očko". 
---------------------- 
Po nepěkně vyhroceném mezistátním sporu mezi Čínou, Nepálem a Indií o přesnou výšku nejvyšší hory světa se rozhořel podobný spor mezi Českou republikou a Polskem o výšku Sněžky. Zatímco v případě Mt.Everestu bylo příčinou sporu pouhých několik decimetrů, u Sněžky byl rozpor zásadnější, protože polská strana trvala na nadmořské výšce 1603 m, zatímco česká strana ji vyčíslila na pouhých 827 m. Po několika letech usilovného jednání expertních týmů byla nakonec identifikována příčina tohoto drobného nesouladu: Poláci totiž měřili horu od hladiny Baltského moře, zatímco Češi použili jako základ hladinu Lipenské přehrady, což je takové naše české moře.
----------------------
I když většina podnikatelů kvůli koronavirové krizi nestíhá sčítat ztráty, výrobci varovných tabulí v posledním měsíci výrazně zvýšili svůj obrat, což bylo způsobeno především dvěma obrovskými státními zakázkami ze strany Českého kynologického svazu a ministerstva zdravotnictví na tabule s nápisem Pozor, zlý PES! 
----------------------
Podle ministra vnitra Jana Hamáčka mají policisté před Štědrým večerem jasné instrukce zadržet dokonce i Ježíška, pokud by porušil noční zákaz vycházení, přestože se nedá očekávat, že by chodil po vánočních ulicích pěšky: "Protože dobře víme, jak jsou Češi vyčůraní a jak se svým typickým švejkováním snaží policisty znejistit a zmást, rozhodli  jsme se - aby nedošlo k nejasnostem ve výkladu - ještě před Štědrým dnem oficiálně rozšířit ve vládních opatřeních původní zákaz vycházení i o zákaz vybíhání, zákaz vyjíždění, zákaz vylétání a pro jistotu i zákaz vyplouvání."
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct a půl roku v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

27 komentářů:

  1. Česká pošta stmeluje - daňový balík do ruky mě pořádně rozesmál :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby se odesílateli zásilka nevrátila s tím, že adresát nebyl zastižen. Tak významný daňový balíček bude určitě "do vlastních rukou", takže panu kancléři ho na poště jen tak nevydají :-).

      Vymazat
  2. Mně to připomnělo, jak jedna moje spolužačka jezdila na střední škole na tábory, kde pořádali třeba v červenci vánoce a velikonoce.... Ozdobit si v létě tmvanocne třeba takový malý modřín na pasece... kdo na to má?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusím chodit daleko: S přáteli jsme totiž až o letních prázdninách oslavovali minulého silvestra, samozřejmě i s půlnočním přípitkem. Čekali jsme, jestli budou lidé z okolních domů taky odpalovat rachejtle jako na silvestra vždycky, ale oni nic! :-)

      Vymazat
  3. Ad #2) Mluvčí jednoho nejmenovaného zemědělského koncernu vydal prohlášení, že technologové tohoto koncernu umí vyrobit hořčík tzv. studenou cestou z řepky olejky.

    OdpovědětVymazat
  4. Ad #6) Na odbyt jdou i cedule "vstup se psy jen na vodítku a s košíkem". který může být použit i v obchodních centrech. Též je prý velký zájem o vakcíny proti vzteklině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vodítka všeho druhu jsou aktuálně nedostatkovým zbožím.

      Vymazat
    2. Vakcínu proti vzteklině by opravdu někteří jedinci potřebovali jako sůl :D :D

      Vymazat
  5. Patálie s nadmořskou výškou máme u nás, jako základnu máme totiž moře jablonecké! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jablonecké moře umožňuje mít aspoň sem tam nějakou tu jednotisícovku :-).

      Vymazat
  6. Ad 1) Už nám vláda nedopřeje ani nadhled. :-( Jarmila*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nadhled je nebezpečná věc. Já bych rozhledny pro jistotu zakázal i mimo koronavirovou sezónu :-).

      Vymazat
  7. My se tady stresujeme čísly v systému PES a slevové portály přitom stále posílají nabídky velmi výhodných zahraničních lyžařských zájezdů, pobytů v pražských 5* hotelích, karlovarských lázeňských domech, ..., virtuální svět se pohybuje v úplně jiných dimenzích života :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, když to někdo kupuje... Já bych měl mít příští výstavy v jednom malém avantgardním divadle, to bude vzhledem k aktuální situaci nejspíš taky na dlouho.

      Vymazat
  8. Nezbývá než si lehnout do prachu cest jako člověk ukřižovaný a doufat, že nás tragédie minou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Důležité je, aby nám hvězdné nebe nespadlo na hlavu.

      Vymazat
  9. Musím říct, že jsem se zas pobavila nejen v glosách, ale i v komentářích :-)

    Jj, představa neuspěchaných Vánoc v teplejším počasí - proč ne... Teď vánoční náladu nemám ani za mák.

    OdpovědětVymazat
  10. Česká asociace majitelů psů vydala prohlášení, ve kterém zpochybňuje odbornou způsobilost ministra zdravotnictví doc. Blatného, a to z důvodu, že jeho zacházení se systémem PES připomíná spíše kočkování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná proto mi výsledek tolik připomíná, jak pejsek s kočičkou dělali dort.

      Vymazat
  11. Ty rozhledny mě rozesmály. Ale ten daňový balíček přes poštu mě teda fakt dostal😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá rozhledna musí povinně zveřejnit svůj aktuální výhled na internetu :-).

      Vymazat
  12. Úplně jsem teď nesledovala společenské dění (drbu se s diplomkou), takže si nejsem jistá, zda je první glosa glosou, nebo vláda opravdu zavřela rozhledny :D Totéž platí o glose poslední. Když si vzpomenu na veledílo z minulého týdne o zákazu prodeje pití v retauracích, ani by mě to nepřekvapilo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zjišťuji, že hranice reálného světa a světa Nedělních miniglos není nikterak jasná. Copak o to - pro Nedělní miniglosy je to dobrá zpráva, nevím ale, jestli i pro normální život :-). Mimochodem, vlastně netuším, jak je to doopravdy s těmi rozhlednami. Musím trochu zapátrat.

      Vymazat
    2. A pokud někdo přesto liknavě na rozhlednu vyleze, bude na dobu neurčitou zbourán i s rozhlednou.

      Vymazat
  13. Ten PES je od začátku podezřelý. Jeho doklady někdo viděl? Podle mě je to sprostý produkt nelegálních množíren!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi to tak bude. Mně bylo hned podezřelé, že tenhle pes je samé papíry.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.