čtvrtek 16. července 2020

Ani blog netrvá věčně

Zrovna jsem přemýšlel, co za článek tento týden napsat, když tu přišlo cosi jako osvícení: Zpráva, že blog.cz za měsíc definitivně končí svůj provoz. On tedy mezi námi - aspoň podle toho, jak se klopotně vyvíjel - končí už několik let, jen dlouho nikdo neměl tu odvahu prásknout pěstí do stolu a říct to na rovinu. Tak teď konečně dlouho očekávaná pěst furiantsky udeřila o desku a dala zřetelně všem na srozuměnou, že do potopení našeho blogového Titanicu zbývá přesně jeden měsíc. Sice jsem si u tak velkého projektu myslel na poněkud delší přechodnou dobu, ale i ten jeden měsíc si umím velmi dobře představit - právě proto, že nikdo nemůže říct, že by tato zpráva byla bleskem z čistého nebe. Nebe nad touto platformou bylo dávno zatažené černými mraky a blesk této brizance se dal už dlouho čekat.


Na jednu stranu mě to pochopitelně rmoutí; se zdejším blogem jsem prožil 11 a půl roku a bylo to po celý čas soužití velmi intenzivní, občas na můj vkus trochu itálie, ale nic, co by se nedalo při troše dobré vůle přestát, a o dobrou vůli u mě, myslím, nebyla nouze. Ohromně mě to tu bavilo, hodně jsem se tu naučil a taky jsem tu poznal spoustu zajímavých a pár doslova výjimečných lidí. Na druhou stranu jsem rád, že se věci konečně pohnou z patové situace, kdy nostalgie už dávno převažovala nad racionalitou a kdy sice všichni vědí, že stroje se rozbily a do podpalubí teče, ale hudba (spíš reprodukovaná než živá) dál vyhrává a v salónech se křečovitě tančí.

Zkusím teď v několika věcných bodech nastínit, k čemu ten měsíc do okamžiku, kdy blog.cz definitivně dodýchá, využiju:

1. Ze svého záložního blogu na blogspotu, který už od začátku roku využívám jako paralelní úložiště nových článků, udělám konečně blog primární a požádám všechny své čtenáře, aby si uložili tento odkaz jako můj hlavní. O to si dovolím požádat své milé čtenáře poprvé právě teď (a ještě to v dalších týdnech asi tak desetkrát zopakuji), doufám, že adresa petrvapenik.blogspot.com je pro tento účel dostatečně intuitivní :-).

2. Během měsíční přechodné doby budou články vycházet i zde, ale půjde již jen o sekundární adresu, primárně budou články publikovány na blogspotu, zde budou k dispozici většinou jen kopie. Budu i zde dále odpovídat na komentáře tak, jak jsem byl doposud zvyklý, ale budu postupně žádat všechny komentující, aby se přeorientovali na blogspotovou adresu.

3. Zamyslím se nad tím, které starší články přesunu i na nový blog. Určitě nechci přesunovat všechno, ale budu pečlivě vybírat a spíš se budu orientovat na články, které měly větší čtenářskou odezvu, jsou pro mě osobně důležité nebo lákaly k přečtení návštěvníky z vyhledávačů (např. reportáže z Japonska či z Lefkady). U některých článků si umím představit i cosi jako jejich "obnovenou premiéru", ale to ještě budu rozmýšlet.

4. V srpnu zde publikuji souhrnný bilanční článek, který bude ohlédnutím za touto pro mne důležitou etapou.

5. Promyslím si, co pro další etapu svého blogování změnit, protože bych nechtěl, aby vše fungovalo úplně stejně jako dřív a pro to je podobná "zkáza blogového Titanicu" optimální příležitostí. Případné změny pak ohlásím v začátcích samostatného fungování nového blogu.

6. Přestanu konečně prudit a "vychovávat" správce blog.cz (naposledy jsem tak učinil právě včera večer). Ó, jak se oběma stranám uleví! :-)

7. Pokud mi zdejší návštěvníci zanechají v komentářích nebo na mém e-mailu pvapenik@centrum.cz svou e-mailovou adresu, budu potěšen a bude to zárukou, že na sebe v nastávajících turbulentních dobách budeme mít spolehlivý kontakt pro případ, že jeden druhému se svými blogy náhodou dočasně sejdeme z očí. Budu se pochopitelně zajímat, kam odtud směřují ty blogerky a ti blogeři, jejichž blogy jsem měl to potěšení opakovaně navštěvovat.

