úterý 28. července 2020

E-katalogy mých dvou letních fotovýstav


Jak místní blogoví štamgasti dobře vědí, právě probíhají dvě výstavy mých fotek. První je k vidění v Divadle Horní Počernice a jmenuje se Třicet tváří světla, druhá je pro změnu v Plzni, v ČSOB na Americké třídě, a její název je Exploze, reflexe a víry. Samozřejmě, úplně nejlepší pro návštěvníky (a největší potěšení pro mě jako autora :-)) je prohlédnout si obrazy přímo na výstavě, protože mají výrazně větší formát, než může ukázat standardní počítačový monitor (většinou 70 x 50 cm, ale několik vystavených kousků je i větších). Pro spoustu lidí, kteří by si třeba expozice rádi prohlédli, jsou ale výstavy příliš "z ruky", a proto jsem se rozhodl - jako už v případě několika předchozích výstav - zveřejnit k oběma výstavám tzv. "e-katalogy". V nich najdete všechny vystavené fotografie se stejnými popiskami, jaké mají na výstavě, i s uvedením výstavního formátu. Prohlídka e-katalogu tedy sice nemůže nahradit osobní návštěvu, ale může dát každému aspoň základní představu, jak výstava vypadá. Zvu vás tedy dnes rovnou na dvě pohlídky a - řekněme si to upřímně - kdy se vám poštěstí vidět během chvilky hned dvě fotovýstavy, které jsou od sebe fyzicky vzdálené víc než 100 km? :-)

Oba výstavní e-katalogy jsou umístěné na mém fotografickém webu, zde na blogu jsou jen příslušné screenshoty. Kliknutím na obrázek se dostanete na příslušnou obrazovku mého fotowebu a dál už si můžete proklikávat vše, co se vám bude líbit; samozřejmě vůbec nemusí zůstat jen u obou katalogů.

Na první obrazovku, kterou tady ukážu, postupně přidávám svoje výstavy, kterých bylo zatím celkem sedm (osmá výstava s názvem Jedním obrazem, jednou větou, která začne 20. srpna na dobřichovickém zámku, zatím ještě ve výčtu pochopitelně nefiguruje). 

Samostatné výstavy Petra Vápeníka

E-katalog výstavy Třicet tváří světla, která je až do pátku 7. srpna instalovaná ve foyeru Divadla Horní Počernice, obsahuje všech vystavených 32 fotek (ano, i když je v názvu slíbených tváří světla jen 30, fotek je o dvě víc, ale zatím si na to nikdo z návštěvníků nestěžoval :-). Zvu vás tedy na prohlídku fotografií, které se liší povahou světla potřebného k zachycení obrazu; však ne nadarmo je "fotografie" v překladu z řečtiny "psaní světlem", ať už je to zápis do světlocitlivé vrsty filmu nebo do jednotlivých políček digitálního čipu, a není marné si to při focení uvědomovat.

Mimochodem, kdyby přece jen někdo z vás měl ještě zájem o "živou" prohlídku této výstavy s mým komentářem, poslední příležitost nabízím ve středu 5. srpna, kdy budu na výstavě k dispozici od odpoledne až do večera. Předpokládám, že pokud se sejdou nějací zájemci, první komentovaná prohlídka by byla cca od 16:00, hlavní večerní prohlídka pak bude začínat v 18:00. No a když nikdo nedorazí, dám si ve zdejší divadelní kavárně něco dobrého a budu na vás v příjemném rozpoložení vzpomínat. Ještě se asi sluší dodat, že každý, kdo na výstavu dojde osobně, se pořád ještě může zúčastnit soutěže o výstavní fotografii podle vlastního výběru, stačí napsat na soutěžní formulář, kterou z vystavených fotek si přejete vyhrát, a mít trochu štěstí při losování.

Stále také platí moje nabídka individuální prohlídky pro případné "velmi zapálené zájemce". Svou případnou vytouženou fotku totiž nemusíte jen vyhrát, ale můžete si ji pořídit i tradičnější formou, tedy tím, že si vystavenou fotku zakoupíte. Aktuální výstavní ceníky jsou ke stažení na informační stránce mého fotowebu. V této souvislosti asi stojí za to připomenout, že cca polovina z vystavených fotek se po skončení expozice přesune na další výstavu do Dobřichovic, druhá půlka už bude mít opravdové prázdniny v deskách za skříní.

E-katalog výstavy Třicet tváří světla

Jako druhý je dnes k dispozici E-katalog výstavy Exploze, reflexe a víry, která je až do pátku 7. srpna k vidění na pobočce ČSOB na Americké třídě v Plzni. Tato výstava probíhá za běžného provozu místní bankovní pobočky, tedy jen v otevíracích hodinách (případný víkendový výlet na výstavu tedy bohužel nebude úspěšný). Na výstavě je celkem 26 fotek, z nichž cca půlka má "výstavní premiéru", protože jde o novější práce, druhou polovinu pak tvoří fotografie, které už se na některých výstavách v minulosti objevily, přece jen - v Plzni vystavuji poprvé, tak bylo vhodné ukázat i příklady starších fotek, které Plzeňáci ještě většinou neměli příležitost vidět na vlastní oči.

