neděle 30. ledna 2022

Nedělní miniglosy č.624

Leden u mne vždy znamená tak trochu ještě prodloužené Vánoce: Pod mým vánočním stromkem jsou pořád ještě zaparkované dárky a téměř každý večer je provoněn zbylými františky z bohaté předvánoční zásoby; včera večer jsem měl dokonce rozsvícený stromek (byť jsem musel už přece jen lépe hlídat, aby od zapálených svíček nechytly pomalu osychající větve vánoční jedličky). Je to pro mne jednak zvyk, jednak už druhý rok po sobě tak trochu i obrana před neustále dotírajícími zprávami o dalších a dalších vlnách covidových nákaz. Poslední dobou televizi zapínám jen zřídka a spíš si čtu a těším se na jaro. Vlastně jsem celý týden vůbec nesledoval nové dění, takže dnešní Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" budou vznikat "z čistého stolu". Uvidíme, jak to dopadne, každopádně vás všechny srdečně vítám u již 624. čísla našeho tradičního blogového nedělníku. 

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu publikoval dva nové články: Představil jsem svůj nový (doufám, že dlouhodobý) fotografický projekt Neviditelné kompozice, který by měl ukázat možnosti právě jednoho takového vánočního dárku, položeného doposud pod vánočním stromkem, "tvrdého" černého infrafiltru, a případní zájemci o infračervenou fotografii mezi zdejšími čtenáři se v tomto článku mohli dozvědět některé praktické rady, na co si dát při focení pozor. V pátek pak přibyla malá povídka O dobrácké pohádce, která ukazuje, že psát dnes pohádky není úplně bez rizika, zvlášť když nejste protřelým advokátem. Z minulého týdne pak ještě jednou připomenu článek Černobílé překvapení s vůní bobkového listu, ve kterém jsem své blogové přátele informoval o nečekaném ocenění jedné ze svých fotografií na největší světové přehlídce černobílé fotografie, soutěži Monochrome Awards 2021. V archivním okénku se ještě jednou ohlédnu za článkem O slastech a strastech přímé volby prezidenta, kterým jsem před 10 lety reagoval na sice populisticky lákavou, ale pro společnost v důsledku velmi nebezpečně polarizující zásadní změnu v procesu prezidentské volby. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na mou "pdf knížku" vybraných blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Držím vám palce, ať další ofenzívu covidové epidemie ustojíte ve zdraví, přeji klidný přechod do druhého měsíce roku 2022 a bude mi samozřejmě potěšením a ctí, když se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás potěší :-).
 
 
 
Zcela vyčerpaný skončil po svém dvouhodinovém obstrukčním projevu v Poslanecké sněmovně předseda SPD Tomio Okamura. "Původně jsem chtěl už na únor ohlásit pokus o překonání doposud platného rekordu Fidela Castra z roku 1986, kdy slavný kubánský revolucionář hovořil k delegátům 3. sjezdu Komunistické strany Kuby bez přerušení 7 hodin a 10 minut, ale nejspíš na to ještě nemám dostatečnou výkonnost a ještě budu muset pořádně potrénovat." Okamura zatím neupřesnil, jestli se i on přidá k celosvětové společné výzvě politiků, aby byly rekordy z 80. let plošně anulovány kvůli podezření z tehdy rozšířeného dopingu, a zatím to vypadá, že jen bude požadovat úpravu zasedacího pořádku sněmovny, aby vůbec bylo možné vydržet dívat se od řečnického pultu tak dlouhou dobu do auditoria.
----------------------
Kancelář prezidenta republiky pravděpodobně omylem skartovala zprávu o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích. Podle důvěrných informací Nedělních miniglos stál za tímto "omylem" hradní kancléř Mynář, který byl frustrovaný ze skutečnosti, že mu chybějící bezpečnostní prověrka v kombinaci s hypertrofovaným svědomím brání do materiálu nahlédnout, a proto dokument zařadil mezi materiály ke skartaci. Vlastní důslednou skartaci pak provedl hradní mluvčí Ovčáček, když si na silvestra v opilosti hrál v lánském zámeckém parku na Večerníčka.
---------------------- 
Bývalá ministryně financí Alena Schillerová si v době působení v úřadu ministryně vylepšovala svůj obraz na sociálních sítích prostřednictvím profesionálního fotografa a kameramana, kteří byli oficiálními zaměstnanci tiskového odboru a proslavili paní ministryni např. komponovanými zahradními fotografiemi s pávem. Alena Schillerová Nedělním miniglosám potvrdila, že pro ni oba odborníci občas pracovali, ale připravené fotografie měly mít hlavní využití pro jiné účely, např. jako podpora velké vládní kampaně za zvýšení objemu vybraných spotřebních daní pod heslem "DEJ SI TAKY PÁVA!"
----------------------
Tři země z regionu protestují proti tomu, že Čína odvozuje své teritoritální zájmy v Jihočínském moři především z oficiálního názvu tohoto moře. Tyto země namítají, že již daly podnět světovým geografickým společnostem, aby Jihočínské moře oficiálně přejmenovaly na moře Severomalajské, Západofilipínské nebo Východovietnamnské.
---------------------- 
V Peru byla neznámými útočníky zničena kontroverzní socha s obřím falem, která měla připomínat předkolumbovskou civilizaci Močiků. Kvůli podezření, že by mohli mít něco společného s poničeným falem, bylo ve městě Moche, jehož vedení nechalo sochu postavit, zatčeno několik místních faleristů a dokonce jeden nepřímý potomek Fridricha Falckého, bohužel - jak se vyšetřováním ukázalo - falešný.
----------------------
Kapesní kalkulačka jako jeden z nejužitečnějších vynálezů historie slaví své padesáté narozeniny. Především vzhledem k dynamickému rozvoji mobilních telefonů se ale experti shodují na tom, že ve vztahu k budoucnosti už to mají kalkulačky spočítané.
----------------------
Mediální magnát Jaromír Soukup oznámil, že po vakcíně NovaVax by měla brzy získat povolení k použití na českém trhu i vakcína BarrandovVax, určená především těm lidem, kteří začali Soukupovy televizní programy sledovat s oprávněnou důvěrou, že jim pak veřejnoprávní Česká televize už nikdy nebude moct vymýt ani kousek jejich mozku.
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

