neděle 10. listopadu 2013

Nedělní miniglosy č.246

Pozn.: Dnes jsem doplnil na svém fotowebu www.petrvapenik.cz sedmnáct nových fotografií do cyklu Infračervené řeky. Jedná se o fotky z okolí Berounky, z pražských vltavských břehů, z Bubovických vodopádů i z hektického fotovýletu do Krkonoš na říčku Mumlavu. Některé fotky jste už měli možnost vidět s komentářem i na blogu (například v posledních dvou článcích), některé mají na webu svou premiéru a v blogovém článku se teprve objeví. Budete-li tedy mít zájem navštívit moje fotostránky, které měním a upravuji zatím jen občas, jste samozřejmě zváni.

Zlatý retrívr Darcy, který patří prezidentskému páru, oznámil na mimořádné tiskové konferenci, že rezignuje na svou funkci prvního psa. Důvodem, je, že Darcy pravděpodobně způsobil nakrabacení koberce, o který pak jeho pán v noci zakopl při cestě na toaletu a zranil si přitom koleno. Darcy přitom původně rezolutně popřel, že by byl v místnosti vůbec přítomen, přestože ho natočily štáby několika televizí a na místě ho spatřili i členové prezidentské ochranky. Darcy svou lež přiznal až poté, co žurnalistům vylíčil své očité svědectví poslanec Michal Hašek, který má sice osobně Darcyho moc rád, ale jednak pravda je pro něj věcí posvátnou a jednak se potřeboval někomu pomstít za svou vlastní vynucenou rezignaci. Darcy nicméně uvedl, že nerezignuje úplně a zůstane alespoň na pozici řadového psa. Navíc si ponechá i svých dalších 26 psích funkcí, takže na povinnosti všech prezidentských návštěv příjemně ho drbat na krku se nic nemění.
 
-----------------------
Česká národní banka v tomto týdnu dosáhla intervencí oslabení české koruny jak vůči euru, tak i vůči novému povolebnímu měnovému standardu - Vodňanskému kuřeti. Vodňanské kuře posiluje v porovnání se všemi hlavními světovými měnami již třetí týden po sobě, takže hrozí, že čeští občané budou při svých výjezdech do zahraničí chtít být vybaveni více kuřaty než nejistou evropskou měnou. Na zvýšenou poptávku po Vodňanském kuřeti již většina hlavních směnáren reagovala tím, že vybavila své pobočky grilovacími kouty.
-----------------------
Dvě muslimské studentky ukončily své studium na Střední zdravotnické škole v Praze, když jim nebylo povoleno nošení tradičního šátku hidžáb. "Pro školu je to samozřejmě velká škoda," řekl nám tamní učitel první pomoci a hudební výchovy. "Děvčata sice z pochopitelných důvodů odmítala zpívat s ostatními písničku "jede jede mašinka..." a prakticky všechny české a moravské lidové písně, ale v kurzech první pomoci dokázala skvěle pracovat s trojcípými šátky a navíc výborně intonovala při zpěvu písně Červený šátečku kolem se toč."
-----------------------
Mexická herečka Aurora Clavel byla vykázána z oslavy 96. výročí Velké říjnové socialistické revoluce v Petrohradě kvůli zjevně padělanému pozvání. "V souvislosti s tak významnou historickou událostí jako je VŘSR je to samozřejmě nepříjemnost s mezinárodním dopadem, kterou prošetříme a dohodneme se na řešení přímo s mexickou ambasádou," prohlásil vrchní ceremoniář velkolepé akce. "Podle předběžných výsledků šetření to ale zatím vypadá, že chyba není na pořadatelích oslav, ale z Aurory si jen někdo vystřelil."
-----------------------
Zástupci Českého geografického institutu se rozhodli věnovat prezidentu Zemanovi cenný dar: pojmenují po něm některý z významných českých kopců poobně jako se to dříve dělávalo v Pamíru nebo v Tatrách. Původně měla být přejmenována legendární hora Říp, ale tento záměr byl v rozporu s Řepnou směrnicí Evropské unie, která určuje pravidla nakládání s řípou a platné kvóty na řípu, které český prezident vyčerpal už tím, že má cukrovku. "Nakonec jsme se to rozhodli vyřešit z důvodů nižších nákladů jen drobnou změnou," uvedl ředitel institutu, "takže od pondělka bude nejvyšší horou Českého středohoří Milošovka."


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Nedělní miniglosy č.200 (výběr Nedělních miniglos z čísel 101 až 199)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.