neděle 4. července 2010

Nedělní miniglosy č.71

Všechny politické strany se dohodly, že vzhledem k tvrdým rozpočtovým omezením bude třeba mít v čele Ministerstva práce a sociálních věcí nemilosrdného drába. Protože však původně favorizovaná Dana Drábová hodlá pokračovat ve své práci předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a nabídku na řízení MPSV odmítla, ministrem se nakonec stal alespoň Jaromír Drábek z TOP09. Experti se shodují v tom, že by v našich malých českých poměrech měl pravděpodobně Drábek stačit, ostatně stejně jako pro Ministerstvo financí bude stačit místo původně zamýšleného Kalouse Kalousek a pro Ministerstvo průmyslu a obchodu zase Kocourek.
-----------------------
Vzhledem k rozpadu tradiční rodiny v postmoderní společnosti se začínají množit hlasy, že označení zdravotní sestra a zdravotní bratr pro zdravotní personál se již přežilo a je zapotřebí zásadní změna názvosloví. Této změně nahrává i fakt, že ve volbách do Poslanecké sněmovny zcela propadli bratři a sestry z řad lidovců, kteří původní terminologii jako jediní podporovali. Návrh komunistů používat oficiální označení zdravotní soudruh/soudružka byl předem odsouzen k neúspěchu. Jen o něco lepší výchozí pozici mělo stanovisko sociálních demokratů, že by se mělo používat spojení zdravotní přítel/přítelkyně. Pravicové strany považují problém za marginální, protože u nás za pár let stejně žádný zdravotní personál nezůstane. Zkoušeli jsme zjistit i případný návrh představitelů Věcí veřejných, ale dozvěděli jsme se jen to, že se mezi sebou často oslovují "vole".
 
---------------------
Proti omezení příspěvků na vnitrostátní letenky pro poslance protestovali čeští odboráři. Jeden z představitelů Konfederace odborových svazů nám k tomu řekl: "Omezení poslaneckého létání může vést k problémům s financováním vnitrostátních linek a možná i ke zvýšení ceny letenek především na trase Praha - Ostrava, kterou kromě poslanců využívají především námezdní dělníci, pro které by jinak nebyla v Ostravě práce, a také severomoravští zemědělci, kteří touto linkou pravidelně létají do Prahy na naše odborářské protestní akce. Když se proti takovému nedomyšlenému populistickému gestu poslanců nepostavíme, hrozí, že to všechno odnesou zase jen obyčejní lidé."
-----------------------
Zástupci Věcí veřejných předvedli, že ani po létech cestování automobily nezapomněli, jak se jezdí tramvají, a vydali se tímto prostředkem na první jednání Poslanecké sněmovny. Sice některé z nich překvapilo, že v tramvajích už nejezdí průvodčí, u kterých by bylo možné si koupit jízdenku, ale vzhledem k tomu, že poslanci mohou cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma, nakonec se i s touto nečekanou překážkou vyrovnali se ctí.
-----------------------
Dozvěděli jsme se, že management nejslavnějšího karlovarského hotelu prosadil proti vůli programové ředitelky Evy Zaoralové do soutěže karlovarského filmového festivalu nový český film Jana Hřebejka Puppendo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.