8. I když mám téměř kompletní zálohu svých článků z historie tohoto blogu včetně všech komentářů, udělám si zálohu i doporučeným způsobem, dvě zálohy jsou jistě lepší než jedna. Jen pevně doufám, že mi to zdejší zpola chromé komponenty umožní bez problémů.

9. Musím si zařídit nové vizitky, kde už bude nová blogová adresa. Vizitky potřebuji nezbytně pro svou velkou dobřichovickou fotovýstavu, která začne vernisáží 20. srpna večer, což časově velmi dobře ladí.

Tolik obecný plán na příští dny a týdny. Přeji všem, aby pro ně konec zdejší platformy byl víc novým impulzem než jen politováníhodnou událostí.


Sumář hlavních závěrů:
  • Prosím, uložte si odkaz na můj blog na blogspotu petrvapenik.blogspot.com a pokud využíváte nějakou obecnou čtečku (Feedly, Bloglovin, atd.), přiřaďte si do ní i tento blog
  • Pokud ji už dávno prokazatelně nemám, nechte mi prosím nějakou vaši aktuální a spolehlivou e-mailovou adresu
  • O tento blog se budu starat až do jeho konce, ale budu rád, když se potkáme co nejdříve i na novém blogu, bude to pro mne známka, že vše bude pokračovat bez problémů.
No a hlavně: Nenechte se otrávit, já to taky rozhodně nemám v plánu! :-)

19 komentářů:

  1. Tak já si t uložím na svém dosud pouze tvořivém blogu. Blog jsem si podle návodu stáhla do PC, ale netuším, jak jej přenést na blogspot.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to udělal přesně podle popisu - tedy 1. stáhnout data 2. převést do formátu pro Blogger 3. Nahrát v blogspotu. Zatím se to tváří celkem mravně, články jsou tu všechny, fotky (zatím, uvidíme, co se stane, až se na blog.cz zruší galerie), rubriky jsou sice trochu rozházené, ale to se časem nějak slepí. Největší nepříjemnost jsou vnitřní prokliky, kterých mám v článcích spoustu a které logicky přestanou fungovat. Část z nich obnovím, ale spíš budu odebírat.

      Vymazat
    2. I když jsem využil nabídku přesunu textů Martinem Rybenským, náhrada fotek z galerií na Blog.cz novým načtením na blogspot a oprava vnitřních odkazů mně s přestávkami zabrala celý měsíc (fotek bylo skoro 3000), ale teď už jsem velice spokojený.
      A výborné bylo, že M. Rybenský přenesl i všechny komentáře.

      Vymazat
    3. Odkazy opravuji právě teď, ale je to celkem krušné, protože k tomu člověk potřebuje nějakou součinnost s blog.cz a když po většinu času není možné příslušné texty otevřít, tak je to práce na prd.

      Vymazat
  2. Pardon: http://chudobka.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem si tě dal do čtečky, takže mi neunikneš :-).

      Vymazat
  3. Ani minutu jsem o tobě nepochybovala, že budeš pokračovat.
    Jsem pryč už dva roky, přesto jsem až včera uvnitř sebe rozsekla patřičnou příslušnost.
    Bylo to černé na bílém a definitivní.
    Krásné blogování na nové adrese.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K podobnému "rozseknutí" mám daleko. Připadám si jako fotbalista, který hrál celý život za jeden tým, je na něj hrdý, no a na závěr kariéry ho za věrnost proti jeho vůli prodali konkurenci :-).

      Vymazat
  4. Služ novému blogu do roztrhání těla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že vztah bude o něco méně srdečný, a doufám, že i o něco více profesionální.

