neděle 23. října 2022

Nedělní miniglosy č.659

Zatím všechno nasvědčuje tomu, že - aspoň z pohledu přírodních podmínek - by mohl být tento podzim celkem povedený. Lesy hrají všemi barvami, které stejně jako ranní mlhy vybízejí k focení. Do toho občas pořádně zaprší, takže snad voda nebude přírodě chybět tolik jako v minulých letech, ale slunečných a relativně teplých dnů je pořád dostatek. Dnes k nim - jako to děláme skoro každou neděli už víc než třináct a půl roku - přidáme i tradiční Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a nakukuje i do oblastí vpravdě nepřírodních, kde se lidem většinou daří svým konáním přírodě její snahu pokazit, aby skutečnost nebyla tak idylická.

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu zveřejnil dva články: Prvním byla fotoreportáž z výletu Na otočku do kaňonu Vydry. Ve druhém jsem podobné téma - barvy podzimu - zpracoval maličko odlišně, do podoby malé básničky s názvem Podzimní naděje. Z dřívějšího období ještě jednou připomenu Malostranské výhledy z ochozu svatomikulášské zvonice na pražském Malostranském náměstí, odkud je rozhled po celé Malé Straně a ještě mnohem mnohem dál. No a v hlubokém blogovém archivu jsem pro vás vyhrabal a oprášil 13 let starý článek o tom, jak si dnes napříč různými jazyky můžeme skoro úspěšně porozumět v naší částečně sjednocené Evropě: O babylónském návodu k použití.
 
Včera jsem absolvoval další večerní výlet do víkendové Prahy, takže je možné, že se v příštím týdnu podíváme na pár pražských nočních fotek. A už dnes můžu srdečně popřát všem zdejším pravidelným, občasným i náhodným návštěvníkům další vydařený a barevný podzimní týden. Ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Hnutí ANO oficiálně protestuje proti tomu, aby Česká televize i v době nastávající prezidentské kampaně používala pro pořady využívající product placement zkratku PP, která nápadně připomíná iniciály jednoho z adeptů na prezidentský post, a představuje tedy nepřípustnou marketingovou podporu. Hnutí ANO si ale umí představit, že v takové citlivé době bude možné pro tento účel přechodně používat nějakou neutrální a čistě abecední kombinaci písmen, např. AB.
----------------------
Po pouhých 45 dnech rezignovala na svou funkci britská premiérka Liz Trussová a vytvořila tak rekord mezi všemi britskými předsedy vlády v celé historii země. Bývalá česká politička Karolína Peake, která byla v prosinci roku 2012 jen 8 dní českou ministryní obrany, nicméně Nedělním miniglosám potvrdila, že by si troufala nově ustanovený britský rekord překonat, protože se i řadu let po odchodu z české politiky udržuje usilovným tréninkem ve formě, a nyní jen čeká na to, až ji vykonáváním funkce rekordní britské premiérky někdo pověří: "Samozřejmě to asi nebude takový výkon jako v době mé největší slávy v oboru," dodala expolitička, "ale na ten Elizabetin usmolený měsíc a půl to bude stačit docela určitě."
----------------------
Představitelé Berlína rozhodli o snížení teploty v berlínských bazénech z 28 na 26°C. Tento kontroverzní krok je ovšem kompenzován tím, že Berlín je připraven poskytnout všem těm, kteří se domnívají, že jde o příliš nízkou teplotu, zdarma místo ve speciálním listopadovém výcvikovém kempu na ostrově Rujana v Baltském moři.
----------------------
V Přerově začal podrobný průzkum nánosů na dně středověké studny, z níž nejspíš pil při svém pobytu ve městě v letech 1614-1618 i slavný učitel národů Jan Ámos Komenský. Archeologové chtějí především potvrdit nebo vyvrátit hypotézu, že z kontaminované vody v přerovské studni měl mladý Comenius několikrát tak intenzivní střevní problémy, že málem začal pod vlivem okolností psát svůj proslulý Kšaft o pětatřicet let dříve než původně plánoval.
---------------------- 
Někteří investigativní novináři přišli s novými důkazy v kauze skoro 55 let starého kriminalistického případu zpracovaného v 70. letech v seriálu Třicet případů majora Zemana v díle s názvem Studna. Nové informace naznačují, že stále není úplně jasné, kdo je v případu obětí a kdo pachatelem. Na Václavském náměstí se o víkendu konala asi stotisícihlavá demonstrace lidí protestujících proti nepřípustnému přepisování historie a znevažování role starého Brůny/otce, kterého si účastníci protestů většinou pamatují z dětství jako děsuplnou televizní postavu se sekerou a nyní se obávají, že tato jedna z posledních jistot jejich starého světa se otřásá v základech a hororová role otce Brůny bude nahrazena rolí nevinné submisivní oběti. Demonstranti se rozešli až v okamžiku, kdy je ministr vnitra Vít Rakušan uklidnil tím, že otec byl nejspíš - aspoň podle vyjádření policejních psychologů - toho večera poněkud neklidný, a mohl se tedy podivně kývat, ať už byl pachatelem nebo obětí.
---------------------- 
Česká vláda poslala úřední výzvu Komorní hůrce u Františkových Lázní, aby štandopéde přestala lenošit a začala opět neprodleně soptit, aby i Česká republika mohla využívat v nastávající energetické krizi geotermální energii.
---------------------- 
České aerolinie by měly v dohledné době prodat i poslední čtyři kusy ze své původní flotily Aibusů A319. "Sice naše letadla už nebudou tak docela létat, ale nějaký prostor poblíž pražského letiště bychom si chtěli uchovat i nadále," potvrdil Nedělním miniglosám předseda představenstva společnosti. "Po skončení našeho angažmá v nevyzpytatelné a dost rizikové letecké přepravě bychom se s Českými aeroliniemi chtěli uplatnit především jako dominantní výrobci designových ranečků na buchty pro všechny hloupé Honzy, ať už budou z pražského letiště teprve vyrážet do světa nebo se z něj už budou naopak s neocenitelnými zkušenostmi vracet."
 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Ovsem, vzhledem k ocekavanemu dalsimu se narizenemu snížení teploty body v bazenech bude problematicky provoz automobilů v zime, neboť vlatnici bazenu vykoupili na benzinovych pumpach a v Mototechnachbvsechen Fridex

