čtvrtek 6. ledna 2022

Co mi také přinesl rok 2021

Z původního blogu jsem si na novou adresu s sebou přinesl i zvyk udělat si začátkem nového roku malý přehled, co se vlastně v uplynulém roce odehrálo. Tradičně tuhle bilanci dělám na tři díly: Napřed se dívám na to, co se odehrálo v mém životě mimo blog, ve druhém článku se dívám speciálně na to, co se dělo na blogu a ve třetím se pak věnuji komentářům a komentátorům. Tu třetí část nevím, kdy stihnu, protože tentokrát nemám žádného "fóra", který by byl daný zánikem původního blogu, jako tomu bylo o rok dříve, ale první část chci vždy zveřejnit co nejdříve, optimálně do Tří králů :-).

Opět musím upozornit, že jednotlivé body tvoří spíš pocitovou mozaiku bez toho, abych je řadil podle důležitosti. Je to prostě to, co se mi samovolně vybavilo, když jsem se ohlédl za sebe:

1. Poté, co jsem si po všech směrech užil své verneovské "dva roky prázdnin", loni jsem se už postupně opět zabudoval do standardního pracovního režimu, první dva měsíce ještě jen částečně, od března už naplno. Na novém místě u nového zaměstnavatele vstřebávám úplně jiné podněty a dělám (tedy až na jednu podstatnou výjimku) s úplně novými kolegy úplně novou práci, takže je to pro mě v mnohém zajímavé. Ano, často narážím na své odborné neznalosti, které se ale jednak snažím aspoň zčásti dohnat a jednak nahradit tím, co zase pro změnu celkem umím já a v novém prostředí to třeba není úplně k zahození a často ani zvykem.  

2. Vlastně jsem loni neměl žádnou větší dovolenou. Dvakrát jsem si vzal týden volna, který jsem ale nevyužil k žádnému cestování ale spíš k sebevzdělávání a taky k focení, které dost neomaleně (snad mi to v práci prominou) považuji za svou preferovanou aktivitu. Za hranice jsem ani nenakoukl a přiznám se, že mi to nechybělo. Nejdál jsem se dostal, když jsem s přáteli jel Za barokní krajinou k lesu Řáholci. Ufff, snad se neproměňuji v pecivála!
 

 

 

3. Po dlouhých létech jsem si uvědomil, že mám v občance trvalé bydliště v místě, kde se už víc než deset let trvale nezdržuji, když se v naší krásné moderní a mírumilovné zemi znenadání objevily "checkpointy" na hranicích mezi okresy, aby si každý náležitě uvědomil, kam úředně patří.

4. Už na více než dva roky jsem protáhl dobu, po kterou v mém bytě nepřetržitě stojí aspoň jeden vánoční stromeček. Štafetu převzal už třetí, tak uvidíme, jak dlouho mu to vydrží.

 
Kdepak, tohle není fotka z minulých Vánoc, ale z těch nedávných :-)
 


5. Někde jsem nejspíš musel projít červí dírou, protože jeden můj z historického pohledu nedávno ještě maličký synovec zčistajasna oslavil osmnácté narozeniny, a roztomilé mimino, které na mě v náručí své krásné maminky sotva před chvilkou začalo koukat z jedné skvěle komponované fotky, vyrazilo do opravdové velké školy.

6. I nadále se snažím - pokud možno se ctí - vyrovnat se skutečností, že o mně různí lidé stále častěji mluví jako o fotografovi. 

7. Téměř po celý loňský rok jsem měl v Divadle Kámen na pražské Invalidovně sice rozsahem malou, ale jinak zatím svou vůbec nejdelší výstavu (začala v lednu a skončila v listopadu) během níž jsem pro odvážné návštěvníky uspořádal celkem 15 komentovaných prohlídek. Kdyby vás zajímalo, o čem se na těchto prohlídkách mluvilo, můžete se jedné takové "psané komentované prohlídky" zúčastnit na tomto odkazu: Komentovaná prohlídka výstavy Začátek velké cesty.

Tohle byl "můj roh", odkud se mi na výstavě nejlíp povídalo, tím spíš, že jsem tam měl vždy horníčkovskou sklenku červeného vína, kterou ale - nejspíš z výchovných důvodů - zastiňuji loktem :-) (foto: Helena Macháčková, 31.3.)


