úterý 14. července 2009

O mořských proudech a plastových kačenkách

Kdysi prý na moři ztroskotala loď vezoucí mimo jiné velký náklad hraček. Z jednoho z kontejnerů přitom vypadly tisíce plastových kachniček a celé obrovské hejno posedalo na slanou mořskou hladinu. Plastové figurky jsou, jak známo, nezávislé na sladké vodě i na příjmu potravy a především - jsou jen obtížně potopitelné. Plastové hejno tedy začalo po moři putovat a odborníci záhy zjistili, že neexistuje lepší metoda, jak precizně zmapovat mořské proudy, než pohyby tohoto hejna dlouhodobě pozorovat. Od té doby si jistě na sledování pozoruhodného mlčenlivého hejna kačenek vydobyly vědecké ostruhy desítky a možná stovky vědců díky článkům typu "Příspěvek k popisu dynamických vlastností povrchové hmoty moří a oceánů prostřednictvím migrace čínských plastových kachniček typu AS-35 (s červeným zobákem)".

Vždycky si představuji, jak na svých již roky trvajících cestách nekonečnými mořskými dálavami kačenky občas proplouvají velezdymadly Panamského průplavu, aby opustily probrázděný Atlantik a vrhly se do vod Pacifiku, jak zamrznou na celou polární zimu v arktických oblastech nebo obsadí - mlčky stávkujíce za lepší životní podmínky pro plastové kachny celého světa - rotterdamský námořní přístav se všemi jeho dočasně zaparkovanými brutoregistrovanými tunami i táhnoucími jeřáby. Jak kolem nich na volném moři proplouvají obrovské šífy, vždy decentně zpomalí, aby z těch velkých vln nebylo kačenkám špatně, a mohutné lodní sirény zaduní plastovému hejnu na pozdrav. Jak se obrovské kachní hejno rozděluje podle větvení proudů a po nějaké době se opět k všeobecné radosti všichni shledávají na rozlehlých mořských náměstích, do kterých se mořské proudy vlévají jako obrovské neviditelné řeky. Jak malé žluté figurky nenásilně obkličují útočící somálské pirátské lodě a svým tichým nátlakem se zbytečně snaží je přimět k rozumu. Jak věrně doprovázejí k nejbližší pevnině čerstvé trosečníky, aby se pak co nejrychleji znovu vydaly na volné moře plnit svůj dlouhodobý výzkumný úkol.

Vždycky když ti, jejichž prostřednictvím v naší demokratické společnosti lid vládne, chtějí zjistit, jak budou různá místa reagovat na nějaký jejich připravovaný krok, říkává se, že tzv.vypustili zkušební balónek. Nejčastěji tak podle svého zvyku zkoušejí, kam až sahá napohled bezmezná trpělivost poddanstva (např. při stanovování stále jednodušších a jednodušších daňových pravidel, kterým ovšem rozumí stále méně lidí), případně jakému kroku početné voličské skupiny tvořené především nepříliš přemýšlející ale náležitě konzumující rosolovitou hmotou nejhlasitěji zatleskají (např. zrušení podpory tak zbytečné a bezúčelné věci jako jsou pro každou banánovou republiku věda a výzkum nebo radikální zvýšení daní všem, kteří se svých úspěchů nedejbože dobrali vlastní pílí a vlastními nápady).

I takový vypuštěný balónek - stejně jako plastová kachnička, trasuje jemné neviditelné proudy, nálady a mínění, testuje se, odkud a kam to různé návrhy a tvrzení zanese a co z toho vzdušného výletu vzejde. Často se ukáže, že i balónek sám byl vlastně jenom malou a obtížně potopitelnou mediální kachničkou. A když balónek přežije, podle jeho pohybu se pak na kanónech pro následující nevyhnutelnou těžkou palbu nastaví trošku jinak měřidla, aby ztráty soupeřů byly co největší, vlastní vítězství co nejslavnější, veřejné bušení do svých vítězných prsou co nejhlasitější a pochvalný ryk zástupů co nejopojnější.

Mezitím se samozřejmě všichni političtí soupeři snaží takový balónek zasáhnout a zlikvidovat ho jako husitská práčata, aby byl vzdušný prostor volný pro jejich vlastní zkušební balónky. Anebo někdy jen tak z principu, aby to protivníkovi tak pěkně nelítalo (někdy se tomu taky trefně říká "sebrat soupeři kachničku").

Nemůžu si pomoci, ale plastové kačenky a jejich věčný nezadržitelný sledovaný koloběh mi přijdou zajímavější a účelnější, jejich život - i přesto, že občas cestou potkají hurikán nebo tropickou bouři a jsou pak vystaveny obrovským vlnám - se mi zdá ve výsledku klidnější a smysluplnější. A svou nenásilně umíněnou vytrvalostí jsou mi prostě sympatické. Až vás někdy při vaší dovolené u moře nebo na širém oceánu budou míjet, vyřiďte jim, prosím, ode mne pozdrav.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.