neděle 17. října 2021

Nedělní miniglosy č.610

Tak máme po volbách premiéra, který už de facto není premiérem, a prezidenta.... Nu, buďme tolerantní. Stejně - jak by nejspíš řekl sir Humphrey Appleby - ve skutečnosti nezáleží na politicích, ale na úřednících, aby nesli břímě reálného vedení země, pevně třímali kormidlo naší společné bárky na rozbouřených vlnách a v pravý čas přiložili pod kotel nějaký ten trefný bonmot nebo žalm. Ať už ale reálnou moc právě vykonává kdokoli, jako skoro každou neděli už víc než 12 let jsou tu i dnes Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a já vás opět po týdnu srdečně vítám a děkuji za návštěvu.

V uplynulém týdnu jsem zveřejnil jeden článek a jeden pozdrav: Článkem byl text O náměstí Šťastné náhody, ve kterém jsem navrhl, jestli by si právě šťastná náhoda jako důležitý prvek našich životů nezasloužila vlastní náměstí, když třeba mír nebo pan prezident Masaryk jich mají tolik. Miničlánkem (a tedy spíše jen pozdravem) pak byl Trojjediný fotopozdrav, ve kterém jsem se vám představil hned trojmo, protože jeden Čerf vydá - aspoň v některých ohledech - minimálně za tři :-). A z minulého týdne mohu ještě jednou připomenout svůj čerstvě dokončený jednorázový projekt oživení dávno zapomenutých a většinou dosud nepoužitých fotek ze své 10 let staré první japonské cesty, o čemž jsem své čtenáře informoval v článku Černobílý Japan 2011.
 
Protože i každý začátek má svůj konec, právě spolu s pořadateli vybíráme vhodný termín pro opravdu závěrečnou listopadovou komentovanou prohlídku mé malé fotovýstavy Začátek velké cesty, která bude v Divadle Kámen na pražském sídlišti Invalidovna v půlce listopadu konečně nahrazena novou expozicí. Prohlídka bude samozřejmě vhodná pro všechny "opozdilce" a protože příležitost "dernisáže" jistě vypustí i nějaké ty džiny fantazie, je možné, že něco nového a překvapujícího by se mohli dozvědět i ti, kdo už výstavu viděli, kdoví :-). O poslední prohlídce budu samozřejmě i zde na blogu ještě informovat.
 
Dny se kvapem krátí a noci prodlužují, tak pokud pro ně hledáte nějakou knížku, u které si nebudete muset pořád pamatovat, kde jste skončili, zkuste si třeba stáhnout pdf podobu mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení).  
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví, nenechte se otrávit štěnicemi nejrůznějšího druhu a mějte pro každý den dost dobrých důvodů k úsměvu. Já se každopádně těším, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu opět najdete něco, co vás potěší. Krásný týden! :-)
 
 
 
