neděle 26. června 2016

Nedělní miniglosy č.363

Dvě pracovní cesty kvůli nepřijatelnému zacházení s chovanci vykonala v uplynulém týdnu ministryně školství Kateřina Valachová: Nejprve navštívila výchovný ústav v Chrastavě, kde právě způsob práce s chovanci má být jedním z důvodů zamýšleného zrušení ústavu, a poté zašla na společnou ministerskou koblihu k předsedovi hnutí ANO, Andreji Babišovi, jehož nepřijatelné zacházení s ministrem vnitra Milanem Chovancem bylo před nedávnem důvodem koaliční roztržky.
----------------------
Vědci potvrdili, že suchý a asi před dvaceti lety odumřelý smrk poblíž šumavského Plešného jezera rostl přesně 632 let, takže z mládí pamatuje období rozkvětu českých zemí za panování císaře Karla IV. Podle vědců strom pravděpodobně zahynul v důsledku záchvatu smíchu, když náhodou vyslechl rozhovor dvou kolemjdoucích turistů, podle kterých takový bordel jako dnes v českých zemích ještě nikdy nebyl.
----------------------
Prezidentův poradce Martin Nejedlý oslavil své padesáté narozeniny honosnou recepcí s mnoha hosty z nejvyšších politických, společenských, businessových a ve výjimečných případech i intelektuálních kruhů přímo v areálu Pražského hradu v Letohrádku Belveder. "Původně jsme chtěli oslavu uspořádat ve Vladislavském sále nebo v Korunní komoře kaple svatého Václava s korunovačními klenoty, což jsou místa, která by svou velkolepostí lépe odpovídala skutečnému významu mého klienta, než poněkud frivolní prostředí renesančního letohrádku, i když v ceně za pronájem byla i oslavná píseň v podání Zpívající fontány," řekl nám majitel pořádající agentury Papalasch and Snob Agency, "ale hradní úředníci měli pro mne nepochopitelný strach z veřejného mínění. Pevně věřím, že až bude pan Nejedlý slavit šedesátiny, bude už v České republice taková míra svobody, že bude možné uspořádat podobnou akci na libovolném místě, které si bude příslušný papaláš přát, a nějaká pitomá bezvýznamná veřejnost mu jeho privátní zážitek nebude kazit."
----------------------
Čeští astronomové s úlevou konstatovali, že i letos se odehrál letní slunovrat v předpokládaném termínu, tj. 20. června v noci. Poté, co loni úřad českého ombudsmana potvrdil, že slunci nikdo nesmí předepisovat, kdy má slunovrat nastat, protože to je nepřípustný zásah do jeho osobních práv, astronomové pro jistotu pozorují oblohu neustále, aby slunovrat nepropásli. Na dění okolo slunovratu zareagovalo i ministerstvo financí, které pro příští rok zvažuje zavedení speciální slunovratky DPH, aby po velkých letošních změnách nebylo v roce 2017 české podnikatelské prostředí nezdravě stabilní.
----------------------
Někteří evropští představitelé připouštějí, že poslední kapkou, která nejspíš rozhodla o odchodu Britů z Evropské unie, bylo připravované nařízení, že tradiční čaj o páté je možné servírovat každý den jen od 14:00 do 16:00 a od 18:00 do 19:30. "Samozřejmě zmíněné nařízení můžeme prosadit alespoň pro státy, které z EU zatím ještě nevystoupily," řekl nám předkladatel příslušné evropské směrnice, "ale řeknu vám upřímně, že veškerá škodolibá radost, kterou jsme z výsledků své usilovné práce v našem úřednickém týmu měli, je teď kvůli brexitu v tahu!"


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i čtyři jubilejní výběry nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

ČERVNOVÝ ARCHEOLOGICKÝ NÁŠUP PRO BLOGOVÉ JEDLÍKY (nebo naopak pro zcela nové hosty):

Nejnovější vrstvy:
Víte kolik let života mi předpověděly jesenické kukačky na mé nedávné dovolené v horách? Přečtěte si článek Divokým dolem na Praděd aneb Co mi nakukaly kukačky.

Jak jsem se kdysi dávno vecpal i se svými přáteli do zábavného televizního pořadu, se můžete dočíst v článku V televizním Videostopu.

Novověk:
Víte, co jsou to mondegreeny a kde se s nimi můžete setkat? Pokud ne, nevadí, nakoukněte do loňského textu O českých mondegreenech.

Nedávno jsem zažil několik nocí, kdy bylo opravdu okouzlující nebe plné hvězd. Nemohl jsem si nevzpomenout na básničku, ke které mám opravdu hodně specální vztah: Na vesmírnou dobrou noc. Neříkám, že je bůhvíjak skvělá, ale rád se k ní vracím, skoro jako by ani nebyla ode mne :-).

Středověk:
Jsou pro vás sny také zdrojem zajímavých nápadů? Příkladem by nám mohl být sen, který se stal inspirací pro čtyři roky starou povídku O zázračném obrazu Adalberta Mošničky. Je pan Mošnička ještě obyčejným tramvajákem nebo už geniálním umělcem? Vidíte, stačil jediný pořádný sen a odpověď na tuto jednoduchou otázku není vůbec jasná.

Pravěk:
Jednou z prvních básniček na tomto blogu byla Brutální baládka. Důkaz, že nepíšu jen něžné romantické verše o té nejbáječnější ženě, kterou znám a která mě stejně každým svým krokem dokáže znovu a znovu překvapovat, ale občas zveršuji i opravdu brutální a doslova živočišná témata. Třeba utržené uši! I když... Co mám říct... On totiž základ byl asi dvacet let starý, ale pak básnička před šesti lety prošla určitým novodobějším faceliftem :-).

Chováte se někdy jako hlupáci? Já ano, to mi jde dobře, však jsem taky jednu takovou situaci kdysi popsal ve fejetónku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.