neděle 21. prosince 2014

Nedělní miniglosy č.293

Podle Ministerstva kultury výrazně roste kulturní povědomí občanů České republiky, čemuž nasvědčují statistiky potvrzující velký meziroční nárůst prodaných knih. Podrobnější analýzy ukázaly, že nejvíc se na tomto růstu podílela nová kuchařka Ládi Hrušky Laciné vaření s extra panenským motorovým olejem, které se na předvánočním trhu prodalo skoro půl miliónu výtisků. "Nejde jen o přímý dopad úspěchu tohoto bestselleru," potvrdil nám předseda Komory českých knihkupců. "Obrovský prodaný náklad Hruškovy knihy například vyvolal nepřímo i zmnohonásobení prodeje knih Domácí lékař a Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žlučníku, ale neodvážili jste se zeptat.
-----------------------
Neúspěšné bylo první kolo veřejné soutěže na obsazení pozice tzv. superúředníka, jehož hlavním úkolem bude odpolitizování státní správy. Do soutěže se totiž přihlásili jen tři lidé a ti nesplnili stanovená formální kritéria. "Nemyslíme si, že kritéria byla příliš přísná," řekl nám pověřený vedoucí výběrové komise. "Uznáváme námitky neúspěných uchazečů, že na čtení i na psaní bude mít nový superúředník svůj početný aparát podřízených, ale trváme na tom, že se občas bude muset vlastnoručně podepsat."
 
----------------------
Astronomové vyrazili o posledním adventním víkendu hledat pozůstatky meteoritu, který dopadl na Žďársku 9.prosince. Prvním výsledkem jejich soustředěné práce je nalezení asi dvoucentimetrového kovového úlomku, ale astronomé očekávají, že nezůstane zdaleka osamocen. Česká armáda zvažuje, že bude-li hledání meteoritu na Vysočině úspěšné, využije nadšení amatérských hledačů a pokusí se jim namluvit, že další meteorit spadl podle údajů vojenských radarů někde poblíž muničních skladů ve Vrběticích.
-----------------------
Z nového jízdního řádu českých železnic vypadl tradiční noční mezistátní rychlík Excelsior z Františkových Lázní do Košic. Výsledkem jsou zklamaní především železniční policisté, kteří dlouhodobým a obětavým úsilím dosáhli toho, že se v posledních měsících postupně zvyšoval počet cestujících, kteří během své jízdy nebyli ani jednou okradeni. Pro zrušení rychlíku ale mluvila skutečnost, že neokradeni zůstávali téměř výhradně samotní zloději.
----------------------
Podle mluvčího Českého rozhlasu se letošní vánoční poselství prezidenta Zemana bude z preventivních důvodů vysílat až po 22. hodině.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.