neděle 27. února 2022

Nedělní miniglosy č.628

Tentokrát jsem velmi vážně zvažoval, jestli vůbec je možné a únosné v situaci, kdy na Ukrajině, z geografického i civilizačního pohledu vlastně za humny, umírají lidé ve válečné vřavě vyvolané kremelskými kreaturami, vydat blogový týdeník, který je založený na humornou formou tlumočených aktuálních politických a společenských událostech. Smyslem Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, o kterém je známo, že "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", je přece především vyvolávat úsměv a to s válečnými útrapami nejde vůbec dohromady. Na druhou stranu - má to znamenat, že můj blogový nedělník je určený jen "do pěkného počasí" a když se obloha kvůli nějakým gaunerům zatáhne, máme se vykašlat na to, co děláme (v případě Nedělních miniglos už více než 13 let prakticky týden co týden) a pokorně násilníkům uhnout z cesty? Máme se my stydět před lidmi v těžké a někdy i zoufalé či bezvýchodné situaci, když ti, kteří je svými činy a zločiny do takové situace dostali, se sami stydět nedokážou? Nakonec jsem si řekl, že to risknu a budu doufat, že tím snad těm, kteří právě prožívají těžké dny v obavách o své blízké nebo o své vlastní životy, neublížím, a u těch, kteří si ke mně chodí pravidelně číst, nezískám na stará kolena nálepku bezcitného člověka. I tentokrát si vás tedy dovoluji přivítat u již 628. vydání našeho tradičního nedělníku a omlouvám se všem, kteří takový krok budou považovat za nemístný; i když mě to bude samozřejmě mrzet, budu tomu rozumět.  

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu publikoval dva velmi rozdílné články: Ten první vyšel ještě před zahájením zločinné ruské invaze, takže se mohl nést v celkem bezstarostném duchu a já si v něm mohl dovolit požádat vás o to, abyste mi pomohli pojmenovat jednu mou novou fotku. Tento článek nakonec skončil vlastně bez jasného závěru, což bylo z velké části způsobeno úplnou změnou situace v druhé polovině týdne (ještě se k vašim komentářům vrátím, slibuji). Druhý článek už měl vlivem aktuálních děsivých událostí úplně jinou atmosféru, humoru v něm bylo pramálo a popsal jsem v něm Deset svých soukromých poznámek k situaci na Ukrajině. Z minulého týdne si dovolím ještě jednou připomenout svůj další (už pátý) překlad básničky Christiana Morgensterna, které jsem dal název Slavnost flamendrova, a můžete si ji srovnat s německým originálem i se dvěma "profi překlady" Josefa Hiršala a Rudolfa Havla. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na mou "pdf knížku" vybraných blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
  
Moc myslím na všechny ty, kteří se ze dne na den dostali z normálních životních podmínek do podmínek doslova válečných a snažím se pomoci, jak jen je v mých skrovných možnostech. Nemyslel jsem si, že je něco takového ve 21. století možné, ale zlo, pýcha a absence citu, zdá se, nejsou vázané na století, ale jen na konkrétní lidi a jejich černé duše. Kéž by se takovým lidem dostalo za jejich činy spravedlivé odplaty jako některým (pohříchu právě jen některým) z jejich předchůdců. Budu doufat, že se věci budou vyvíjet směrem k lepšímu a samozřejmě moc se těším na to, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás i v tak pohnuté době potěší.
 
 
 
V mnoha ruských městech stojí před knihkupectvími několikahodinové fronty na knihu "Gulliverovy cesty", protože se zemí rychle šíří informace, že Rusům bude kvůli zločinné vojenské invazi na Ukrajinu mezinárodním společenstvím zcela zakázán SWIFT.
----------------------
Mezinárodní olympijský výbor kvůli mnoha případům, kdy byl doping sportovců odhalen až zpětně s několikaletým zpožděním, navrhl, že dekorování olympijských medailistů bude probíhat vždy až po 20 letech ode dne konání soutěže, tedy v době, kdy už budou případné dopingové prohřešky pravděpodobně promlčené. Zároveň se olympijští hodnostáři shodli na tom, že všechny stupně vítězů budou kvůli vyššímu věku medailistů povinně vybaveny bezbariérovým přístupem.
---------------------- 
Jediný, kdo si na rozdíl od většiny váhajících světových politických lídrů troufnul kvůli situaci na Ukrajině podat trestní oznámení na ruského prezidenta Vladimira Putina, byl covid-19, který ruské představitele žaluje kvůli krádeži podstatné části mediálního prostoru a souvisejícímu prokazatelnému ušlému zisku, za který požaduje kompenzace.
---------------------- 
Další senior ze Zlína přišel na internetové seznamce o více než 2 milióny korun, když je postupně v touze získat slíbenou mnohamiliónovou odměnu poslal podvodníkovi, který se vydával za seržantku americké armády sloužící v Libyi. "Neměl jsem žádné podezření, protože jsem i ve svém věku atraktivní muž a s nabídkou na zaslání miliónových částek se na mne lidé z celého světa obracejí snad každý druhý den," řekl poškozený Nedělním miniglosám. "Něco jsem začal tušit až v okamžiku, kdy mi seržantka napsala, že zmeškala přímý vlak z Tripolisu do Říma a požadovala ode mne poslat dalších několik tisíc dolarů, aby si na nástupišti mohla koupit párek v rohlíku."  
----------------------
Podle rychlého průzkumu společnosti STEM není drtivá většina obyvatel České republiky překvapena eskalací situace na Ukrajině. Odpůrci ruské agresivní politiky tvrdí, že vždycky věděli, že ruská vláda se neštítí - pokud jde o jejich zájmové oblasti - žádného bezpráví, aby dosáhla svých cílů. Příznivci prezidenta Putina se naopak utvrdili v tom, že jejich idol je nevinný a ke kroku, nad kterým sám ve své soukromé kapli po večerech pláče, ho donutili výhradně jeho nepřátelé z řad nepřející Evropské unie a USA. Výjimku tvoří jen bývalý český prezident Václav Klaus, který Nedělním miniglosám potvrdil, že je vývojem situace zcela šokován, a který tak po smrti zpěváka Karla Gotta zůstává jediným člověkem, který něco takového "opravdu nečekal".
----------------------
Vědci zjistili, že barva oblečení může hrát roli v tom, jakou měrou člověk přitahuje komáry, protože zatímco se komáři živě zajímají o červenou, oranžovou, tyrkysovou a černou barvu, téměř ignorují barvu zelenou, modrou, bílou a fialovou. "Naše zjištění může mít pro lidstvo velmi významný dopad," řekl Nedělním miniglosám vedoucí výzkumného týmu. "Konečně se nám tak např. podařilo vysvětlit záhadu, proč v komáří poezii autoři oslavují maximálně tříbarevnou duhu."
---------------------
Americká ministryně vnitra Deb Haalandová požaduje, aby z amerických geografických názvů a z románů Karla Maye bylo odstraněno slovo "squaw", které oficiálně označila za etnicky urážlivé, rasistické a sexistické. Nedělní miniglosy teď zvažují, jestli má v této souvislosti smysl paní ministryni odhalit, co v některých jazycích může znamenal slovo "deb".
 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

