čtvrtek 15. října 2015

Pobřežní haiku

Taky vám někdy připadá něco jako nekonečné jen kvůli omezenosti našich smyslů a rozletu našich přání? Nekonečná vzdálenost do místa, ve kterém bychom rádi byli, a nemůžeme být. Nekonečně dlouhý čas bez možnosti být s milovaným člověkem, i když jsme ho vlastně viděli nedávno. Zdánlivě nekonečná plocha země, která se nakonec ukáže být pouhým ostrovem, skrze jeho pobřeží přecházejícím do moře. A samozřejmě napohled nekonečné všeobjímající moře, které ale nakonec kupodivu vždy někde v dálce končí dalším pobřežím. I překážky v naší cestě se nám mohou zdát nekonečné, chybí-li nám vůle, směr a víra ve smysl.

Mám rád vodní cesty vedoucí kolem pobřeží a rád se na pobřeží dívám. Umí dávat nápovědu, která cesta může vést k cíli a kde si o útesy a pobřežní skaliska nejspíš rozbijeme nos. A umí nám tu nápovědu zapřít, zachce-li se mu. Dokáže splynout s vodní hladinou i s nebem v jednolitou šedomodrou oponu, ale umí také neopakovatelným způsobem vystavit na odiv svou různorodou krásu, vznikající na úžasné spojnici tří živlů.



Pobřežní haiku


Lodě mých tužeb

podél nepřístupných břehů

plují v tvém větru.



Na infračervené fotografii je východní pobřeží ostrova Lefkada a přilehlé ostrůvky snímané z hlubokého vnitrozemí od kostela Agios Ioannis Prodromos u vesničky Alatro. V pozadí je již vidět řecká pevnina - Akarnánie, takže oněch zmíněných pobřeží je na fotce vlastně několik.
Pozn.: Další články o řeckém ostrově Lefkada najdete ve speciální rubrice Črty z Lefkady.

Po návratu z dovolené na řeckém ostrově Lefkada jsem z nově pořízených fotek vybral 16 slušnějších kousků (včetně toho dnešního), kterými jsem obohatil již delší dobu existující fotocyklus Lefkada v obrazech na svém fotowebu www.petrvapenik.cz. Podívejte se a vyberte si ty, které se vám líbí, část z nich se již objevila na blogu a část zatím ne. Své názory mi můžete dát vědět tradičními cestami, tj. kromě zdejších komentářů i na e-mailu pvapenik@centrum.cz. Anglická verze zatím teprve vzniká, čeština má u mne protekci a při nedostatku času jednoznačně přednost :-).


Cesta do pravěku: Dnes nebudu stařičký článek z doby, kdy byly mému blogu teprve necelé dva měsíce, dlouze uvozovat. Asi vám taky občas chodí různé výhrůžné řetězové e-maily, které po vás žádají odeslání na X dalších adres. Tak to přesně je tématem krátkého fejetonku O vyplněných e-mailových přáních, který si na začátku mého blogování přečetlo možná tak 10 návštěvníků, a to jsem z toho tehdy měl nos pekelně nahoru :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.