V prostoru živé bankovní pobočky je samozřejmě poněkud problematičtější pořádat komentovanou prohlídku, proto jsem s ničím takovým nepočítal. Sám se ale půjdu podívat na aktuální stav výstavy někdy v pátek 31.7. (ještě nevím, jestli dopoledne nebo odpoledne), tak kdyby byl mezi vámi nějaký opravdu (od)vážný zájemce o společnou návštěvu, můžeme se zkusit na pátek domluvit. Znovu je třeba dodat, že existuje výstavní ceník (opět je ke stažení na hlavní informační "výstavní" stránce na mém fotowebu) a několik z vystavených fotek (podle mé aktuální představy 6 až 8) po skončení plzeňské expozice převezu na výstavu do Dobřichovic.

E-katalog plzeňské výstavy Exploze, reflexe a víry

Těším se tedy na vaši návštěvu - ať už to bude návštěva skutečná, osobní, v reálném výstavním prostoru, nebo návštěva virtuální na mém webu - a věřím, že se vám moje fotky budou líbit, na zdi i na obrazovce. Pro zdejší pravidelné blogové návštěvníky, myslím, nebudou fotky žádným překvapením, protože většinu vystavených snímků jsem na svém blogu už postupně představil. Přeji všem krásné letní dny.

P.S.: Jak už jsem psal před pár týdny v blogovém článku Čas sklízení, jedna z mých fotek (na blogu jsem v lednu podrobně popisoval, jak začátkem ledna klopotně vznikla - v článku Návrat z výletu do černobílého světa) získala dvojí ocenění v celosvětové soutěži San Francisco Bay International Photography Awards 2020. Dnes ze San Francisca přišla - ve všeobecném koronavirovém zmaru - aspoň dílčí pozitivní zpráva, že i když se kvůli epidemii bohužel nemůže odehrát zářijová výstava oceněných fotografií v tradiční podobě se slavnostní vernisáží, nakonec výstava proběhne alespoň v omezené formě: Fotky nebudou viset v rámech  na zdech galerie, ale ACCI Gallery v kalifonském Berkeley je bude alespoň promítat pro limitovaný počet návštěvníků a pro kolemjdoucí na jakési speciální obrazovce. Sice to není taková fotografická romantika, jako tomu bývá v normálních ročnících soutěže, ale aspoň něco. I taková forma výstavy na docela prestižním místě je, myslím, slušnou položkou do fotografického životopisu a ještě se ušetří za červené koberce :-).





12 komentářů:

  1. Probádala jsem si několik tvých katalogů a z roku 2013 mne hodně oslovily fotografie z Šumavy, dnes jsi v názvech maličko při zdi nebo se mi to jen zdá :-)
    Samozřejmě jsem si prohlédla tu před skoro dvěma lety a jako celek na mne působí ohromně uklidňujícím dojmem, spousta teplých tónů hnědé, krása.
    Přeji, aby se všem třem tvým výstavám dařilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to samo o sobě není žádná jistota, protože se někdy stává, že název fotky mezi výstavami změním, protože mě napadne něco lepšího :-). Vypadá to, že dobřichovická výstava bude logistický oříšek, protože bude sestávat z části fotek z Počernic, z části fotek v Plzni, část fotek přidám z domova a část se teprve tiskne. Uvidíme, jak to klapne na den D :-).

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Člověk je už od dob Aristotela "živočich mající logos" :-).

      Vymazat
  3. Zatím jsem prošla Explozi reflexe a víry (ten název se mi líbí i bez oddělitelné čárky) - a úchvatné obrazy. Určitě si projdu i další katalogy, co foto, to krása.

    OdpovědětVymazat
  4. Mají tam hezky divoko. V Texasu též!

    OdpovědětVymazat
  5. Nejvíc se mně líbí fotografie Cesty červánků. Západy Slunce u moře jsou úchvatné a když se k tomu ještě přidá fotografický um, vše se umocní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě potěšilo, protože Cestu červánků bych si právě u tebe tipnul, že by sis ji v příslušné soutěži nejspíš vybral. Je moc zajímavé zkoušet tipovat osobní vkus a právě soutěž "o výstavní fotku podle vlastního výběru" je pro to výborná. Soutěž bude v Dobřichovicích taky, ale bohužel, Cesta červánků tam vystavená nebude.

      Vymazat
  6. Vida, mé oblíbené Živé stříbro visí právě v Plzni! :-) Skoro to vypadá, že vlny na Berounce jsou prakticky jistota krásných snímků :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak se mi konečně podařilo přijít na to, na jaké obrázky kliknout :-) :-) V některých věcech jsem natvrdlá. Ale ještě že podařilo. Nádherné fotografie. I v takto malém formátu... Jen jsem si říkala, že je to přesně to, co neumím. Ne, že bych nějak měla ambice dělat tak nádherné fotografie a srovnávat se s tebou - ale třeba rozmázlou vodu - prý by to mělo jít i s mým kompaktem. Ale zkouším a logicky nechápu, i když koukám na videa o fotografování - já bych to prostě potřebovala názorně ukázat :-) To jen, kdybys dával nějaké krátké lekce "natvrdlým" začátečníkům.... Jinak fotografie úžasné. Profík .-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.