      Vymazat
  5. Dobrý, funguje .-) Také mám pocit, že mi končí nějaká etapa života :-( I když je to přehnané srovnání - no, něco končí a něco nového začíná. Tak snad se tu na chvíli usídlíme a budeme blogovat a blogovat a blogovat... .-) A navzájem se nadále takto setkávat - protože je jedno v jaké kavárně a s jakou obsluhou, ale důležité je s kým .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já potřebuji udělat co největší kus práce pokud možno hned, aby nestihlo převážit naštvání nad odhodláním. Je ale pravda, že když potřebuji něco ověřit v původním článku a on nejde několik hodin otevřít, tak nemám pro blog.cz zrovna slova uznání, ale úplně jiná slova. Pííííííp! :-)

      Vymazat
  6. Poté, co jsem se několikrát pokusila odeslat komentář k tvému článku "Musím se usmívat..." už to s blogem nadobro vzdávám. Otrávená jsem byla, než jsem si zde přečetla bod 6. o posledním prudění správců :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím, že když jsem svůj dnešní článek nepublikoval i zde, trochu jsem to podcenil :-). Ale nechtěl jsem text, který se prakticky plně vztahuje k situaci na starém blogu, dávat i sem, protože nový blog za to nemůže.

      Je to tak, ještě před pár dny jsem poslal další ze svých "výchovných" mailů správcům blog.cz, protože mě naštvalo uzavření komentářů na Srdci blogu. To jsem ještě netušil, že jde o krok, který připravuje půdu pro mnohem důležitější změnu.

      Vymazat
  7. Baf. Sháním svoje ovečky do mých oblíbených a už jsem tě lapla.
    Zdravím na novém blogu z nového blogu. Na yýstavě jsem ještě nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Béééééé, tady se jedna ovce hlásí! :-)

      Vymazat
    2. Však je čas, výstava je až do 7.srpna. Příští týden bych se tam měl někdy v týdnu vypravit.

      Vymazat
  8. Dobrá úvaha. Leč nepochopila jsem to o skomírajícím Titanicu - obsah snad tvoří blogy, tedy myšlenky. Někteří z blogerů odchází, jiní přichází, někteří zůstávají a jedou ve svých kolejích, na čemž není nic divného. Možná než Titanic potopit, by stačilo jej trochu ošéfovat. Kdysi to šlo, vytvořením Autorského klubu, hlídánímk kvality, a pořádáním občasných soutěží nebo výzev. Jenže tomu by se musel někdo věnovat, a tady bylo prostě líno, nepřisuzovala bych to nějakým tendenčně sestupujícím úpadkům. Za vším stojí lidé a i když byl svého času Standa občas k nakopnutí, přesto poměrně rychle komunikoval, od jeho odchodu komunikace s adminy uvízla téměř na nule. Blogu je opravdu škoda. Je jasné, že v této zemi se pohřbívá leccos, tak proč ne blog, ale podle mě to mohla být šlapající doména ještě po dlouhá léta, stačilo by jen chtít.
    Tento osud může postihnout nakonec i blogspot, který také tvoří zejména lidé. Doufám, že tím, že se na něj přestěhovali lidé z blogu, nezpůsobí jeho Titanicový zánik.
    A jsem ráda, že tvé stránky pokračují dál, taky jsem přešla na blogspot a najdeš mě pod kliknutím na jméno, kde budu komentovat pod názvem Eumenidas.
    Jsem Vendy! A taky Eumenidas. A taky Ivana, abych se nenudila, ale to zase v jiném světě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poznávám tě pod všemi tvými jmény :-).

      Obsah blogů nemá s důvody pro likvidaci blogu nic společného, ty jsou čistě obchodní. Nový majitel si, myslím, rychle spočítal, kolik by musel investovat, aby pozdvihl platformu na rentabilní nebo jen mírně prodělečnou úroveň, navíc škody na značce jsou kvůli zoufale amatérskému řízení posledních let takové, že nutný ranec peněz ještě nabobtná. Je to jako v každém jiném podnikání: Když se nestarám o rozvoj a neumím využít příležitosti, které mi moje podnikání nabízí, prostě skončím špatně. Co mě rmoutí, že tenhle blogový Titanic ani žádný ledovec ke svému konci nepotřeboval, díry do lodi si udělal čistě svépomocí.

      Těším se tedy, že se i tvůj blog na nové adrese rozjede a ještě trochu si prodloužíme "blogerskou kariéru". Doufal jsem, že moje blogové články vydrží déle než moje chuť je psát, takže budou k dispozici nově příchozím, kteří je čirou náhodou objeví. No, vypadá to, že se tahle víra nenaplní :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.