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro takové, obávám se, bude zapotřebí uspořádat výcvikový kemp někde jinde :-).

      Vymazat
  2. Ať prodají Aerolinky cokoli, mne neohrozí, já si své koště vzít nedám a 30.4.2023 tutovka na Petrovy Kameny zase vyrazím! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozor, přistávací plocha je chráněnou rezervací :-).

      Vymazat
    2. Díky, málem jsem na to zapomněla. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ad #1) Možná kdyby se pro "P" použilo řecké "π", pak by se to PP četlo jako pípí, což by mohlo odkazovat na jednu nejmenovanou drůbežárnu.
    Off šem chatovací zkratka PP znamená "pápá" a v hokeji "po prodloužení".
    Zatímco zkrat Ab ve zdravotnictví znamená abort.
    Tak jsem hledal na internet blíže, až jsem prozřel:
    AB = AIMBOT = pomocný cheat, který pomáhá lépe zaměřovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu doufat, že aimbot nesplní zákonnou podmínku minimálního věku 40 let :-).

      Vymazat
  4. Ad #5) Nemusí se kývat, stačí, když přikyvuje.

    OdpovědětVymazat
  5. Za dávných gymnaziálních let jsem se občas ptala, proč se v matematice používá hlavně x a y a teď teprve vidím, jak pokrokově korektní to je :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zato u stran (trojúhelníka) je používané "a" a "b" diskutabilní :-).

      Vymazat
  6. Snad české aerolinie využijí také zmíněný product placement na své ranečky. Určitě použijí něco jiného než HH.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. HH je moc pěkná zkratka. Vyhledal jsem si, že tato zkratka znamená "heh", což mě zaujalo, protože jsem si donedávna myslel, že i to je nějaká zkratka :-).

      Vymazat
    2. No, to je zajímavé a inspirující, ovšem já měla na mysli, že zkratka HH bude teprve objevena a bude inspirována monogramem Hloupého Honzy.

      Vymazat
    3. Zkratku jsem pochopil. Ale vždycky se dám rád poučit internetem, jaké by to ještě mohlo mít další výklady, když tedy předem vyloučím ty extrémistické :-).

      Vymazat
  7. V ramci uspornych protiinflacnich opatreni rady ceskych rodin by se dal letistni prostor vyuzit jako simulace rodinne exoticke dovolene. Zazitkovy program by zahrnoval obed v leteckych krabickach a fotky s dvirky od pracky za tapetou modreho nebe. Cestujici by potom odvezl autobus zpet domu nebo na Machac.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Důležité je, že fotky z exotické dovolené už vzbudily dostatečnou závist na sociálních sítích. To se pak i Mácháč snese :-).

      Vymazat
  8. Lezarts

    Třeba České aerolinie, budou mít letadla, která budou obdobou ptáka Dodo?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad zbydou nějaká letadla aspoň na obrázku v kanceláři, aby nebyla narušena historická kontinuita a bylo příští rok možné oslavit stoleté výročí :-).

      Vymazat
  9. U nás prý taky plánují snížení teploty v bazénu, vůbec si to nedovedu představit, už takhle je to nejstudenější bazén ve střední Evropě :). Když ho ale srovnám s letní teplotou Severního moře, je to vlastně ještě docela fajn :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyhrajete tedy v kategorii bazénů s větším náskokem. Moře, to je jiná liga :-).

      Vymazat
  10. By mě zajímalo, jestli ještě v Praze stojí ta modrá letadla Boeing 737 majitele CK Fischer, nebo už také byla zpeněžena v rámci insolvenčního řízení.
    Případ Studna a také Kvadratura ženy byly z příběhů majora Zemana nejhororovatější. Ty se mohly směle měřit s Hitchcockovými filmy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fischerovy Boeingy se prodaly už v roce 2010. Do Nigérie, jak se na dobrou cestovku, zprostředkující svým klientům exotické zážitky, sluší a patří :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.