Česká policie, která vyšetřovala podezření na falšování podpisu prezidenta republiky, oznámila, že už vytipovala dva možné pachatele. Podání trestního oznámení bylo ovšem prozatím odloženo, protože hradní kancléř Vratislav Mynář vyšetřovatelům potvrdil, že oba podezřelí, tedy jak pan Macháně tak i pan Nývlt, mají k podepisování takových dokumentů plnou moc vlastnoručně podepsanou panem prezidentem. 
----------------------
Po volební porážce sil bývalé vládní koalice mohou podle expertů na politologickou zoologii začít čeští čápi dávat před Českou republikou přednost Rakousku a Slovensku, protože rostou jejich obavy o bezproblémovou budoucnost českých čapích hnízd.
----------------------
Jiří Písařík, majitel firmy Bohemia Energy, která v týdnu kvůli rostoucím ztrátám přestala obsluhovat své klienty, informoval veřejnost, že jeho firma v žádném případě nezkrachovala, ale pouze utlumila svou činnost. "Spolu s nezbytnou vnitřní restrukturalizací moje firma zároveň hledá i nové podnikatelské možnosti," řekl bývalý miliardář Nedělním miniglosám. "Jako skvělá obchodní příležitost se nám kvůli rozkolísanému trhu s energiemi a počítačovými čipy aktuálně jeví především mohutná investice do prozatím neoprávněně podceňovaných oblastí jako je výroba petrolejových lamp a automobilů na dřevoplyn."
----------------------
Vědci díky analýze exkrementů starých 2700 let zjistili, že lidé v době železné jedli mimo jiné i plísňový sýr. Ve stolici pravěkých horníků, která se zachovala v solných dolech v rakouském Hallstattu, totiž při mikrobiologickém rozboru objevili i stopy modré plísně, která se dodnes používá při výrobě zrajících sýrů. Srovnávací analýzy stolice současných horníků naopak konzumaci sýrů s ušlechtilou plísní Penicillium roqueforti jednoznačně nepotvrdily, protože dnešní horníci dávají většinou přednost jiným pochutinám, a navíc byly vzorky - vzhledem k probíhající rekvalifikaci horníků z postupně uzavíraných důlních provozů - nejspíš kontaminovány příměsemi ze vzorků jiných profesí.
----------------------
Výbor pro rovné příležitosti požaduje, aby bylo pro všechny pacienty z jednotek intenzivní péče v České republice zakotveno jako jako jedno z nezadatelných lidských práv i právo na meruňkové buchty.
---------------------- 
Vzhledem k pokračující inflaci a především kvůli rostoucí ceně všech druhů energií oznámil spolek Milion chvilek pro demokracii, že jeho původní název, který byl navzdory inflačním tlakům beze změny od založení spolku v únoru 2018, je nadále neudržitelný, a proto se chystá přejmenovat nejméně na Milión tři sta tisíc chvilek.
----------------------
Americký hudební skladatel čínského původu Bright Sheng musel zrušit svůj seminář na Michiganské univerzitě, zaměřený na Shakespearova díla, když byl po puštění filmu Othello s Laurencem Olivierem v titulní roli studenty obviněn z rasismu. Zklamání studentů bylo o to větší, že se po ztvárnění filmové role anglické královny Anny Boleynové černošskou herečkou už už všichni domnívali, že se věci konečně ubírají správným směrem, načež pak přijde takové faux-pas, jakým byl slavný britský herec se začerněným obličejem. Vlny rasistického pobouření na sociálních sítích i v médiích si povšiml i majitel autorských práv na kontroverzní filmové dílo z roku 1965, který teď navíc hodlá vyučujícího žalovat, že si nevyžádal řádné povolení na veřejnou prezentaci díla, a promítal tedy Othella načerno.
---------------------- 
Někteří poslanci, kteří nebyli úspěšní ve sněmovních volbách z minulého víkendu, se budou po dlouhé době v poslaneckých lavicích jen obtížně vracet do svých oborů, protože jejich původní místa byla většinou po několika letech zrušena nebo obsazena jinými zájemci. Naštěstí poslanec Marek Benda, který je aktuálně nejdéle sloužícím poslancem, si zajistil pokračování poslaneckého mandátu, jinak by měl s návratem k původní profesi nejspíš značné potíže. "Popravdě, nevím přesně, jaká je aktuální situace v mém oboru," řekl poslanec Benda Nedělním miniglosám, "ale předpokládám, že vzhledem k obecnému nedostatku lidí na českém pracovním trhu by kvalitní uplatnění v mé původní profesi "lovec mamutů" neměl být až tak velký problém."

 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

24 komentářů:

  1. Myslím, že se odcházející poslanci nemusejí o svoje uplatnění bát. Na nějaké to poradenství není nikdy špatná doba :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. I v dnešních podmínkách se uplatní osvědčená rada: "Pazourkovou motyčkou vykopej velkou jámu, zakryj ji shora lehkým chvojím a skryj se s oštěpem a kyjem v blízkém křovisku" (citováno volně ze skript Úvod do lovu mamutů mimo prostředí permafrostu) :-).