24 komentářů:

  1. Též jsem "opravdu nečekala". Nebo čekala, ale věřila, že jsem zbytečná pesimistka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, příliš optimisticky ses podezřívala z pesimismu.

      Vymazat
  2. Covid má smůlu, ledaže by přišel s zvlášť smrtelnou mutací, aby mohl válečné vřavě trochu konkurovat.

    OdpovědětVymazat
  3. On už se wahingtonsky fotbalový klub musel prejmenovat z Redskins na Commanders ..

    OdpovědětVymazat
  4. Kdo mečem zachází, mečem i hyne - platí to i pro zbraně jiné? (Stanislaw Jerczy Lec)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych rád, aby se nějak uplatnilo přísloví o kopání jámy.

      Vymazat
  5. Ad #7) Paní ministryně v této souvislosti dokonce navrhuje odstranit i Květen z kalendáře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spisovatelovi potomci už požádali o oficiální přejmenování na "Karel Listopad".

      Vymazat
  6. Dal jsi mi ten nejkrásnější dáreček k svátku! Zmínku o Gulliverovi!

    OdpovědětVymazat
  7. Petře, humor neztrácej, ani Hašek se bez nej neobešel a tam šlo taky o jatka.
    Kdy dostanou lidi rozum?
    Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  8. Moc děkuji za dnešní (jsem o šest hodin pozadu) miniglosy. Člověk je rád, když se v tomto divě rozbouřeném a překotně se měnícím světě může o něco opřít.

    Ad komáři - koukám, že vědci zase neměli do čeho píchnout. Z laického hlediska to vidím tak, že komárům je móda putna. Když jim budu vonět, půjdou po mně i když budu v rouše Evině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tentokrát to, připouštím, měly miniglosy dost nahnuté (a nejen tohle vydání). Ale když tvrdím, že je to nedělník, který vychází i v těžkých dobách, tak přece ho nehodím při bouřce přes palubu :-).

      Vymazat
  9. Škoda, že největší starost s tím, aby nechtěně neublížili si dělají ti nejmírumilovnější, zatímco ti, co ublížit chtějí si žádné výčitky a pochybnosti nepřipouští. Taky jsem váhala, jestli nemám svůj poslední žertovně laděný článek úplně vymazat. Nakonec jsem to neudělala.
    SWIFT a Deb u mě vedou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jsme nakonec oba udělali dobře, humor by měl ataky násilí vydržet. Co už jiného, když tělo je křehké...

      Vymazat
  10. Zprávy o čemkoli jiném než o válce jako by najednou ani nebyly. Takhle si to tedy covid jistě nepředstavoval!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na lampárnu už dorazila oficiální stížnost od jeho právníků.

      Vymazat
  11. Vyzkum vedcu zaroven potvrzuje, ze opevovana vrazda komara byla spojena s popijenim zejdliku cerveneho vina, protoze bile bylo evidentne mimo viditelne spektrum hmyzich nasilniku.

    OdpovědětVymazat
  12. Je třeba udržet si , alespoň humor aby jsme z toho n…..!

    OdpovědětVymazat
  13. Myslím, že víš, že jsem odpůrkyně Facebooku a všeho moderního, co jím jen trochu zavání, ale teď mi tu chybí vyskakovací okénko se smajlíky. U něčeho jsem prskala smíchy.
    A jak už víš i ode mě, máme na to, abychom se nestyděli žít a smát se navzdory okolnostem, shodný názor, takže za miniglosy jsem ráda.
    Hlavně Putin se v podstatě stal nejlepším lékařem světa, protože ze dne na den covid zlikvidoval... Alespoň ve vzpomínkách. Možná bychom měli začít uvažovat spíš o tom, jestli ho Putin jen nekreje, aby vykonal svou práci tam, kam zatím nemůže. Aby se z nich nestali ještě velcí kámoši...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.