8. Vzhledem k tomu, že jsme i loni z určitých důvodů žili v opravdu pohnuté době, poprvé ve svém životě jsem Vánoce s příbuznými oslavil v půlce května a silvestra s přáteli začátkem července. 

9. Pro zájemce jsem připravil pdf verzi své "knížky" blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s trochu podivným názvem Hledá se pudvice v modrém obalu!, kterou si na uvedeném odkazu můžete rovnou zdarma stáhnout.

10. Poprvé jsem prodal fotku člověku, který má své vlastní heslo na wikipedii :-).

11. Od února do dubna jsem si poněkud nečekaně opět několikrát prakticky vyzkoušel, jak kdysi vypadal život v undergroundu, o kterém jsem se domníval, že patřil provždy minulosti. Nejspíš budu muset přehodnotit své představy o schopnosti minulosti mutovat, protože v současném světě prostě mutuje kdeco.
 
12. Byť neumím německy o moc víc než ani slovo, vůbec mi to nesebralo chuť občas si přeložit nějakou básničku od Christiana Morgensterna

13. Po dlouhé době jsem si díky dobřichovické knihobudce přečetl knihu, která mě přiměla přemýšlet o mnoha životních souvislostech, o historických událostech, o vztahu dobra a zla v lidech a ještě o mnohém dalším, a to vše zdaleka nejen při čtení, ale třeba i při nakupování nebo cestou tramvají. Zatím na blogu článek o této knize není, abych sem dal jednoduchý odkaz, ale chystám se to v příštích dnech napravit.
 
14. Po šesti letech, během kterých jsem si ji ani jednou nezahrál, úplně všechno jsem zapomněl a nevěděl jsem ani, od které noty se začíná, jsem se vrátil ke skladbě, jejíž neumělou nahrávku jsem kdysi zpřístupnil pro své známé na blogu: Busoniho klavírní úpravu Bachovy Chaconny. Nikdy ji nebudu hrát dobře, ale je pro mě úžasné pozorovat, jak kdesi hluboko uvnitř dřímají jakési zbytky zcela mimoběžné "koordinační paměti", která se dokáže postupně aktivovat a říká prstům, jak se mají nastavit a co hrát, a hlava je v tom naprosto nevinně. 
 
15. Moje loňské péefko, které ode mne většina z vás před rokem dostala, fotka Modrooká řeka nakonec na své cestě světem zavítalo až do Paříže, kde jsem byl naposled právě před deseti lety (a to jsem tam tehdy jen přestupoval při své cestě do Japonska), a přivezlo mi odtud docela ceněné čestné uznání z tamější mezinárodní fotografické soutěže. 
 
16. Během roku mě stihli třikrát naočkovat, ale neřeknu vám proti čemu, abych té mrše ani tentokrát - stejně jako loni - nedělal reklamu. Ale aspoň napovím: Nebylo to ani proti lepře, ani proti žluté zimnici, ani proti malárii, protože ty zatím na jinak vlídném Dobřichovicku tolik neřádí. Mám mezi přáteli nadšené zastánce a dokonce i organizátory takového očkování, stejně jako vášnivé odpůrce a upřímně planoucí popírače. Ani na jednoho z nich jsem během roku nezanevřel, protože jsou většinou mými přáteli z mnohem podstatnějších důvodů než je jejich osobní pohled na smysl jakési včeličky do ramene.
 
Samozřejmě, jako obyčejně se toho odehrálo mnohem víc, než se vešlo do popsaných 16 bodů. Byl to zase rok plný nadějí, radostí i zklamání, jako tomu bývá vždycky, další rok v podivných kulisách, které bychom si nejspíš nejradši odpustili a namalovali si je jinak a po svém. Věřím tedy, že tři dvojky v letopočtu se nakonec ukážou jako dostatečně kvalitní karta a že soupeř proti nim nevytáhne čtyři esa nebo postupku.
 
Ať je ten nedávno odstartovaný rok dobrý pro všechny z vás a ať vám poskytne i upře přesně to, co si od něj poskytnout a upřít přejete :-).

 

22 komentářů:

  1. Šťastný nový rok 2022 prajeme z "down under" 🙃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přání a taky zdravím do té vaší dálky a přeji vše dobré :-).

