neděle 18. července 2010

Nedělní miniglosy č.73

Překvapivě výrazně se v červnu a červenci zvýšily prodeje nosičů bývalému členu skupiny Beatles Paulu Mc Cartneymu, což se stalo poprvé od roku 1970, kdy se Beatles rozpadli. Experti tvrdí, že je to způsobeno náhlou popularitou chobotnice Paul, která správně předpověděla osm výsledků mistrovství světa ve fotbale. Této teorii odpovídají i nečekaně vysoké ceny dosažené v nedávné pařížské aukci děl Paula Gauguina, Paula Cézanna a Paula Klee a rostoucí zájem o básně Paula Eluarda a Paula Verlaina mezi českou sociálně demokratickou mládeží. Mc Cartney se pochopitelně snaží vliv sympatické chobotnice popřít a domnívá se, že větší zájem o nosiče je dán pouze rostoucí kvalitou jeho hudby. Ještě více celou věc zamlžilo vyjádření mluvčího Odborového svazu Šerpů, podle jehož mínění se zájem o nosiče v poslední době nijak zvlášť nezvýšil.
-----------------------
Všech 30 lahví šampaňského, které s největší pravděpodobností patřilo Ludvíku XVI. a které nalezli potápěči ve vraku lodi u finských břehů, bylo oficiálně zlikvidováno skupinou Evropské obchodní inspekce, protože lahve neměly na etiketě uvedené datum minimální trvanlivosti.
 
-----------------------
Vzhledem k aktuálnímu obsahu většiny médií je logické, že ceny okurek na české plodinové burze dosahují ročního maxima. Ukazuje se však, že různé zprávy v médiích mají ve vrcholící okurkové sezóně dopad na různé druhy okurek. Ředitel odboru zeleniny Plodinové burzy Brno tuto skutečnost potvrdil: "Zatímco zprávy o skládání české vlády měly vliv zejména na růst ceny salátových okurek, třeba díky zprávě o předvolebním napadení Bohuslava Sobotky podražily hlavně nakladačky."
-----------------------
V síti dopingových komisařů na slavné Tour de France uvízl dosud největší úlovek v historii boje proti dopingu - více než metrákový řidič jednoho z doprovodných motocyklů. Řidič, který měl pozitivní test na tzv. krevní doping, přiznal několik transfuzí a zdůvodnil to tím, že jeho vlastní krev byla příliš horká na to, aby klidně snášel frustrující skutečnost, že ho profesionální nedopující cyklisté již předjíždějí i ve stoupáních a smějí se jemu i jeho značkovému motocyklu. Předpokládá se, že řidič bude potrestán standardním dvouletým zákazem činnosti, což ho mrzí, protože nebude moci jet o víkendu na ryby, aby se aspoň někomu za své ulovení pomstil.
-----------------------
Vědci ze Sheffieldské univerzity konečně přišli na to, zda byla dřív slepice nebo vejce. Díky využití superpočítače Hector a podrobnému výzkumu proteinu ovocledidin-17, který má zásadní vliv na stavbu vaječné skořápky, dospěli k závěru, že zcela nepochybně musela existovat dříve slepice. Na výsledcích tohoto výzkumu prodělaly anglické sázkové společnosti, které několik set let mírně favorizovaly vejce a teď musely vyplatit výhry všem sázkařům, kteří tipovali slepici. Velkou výhru inkasovali i potomci Williama Shakespeara, který se ve své době touto fundamentální otázkou dost zabýval a v původní (posléze cenzurované) verzi Hamleta měl dokonce odvážný verš: "Slepice nebo vejce - to je, oč tu běží!" Ve druhé fázi svého výzkumu se chtějí vědci soustředit na zodpovězení otázky, kde se tady tato slepice vzala a co by si asi myslela o rozšiřování eurozóny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.