17 komentářů:

  1. Podle toho, jak se citují komentáře politiků na Twitteru, Facebooku, fotky Schillerové na Instagramu, mám pocit, že mnozí politici tráví na těchto sociálních sítích víc času než my na blogu :).

    Doba Okamurova projevu je zajímavá, ale myslím, že mnohem zajímavější je jeho obsah, a sice že korespondenční volba má hodně daleko k podmínce tajného hlasování a vyloučení možnosti ovlivnění hlasujícího a přímo zakládá riziko manipulace. Kdyby jí nebylo, v USA by Biden volby nejspíš nevyhrál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, korespondenční volba nedokáže eliminovat zvýšené riziko, že ti stojí někdo za krkem s pistolí, což u některých agresivních magorů šikanujících své blízké může být problém. Na druhou stranu při velikosti obou amerických partajních táborů bych očekával vliv podobných magorů statisticky celkem vyvážený. Samotný fakt, že v korespondenční volbě získala jedna strana víc hlasů než druhá, ještě nic nevypovídá o stupni manipulace.

      Vymazat
  2. Ad #2) Ne, Ovčáček to být nemohl. Má od malička hrůzu z houpacích koníků a jednokolky se děsí.

    OdpovědětVymazat
  3. Teď už zbývá jen uspořádat velkou prodejní výstavu fotografií Aleny Schillerově...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mezi zbohatlými pávy se po fotkách jenom zapráší :-).

      Vymazat
    2. Ba i mezi astronomy, protože souhvězdí Páva (Pavo) je v českých zeměpisných šířkách nepozorovatelné, jelikož nikdy nevystoupí na obzor.

      Vymazat
    3. Už chápu, proč měli českoslovenští astronomové v takové oblibě Paava Nurmiho :-).

      Vymazat
  4. A já si myslela, že to bude Soukup vax....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak maximálně Soukupovo wax muzeum. Ale jak by správně podtkl Tlustjoch, to by pak byl Soukup voskovec, což bych Jiřímu roz. Vachsmannovi nepřál :-)

      Vymazat
  5. Neni pravda, ze by pani Alenka za svuj medialni tym prehnane utracela. Podle tech silenych fotek si chudak nemohla dovolit ani retus!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimochodem, dotyčný fotograf má dlouhodobě velmi dobré fotky Prahy, už ho nějakou dobu sleduji. Ovšem, i když je fakt dobrý na památky, nenapadlo by mě, že má takový vedlejšák :-).

      Vymazat
  6. Ještě na základce nám učitelky říkaly "nauč se to spočítat, nebudeš u sebe pořád mít kalkulačku!". No, v jednom měly pravdu. Přímo kalkulačku u sebe opravdu pořád nemáme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vidíte, a my měli na základce na přelomu šedesátých a sedmdesátých let matikáře, který nám říkal: "Na počítání budete mít kalkulačky, to není důležité, vy se ale musíte naučit, jakým způsobem to spočítat." Kolikrát jsem si na něj vzpomněl. Kalkulačku mám všude u sebe (v mobilu), ale co nemůžu vydolovat z hlavy, je právě to, jak to spočítat...

      Vymazat
    2. To byl ovšem osvícený pedagog! Víc takových do každé školy :-)

      Vymazat
    3. Kalkulačku jsem občas zapomněl, ale hlavní bylo s sebou pořád nosit logaritmické tabulky, to bylo něco jako lexikon kouzel :-).

      Já jsem svou první kalkulačku (ta ještě nebyla přímo moje, ale celé rodiny, ale poměrně brzy jsem si ji přivlastnil) začal používat v roce 1977: Byla to docela velká škatulka, svítila zeleně a nejvíc práce jí dalo vypočítat faktoriál 69, nad tím přemýšlela asi 10 sekund. Faktoriál 70 už nezvládla, protože se dostala mimo svůj předdefinovaný rozsah :-).

      Vymazat
    4. Myslím, že on tenkrát nepoužil slovo kalkulačka, ale kompjůtr. Fakt, sledoval Američany, jak létají na Měsíc, a nám ukazoval fotky, jaký mají v raketě a v přistávacím modulu počítač, computer. A vysvětloval nám, co to dokáže. A že jednou to budeme mít v malém vydání každý v kapse. Nám, kteří jsme znali tak akorát kalkulačku zvanou sčot... :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.