neděle 7. prosince 2014

Nedělní miniglosy č.292

Ředitel školy v italském Bergamu zakázal vystavit tradiční jesličky, aby se křesťanský symbol nedotkl náboženského cítění místních jinověrců. Nakonec se ale díky zprostředkovatelkým aktivitám bergamských ateistů podařilo dohodnout ekumenický kompromis: Vánoční jesličky bude možné normálně vystavit, když Panna Maria bude mít na sobě burku a jesličky budou nainstalovány v nábožensky méně citlivém období letních prázdnin, kdy je škola zavřená.
----------------------
Několikaletý intenzivní výzkum prokázal, že přísloví "Jakej pán, takovej krám," funguje především v zemích s autokratickými režimy, takže Česká republika se podle něj nemůže tak docela řídit. V demokratických společnostech totiž podle výzkumu bohužel platí spíš "Jakej krám, takovej pán!"
 
-----------------------
Ministr kultury Daniel Herman představil vládní záměr navázat i v budoucnu na tradiční rčení Co Čech, to muzikant a dát mu netradiční metodou zcela nový rozměr a novou náplň: "V současné době se uměleckým oborům věnuje jen velmi málo studentů, takže konkurence v oboru je minimální. To se ale chystáme od roku 2019 zásadně změnit tím, že na všech školách s výjimkou škol uměleckých zavedeme povinnou maturitu z matematiky, takže očekáváme, že na umělecké školy půjde 90% všech zájemců o středoškolské vzdělání."
----------------------
Ekonomové konečně po létech zaregistrovali první pozitivní informaci o vývoji českého hospodářství: Počet kapsářů na předvánočních trzích meziročně stoupl o 2,4%, což je o 0,7 procentního bodu víc než očekávali i dost optimističtí odborníci. Česká národní banka však zatím podle vyjádření svého guvernéra bude pokračovat ve své úspěšné politice intervencí na Vězeňské správě ČR a Policii ČR, aby čeští kapsáři nebyli zbytečně stahováni z oběhu, ale starali se na trzích o náležitý pohyb kapitálu.
-----------------------
Jestli se v příštích letech vůbec někomu podaří dostat do areálu problematických skladů ve Vrběticích, vypadá to, že by mělo dojít k významnému zklidnění oblasti, protože velký zájem o budovy zdejších skladů projevily firmy dovážející ovoce a zeleninu. "Myslím, že můžeme nabídnout původně vojenskému prostoru využití, které bude pro okolní obyvatele zcela bezpečné, a přitom dokáže plodným způsobem přirozeně navázat na nejlepší tradice z posledních let," uvedl představitel společnosti, která by chtěla ve Vrběticích uskladnit především granátová jablka.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.