      Vymazat
  2. As #1) Macháně má dokonce i oprávnění podepisovat za Nývlta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesměj se Nývltovi; prostě mu křížky jdou hůř :-).

      Vymazat
  3. Místo krále převzali řízení země rádcové generál X a generál Y...Do konečného rozhodnutí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano a až se vyblbnou, ještě by to chtělo nějaké tlumočníky :-).

      Vymazat
  4. Ad #8) Off šem v dnešní době pro profesi lovec mamutů vyžaduje nově EU zkoušky z hodu oštěpem a splnění časového limitu v kopání lapacích jam (čti džem).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při velikosti tehdejších jamek by to mohlo mít pozitivní vliv na golfové handicapy :-).

      Vymazat
  5. Připadám si občas jako v pohádce Pyšná princezna: "Podepsali moji rádcové? Nepodepsali..."

    Marek Benda by těžko hledal uplatnění mezi lovci mamutů, umí jen zvedat ruku, teď už jen mačkat tlačítko a občas se hlasově projevit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V posledních týdnech je běžná politická realita výrazně absurdnější, než by si kdy troufly být Nedělní miniglosy :-).

      Vymazat
  6. K Bohemia Energy měl pěknou "miniglosu" 15.10. Miroslav Macek: "Nedoporučovali nám náhodou stejní herci, kteří dělali reklamu Bohemia Energy, současnou vládní koalici?"

    Marek Benda, ač "pravicový" politik, v pracovním uplatnění postrádá samostatné myšlení a flexibilitu, ovšem co se týká flexibility v oboru "podržtaška", tam je dokonalý, vždy pružně přeběhne pod nového šéfa a slouží "do roztrhání těla".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím v těch dvou doporučeních celkem podstatné rozdíly, ale pokud se pamatuji dobře, právě Miroslav Macek také nikdy nešel pro bonmot a pro volební doporučení daleko :-).

      Vymazat
  7. Jiri Pisarik uz se pry tesi na letosni adventni trhy, kde planuje prodej svicek a ovcich roun.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude to tak úspěšný prodejce vánočních svíček, že mu nebude rouno :-).

      Vymazat
  8. Dozorčích rad je stále dost, stejně tak fleků tiskových mluvčích. Ovšem Marek Benda by to měl asi opravdu hodně těžké, pokud by neuspěl, mamutů silně ubylo, dnešními lehkými oštěpy ba se asi moc ulovit nedalo, a kopat si jen tak někde bez povolení jámu do země by mu taky neprošlo.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jen na nějakého podměrečného mamutíčka :-).

      Vymazat
  9. Snad budou chtít stavět mauzoleum… Je to dekadence, ani mě nic vtipného nenapadá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako už tolikrát dříve je smutné dívat se na výsledky pověstné personální politiky páně prezidentovy...

      Vymazat
  10. Smutné to představení, smutné to defilé,
    hradní páni se drží zavile.
    Kupředu lide český,
    bez elektriky a pěšky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to úplně veselé, ale i tak, myslím, bychom se tomu měli smát :-).

      Vymazat
  11. Lovec mamutů mě oobavil, ale ten jako rasistický Othelo mě spíš rozesmutnil...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád jsem přesvědčený, že podobné pitomosti, jako je ta s Othellem, slouží myšlenkám rasismu víc než ti, kteří je doopravdy zastávají. Jak se praví v Zahradní slavnosti: Kdo neví, že slouží, slouží vždycky nejlíp!

      Vymazat
  12. Organizace Miliónu chvil se nějak vypařilo do éteru!

    Stali se z nich odměření, klidní voliči.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se nevypařili, jen se přesunuli z náměstí a plání do prostředí sociálních sítí a mailové komunikace; před volbami byli velmi aktivní a teď už je zase na chvíli řada na jiných :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.