neděle 19. června 2016

Nedělní miniglosy č.362

Dnes se po dvou týdnech dovolenkové přestávky znovu vracím k tradiční neděli s Nedělními miniglosami - týdeníkem, ve kterém v pouhých pěti bodech s nadhledem (aspoň doufám) reflektujeme vybrané události uplynulého týdne. Nezastírám, že v poslední době přemýšlím, co na Nedělních miniglosách změnit, aby mi jako blogovému autorovi poskytovaly větší svobodu, jak tento blog rozvíjet. Přece jen, vycházejí téměř každou neděli už déle než sedm let a udávají tak mému blogu dlouhodobě neměnný rytmus, což může vypadat příliš konzervativně a strnule a - přiznávám . - někdy i mne to omezuje, protože čas od času mám prostě chuť publikovat něco docela jiného, ale nakonec se většinou přizpůsobím tradičnímu rytmu, jako by nešlo o čistě soukromý blog, ale opravdu o jakýsi oficiální internetový žurnál, který prostě musí vyjít, i kdyby na sůl nebylo :-). Na druhou stranu jde o docela osvědčený a dlouhodbě sledovaný formát (možná byste se divili, kdo všechno si občas - jak se z různých zdrojů namátkově dozvídám - NMg chodí číst, někdy dokonce sám o sobě :-)) a - když se po blozích rozhlédnu - nevidím moc podobných snah dívat se na často absurdní politické a společenské dění sice kriticky a se sarkasmem, ale přesto snad i s trochou pochopení a hlavně bez krví podlitýma očima, bez nichž se dnes neobejde skoro žádná internetová debata na vážnější témata. Ještě to zvážím, rozhodnu se, co dál, a případné "organizační změny" ohlásím předem.
 
Hlavní město Praha zvažuje, že po vypršení smlouvy o pronájmu s pravoslavnou církví převede chrám sv. Cyrila a Metoděje s kryptou, ve které se v roce 1942 po atentátu na Reinharda Heydricha skrývali čeští parašutisti, na Vojenský historický ústav. Pravoslavná církev, která má kostel v pronájmu již od let první československé republiky, je vývojem situace zaskočena a snaží se změně nájemce bránit. Pražská radní za hnutí ANO a šéfka výboru pro kulturu Eliška Kaplicky nicméně opakovaně megafonem vyzvala představitele Pravoslavné církve československé, že když se vzdají a kostel bez dalšího boje opustí, nic se jim nestane.
----------------------
Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach oznámil, že na olympijských hrách v Rio de Janeiru bude startovat speciální tým sportovců z řad uprchlíků. Panuje ovšem obava, že při slavnostním nástupu na ploše Olympijského stadiónu uprchlíci nedojdou pod vlajkou MOV až pod hlavní tribunu, ale cestou po atletické dráze se všichni - kromě brazilské hostesky nesoucí tabuli s nápisem - vmíchají do řad německé výpravy.
----------------------
Úřad pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) povede po odcházejícím řediteli Šlachtovi dočasně bývalý šéf protikorupční policie Milan Komárek. Představitelé mimořádně aktivního olomouckého vrchního státního zastupitelství - šéf Ivo Ištván a jeho náměstek Pavel Komár nicméně věří, že podobně jako se vyplatí jít místo k příslovečnému kovaříčkovi rovnou ke kováři, zvyknou si policisté se svými případy chodit spíš než ke Komárkovi rovnou ke Komárovi.
----------------------
Kvůli různému výkladu kvalifikačních pravidel mezi Mezinárodní cyklistickou unií UCI a Českým olympijským výborem pravděpodobně přijde trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková o účast v cyklistické časovce na olympijských hrách v Riu de Janeiro. "Zatím se nám podařilo vyjednat pouze to, že když některá ze zemí nevyužije své místo na olympiádě, bude Martina oslovena jako první náhradník," řekl nám mluvčí Českého olympijského výboru s dovětkem, že již přišla předběžná nabídka na místo v soutěži judistek, v jachtingu a v jezdecké drezúře. "Kdyby se však přesto nepodařilo Martinu na olympiádu dostat, chceme jí jako malou kompenzaci za naše diplomatické pochybení a její nevýslovně tvrdý mnohaměsíční trénink věnovat místo dvou letenek do Ria alespoň dvě balení stejnojmenných dámských vložek s křidélky a budeme se těšit, až zase Martina získá další medaile a mezinárodní věhlas pro Českou republiku ve své tradiční disciplíně."
----------------------
Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš má podle průzkumů několika největších agentur na výzkum veřejného mínění v české politice zcela výsadní postavení. Podařilo se mu totiž díky výbornému politickému marketingu přesvědčit velké procento voličů o třech základních nesmyslech:
1. Zatímco ostatní osoby pohybující se v české politice jsou politici, on politikem není.
2. Zatímco běžní politici zásadně lžou, on mluví zásadně pravdu.
3. Zatímco běžní politici to myslí dobře jen sami se sebou, on to myslí dobře se všemi občany České republiky.
Na základě zveřejněných výsledků průzkumů se podle dobře informovaných zdrojů NMg Andrej Babiš rozhodl, že všechny agentury podílející se na tomto mimořádně podnětném průzkumu koupí do svého vlastnictví, aby se mohly v budoucnu zcela nezávisle rozvíjet a v následujících měsících před volbami mohly své prozatímní výsledky dále rozpracovat a upřesnit.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i čtyři jubilejní výběry nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

ČERVNOVÝ ARCHEOLOGICKÝ NÁŠUP PRO BLOGOVÉ JEDLÍKY (nebo naopak pro zcela nové hosty):

Nejnovější vrstvy:
Víte kolik let života mi předpověděly jesenické kukačky na mé nedávné dovolené v horách? Přečtěte si článek Divokým dolem na Praděd aneb Co mi nakukaly kukačky.

Jak jsem se kdysi dávno vecpal i se svými přáteli do zábavného televizního pořadu, se můžete dočíst v článku V televizním Videostopu.

Novověk:
Víte, co jsou to mondegreeny a kde se s nimi můžete setkat? Pokud ne, nevadí, nakoukněte do loňského textu O českých mondegreenech.

Nedávno jsem zažil několik nocí, kdy bylo opravdu okouzlující nebe plné hvězd. Nemohl jsem si nevzpomenout na básničku, ke které mám opravdu hodně specální vztah: Na vesmírnou dobrou noc. Neříkám, že je bůhvíjak skvělá, ale rád se k ní vracím, skoro jako by ani nebyla ode mne :-).

Středověk:
Jsou pro vás sny také zdrojem zajímavých nápadů? Příkladem by nám mohl být sen, který se stal inspirací pro čtyři roky starou povídku O zázračném obrazu Adalberta Mošničky. Je pan Mošnička ještě obyčejným tramvajákem nebo už geniálním umělcem? Vidíte, stačil jediný pořádný sen a odpověď na tuto jednoduchou otázku není vůbec jasná.

Pravěk:
Jednou z prvních básniček na tomto blogu byla Brutální baládka. Důkaz, že nepíšu jen něžné romantické verše o té nejbáječnější ženě, kterou znám a která mě stejně každým svým krokem dokáže znovu a znovu překvapovat, ale občas zveršuji i opravdu brutální a doslova živočišná témata. Třeba utržené uši! I když... Co mám říct... On totiž základ byl asi dvacet let starý, ale pak básnička před šesti lety prošla určitým novodobějším faceliftem :-).

Chováte se někdy jako hlupáci? Já ano, to mi jde dobře, však jsem taky jednu takovou situaci kdysi popsal ve fejetónku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.