neděle 19. září 2021

Nedělní miniglosy č.607

Prázdniny sice oficiálně teprve před pár dny skončily, pro mne ale vlastně právě teď začínají. Až do svatého Václava totiž teď budu mít dovolenou, i když nejedu nikam do ciziny, protože je mi dost proti srsti guláš mezistátních protiepidemických opatření. Pozor, nemylme se, nejsem žádný "antivakcík", můj pohled na očkování je celkem pozitivní, byť vzájemného poštěkávání dvou fanouškovských táborů se účastním jen jako pozorovatel, občas nechápavě kroutící hlavou, Pouze mi vadí, jak postupně mutují pravidla přijímaná jednotlivými státy, a když to jen trochu půjde, nechci se jejich často chaotické aplikace osobně účastnit. Takže budu doma, v klidu si na svých fotovýstavách "střihnu" jednu komentovanou prohlídku a jednu novou vernisáž a do toho vložím několik tuzemských výletů. Budu mít víc času na focení a nebudu mít tentokrát, obávám se, čas na Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", takže už teď avizuji, že příští neděli Nedělní miniglosy plánovaně nevyjdou.

Tento týden jsem také moc času neměl, tak to v týdnu vydalo jen  na jediný nový blogový článek O podezřelém blahopřání z Paříže, ve kterém píšu o pro mě celkem důležitém mezinárodním ocenění své fotky Modrooká řeka. Z minulého týdne pak ještě jednou připomenu historické pátrání po tom, kde se v pražské ulici V jámě vzala nad dveřmi jednoho z domů Osiřelá socha Anděla Strážce
 
Když jsem se zmínil o tom, že jsem tento týden neměl moc času, je to i proto, že v souvislosti s desetiletým výročím své první velké japonské cesty jsem si vymyslel projekt, ve kterém každý večer procházím archiv de facto vyhozených japonských fotek ze stejného dne před 10 lety a hledám v nich adepty pro "dokumentární černobílou resuscitaci". Něco už mám, je to až překvapivě dobrodružná a objevná cesta (o některých snímcích jsem neměl ani ponětí, že existují), takže nějaké průběžné výsledky zde nejspíš předvedu už příští týden.
 
POZOR, LAST CALL: V pondělí 20. září od 18:00 hodin se uskuteční v Divadle Kámen na pražském sídlišti Invalidovna komentovaná prohlídka mé malé fotovýstavy Začátek velké cesty. Kdo si se mnou chce osobně popovídat o vystavených fotkách i o čemkoli jiném, rád se s ním uvidím; bude to, myslím, poslední příležitost probrat vše naživo v relativním klidu (zatím je ohlášeno jen pár - a ještě značně nejistých - zájemců), v říjnu už bude jen trochu rušnější závěrečná "dernisáž".
 
Večery se postupně prodlužují a počasí horší, takže všichni, kdo rádi čtou, si také mohou stáhnout pdf podobu mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení).  
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví a pokud možno i dobrou náladu a těším se, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu opět najdete něco, co vás potěší. Krásný týden! :-)
 
