sobota 21. května 2011

Květnová bouřka

Je to zvláštní, ale celý život jsem si přál fotit bouřku. No, možná to samo o sobě zvláštní není, blesky jsou fotogenické a na fotkách - povedou-li se - pěkně vypadají. Zvláštní ale je, že to bylo vždy víceméně přání platonické, protože jsem pro to nebyl ochotný hnout prstem. Jako onen příslovečný Skot, který tolik toužil vyhrát v loterii, ale nikdy nebyl kvůli tomu ochoten si koupit los, což jsem donedávna nechápal, ale po posledních zkušeností s peripetiemi kolem Sazky to zpětně hodnotím jako prozíravé.

Když dnes večer překryl Dobřichovice bouřkový mrak, konečně jsem sáhl po fotoaparátu a po stativu a poprvé jsem si prakticky vyzkoušel focení za bouřky. Výsledek není nijak zvlášť okouzlující, ale protože jde o mé první pokusy s focením blesků, nejsem na sebe zase tak moc přísný, to teprve přijde. Předkládám vám tedy "ještě teplé" fotky z dnešní večerní bouřky, která nám zalila, zaburácela a pak znechuceně odtáhla směrem ku Praze.

V televizi právě meteorologové předpovídali četné bouřky a pohled z okna napovídal, že se tentokrát nejspíš trefí
 

Komupak ze sousedů asi prásklo do baráčku?
 

Obloha se rozzářila klikatými ornamenty
 

Tahle blesková trojčata moc nespolupracovala a zapráskala si pěkně odděleně
 

Některé z blesků měly přece jen lepší smysl pro kompozici obrazu a nespěchaly k zemi po kolmici
 

Podrobnější pohled na celkem obyčejný nekošatý blesk odhaluje jeho pozoruhodně komplikovanou trajektorii
 

Tak tenhle fešák sice nakoukl až za kopec, ale rámusu z něho bylo až až i u nás!
 

Inu, tak tohle jsou mé první zkušenosti s focením blesků. Ale je možné, že je uplatním ještě dnes v noci, protože se nám bouřka od Prahy zase oklikou vrací. Asi naše hlavní město pro mlhu nepřijímá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.