      Vymazat
  2. Tož ať to jde i nadále jak má...A ty permanentni stromky nechť znamenají i permanentní vánoce v životě... Ale hlavně ať letošní rok konečně znamená konec o oné nemoci, ktere nechceme dělat reklamu...Jak říkal můj bývalý šéf, nejhorší je, když je něco "mezi humbukem a skutečně nutností"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, permanentní Vánoce, to je přesné :-). Taky bych rád, aby se už všechno v dobré obrátilo, ale to nastane, až se virus rozhodne, že ho to s námi už nebaví.

      Vymazat
  3. Tvoje stromky mě vážně baví :-) Vypadá to, že jsi měl plný a přínosný rok, vnějším podmínkám navzdory, a to je dobře. Moc se každopádně těším na článek o knížce z knihobudky. Kdo by se taky netěšil, s takovouhle reklamou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem vtip se stromky nechtěl opakovat v podobě článku, ale "doba vánočněstromková" trvá :-). Původně jsem článek o té zmíněné knížce chtěl publikovat právě včera, ale když píšu o něčem takovém, babrám se nejen s vlastním textem ale i s vyhledáváním výstižných úryvků a je to u mě i s menší rešerší na docela dlouhé lokte, takže bylo jasné, že bych článek během dvou dnů nestihl, zatímco roční ohlédnutí je ve srovnání s tím udělané raz dva :-).

      Vymazat
  4. Kdo seje radost, sklízí úspěchy…přeji i v roce 3x2=zdraví, úspěchy, inspiraci, poznávat nové obzory, radost z toho co máte, netrápit z toho co nemáte, cesty, které budou končit vždy v tom správném cíli!!!
    A pro nás čtenáře tudíž, báječný blog PV 2022.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milé a košaté přání. Je formulované přesně: Umět se radovat z toho, co máme, a moc se netrápit kvůli tomu, co nemáme, je podle mne základem praktického štěstí. Myslím, že to celkem zvládám, byť musím připustit, že jako vše, i tohle má u mě jednu významnou výjimku ;-).

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím. Vzhledem k opakovaným zpožděním vlaků jsem tam prakticky každodenním hostem.

      Vymazat
    2. Občas ty pražské doplňuji...

      Vymazat
  6. Kdo pije víno, sklidí bouři!

    OdpovědětVymazat
  7. Jednou si knihobudku stlučeš z vlastních vánočních stromečků. Taky by u nich byl jednou hezkej táborák s opékáním buřtů:) Ať se daří, ta nová práce zní inspirativně - až se mi po nových pracovních začátcích zastesklo. Když ale ty dlouhodobý vztahy mají taky co do sebe...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dlouhodobé vztahy jsou dobré, ale 4 roky se mi zdají být akorát. Tedy, samozřejmě pracovně, jinak jsem velmi stálý :-).

      Vymazat
  8. Další rok s covidem byl divný, ale i tak v něm bylo plno zajímavých událostí, úspěchů a i díky blogu nezapomenutelných vzpomínek. Mám to stejně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na každém období se asi dá nakonec při troše dobré vůle najít i něco dobrého. Ale jinak je to pořád blázinec.

      Vymazat
  9. Zajímavý článek - těším se na další. 🙂

    V mém případě jsou poslední dva roky díky covidu dost zvláštní, ale zvykla jsem si a snažím se i v tak divné době najít něco pozitivního. Věřím, že bude líp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tomu věřím taky. Pozitivních věcí je fůra! :-)

      Vymazat
  10. Moc mě mrzí, že jsem naživo neviděla tvou výstavu, ale covid a svižné pracovní tempo mi to nedovolili. Jinak ti ještě jednou přeju k oceněním, která se dostalo tvým fotkám. Jsi prostě kluk šikovná. Stihl jsi tohi za jediný rok hodně. Ať je ten Nový rok minimálně stejně úspěšný 🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za přání. To víš, snažím se dělat své věci pořádně, aspoň tedy ty, které mám jakžtakž pod kontrolou :-).

      Vymazat
  11. Stromky mě opět pobavily. :D
    Gratuluji ke všemu, co se povedlo a přeji, aby to v tomto roce bylo když ne ještě lepší, tak aspoň stejně dobré. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.