 
Česká vláda rozhodla, že v příštích pěti letech se na střídání letního a běžného času v České republice nic nezmění. Jedinou drobnou úpravou bude skutečnost, že v definované dny na konci března a na konci října si budou moct změnit čas jen ti, kteří se včas prokážou negativním testem na covid-19 starým ne více než 3 dny.
----------------------
Novozélandská maorská strana požaduje oficiálně zrušit název země Nový Zéland a neodkladně toto přežité pojmenování změnit na tradiční maorské AOTEAROA. V rozhovoru pro Nedělní miniglosy jeden ze dvou poslanců za tuto stranu potvrdil, že jen co se podaří prosadit tuto změnu, Maorové vymyslí nějaký pěkný nový název i pro naši zemi, abychom se zbytečně nehašteřili, jestli máme být Česká republika, Česko nebo Čechie.
----------------------  
Na konferenci v pražské Šárce oznámilo Hnutí ANO, že za ně bude v říjnových parlamentních volbách kandidovat i známý masochistický rek Ctirad, který je podle svého dávného zvyku z období Dívčí války i ve 21. století připravený sloužit těm, kdo ho zvolí do Sněmovny, do roztrhání či dokonce rozlámání těla.
----------------------
Aby nehrozilo nebezpečí, že v soutěži dosažené výsledky budou muset být kvůli neregulérním podmínkám nakonec anulovány, letošní český pohár v surfingu musel být přeložen na pobřeží Portugalska, protože na Máchově jezeře byly tou dobou příliš velké vlny.
----------------------
Diplomatického faux-pas se dopustil nejmenovaný představitel Kriminalistického ústavu Policie ČR na oslavách 1100 výročí smrti české kněžny Ludmily v Tetíně. Ten totiž připustil, že vzhledem k dlouhé době od trestného činu není možné zcela vyloučit kontaminaci DNA získaného pro policejní vyšetřování vraždy české světice, takže papežský legát, kardinál Christoph Schönborn nemusí být přímým potomkem svaté Ludmily, jak proběhlo senzacechtivými médii, ale může být naopak přímým potomkem Tunny nebo Gommona, kteří se přičinili o to, že návštěvníkům tetínských slavností byly u vstupu odebírány nejen střelné zbraně a nože, jak je tomu při podobných akcích zvykem, ale i dosud bez větších problémů tolerované šály.
---------------------- 
Miliardář Karel Janeček se rozhodl po čtyřech letech obnovit tradiční anketu o nejpopulárnějšího zpěváka a zpěvačku Český slavík. Organizátoři zatím řeší klíčový bod pravidel, zda se totiž českým slavíkem může nebo nemůže stát již nežijící osoba. Hrozí totiž reálné nebezpečí, že vítězem ankety, na které se asi - společně s volbami - nejvíce projevuje typicky česká názorová setrvačnost, se opět stane Karel Gott, i když tentokrát mu budou diváci asi poprvé věřit, že to opravdu nečekal. 
---------------------- 
V pražské ZOO se uskutečnil nábor dobrovolných dárců kostní dřeně. Podle našeho stálého trojského zpravodaje se tato akce setkala s velmi kladným přijetím především v nedalekém pavilónu velkých kočkovitých šelem, které pozorně sledovaly ve frontě čekajících hlavně nadšené mladé dobrovolnice, ale trochu posmutněle se shodly na tom, že takových krásných a šťavnatých kostí je pro získávání dřeně vysloveně škoda.
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

15 komentářů:

  1. Když kosti dávají dřeň, musíš být u toho... s hledáčkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V ZOO už jsem dlouho nebyl. Ještěže tam NMg mají stálého zoologického zpravodaje :-).

      Vymazat
  2. Tož Andrej Babiš vypada jako novodobý kanonýr Jabůrek, az na to, ze by utekl pri první rané..na roztrhání těla by už nedošlo..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že to s roztrhanými těly nebude tak horké a sadisté se těší zbytečně...

      Vymazat
  3. Ad #3) No, spoléhat na člověka, který se dá lehce opít medovinou, no, nevím, nevím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že taková mise je bez dostatečného množství medoviny neproveditelná :-).

      Vymazat
    2. Na druhou stranu je fakt, že včely a motýle mají rádi řepku...

      Vymazat
    3. Pevně věřím, že včely si ještě nějakou dobu nevydobudou volební právo.

      Vymazat
  4. A koho budou adepti ANO volit, když se lídr strany nechá roztrhal během předvolební kampaně? Takovou oběť bych nečekala😊
    P.S.
    Přeji vydařenou dovolenou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Schopný manažer se nikdy nenechá roztrhat jako první :-). Děkuji!

      Vymazat
  5. Kletě! To vypadá že letos budu muset frčet na letní čas i celou zimu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zato bude člověk permanentně o hodinu blíž ke světlé budoucnosti :-).

      Vymazat
  6. Jedna perla vedle druhé,ale pro mě vede ten zimní čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen jsem se bál, aby poslanci hlasování o střídání časů o hodinu neprošvihli :-).

      Vymazat
  7. Karla Gotta by v případě zabodování v anketě mohli vyřadit, protože letos mu (nejspíš) nevyšla žádná nová deska, podobně to udělali, když měl v 80. letech vyhrát brněnský exot Rudy Kovanda, kterého sice nikdo neznal, ale recesisti z Brna a okolí zorganizovali v jeho prospěch masovou podporu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.