neděle 20. září 2015

Fotohádanka č.21

Zase po nějaké době dnes přichází rychlá fotohádanka, kterou jsem si přivezl z pátečního jednoho dne dovolené. Když jsem tenhle obrázek fotil, vypadalo to, že dovolenka bude úplně obyčejná, o něco později se naopak zdálo, že nebude stát za nic (není nad to jít na houby do lesa, který má aktuálně vlhkosti asi jako poušť Gobi) a když už jsem si myslel, že den víceméně skončil beztoho, aby v mé paměti zanechal významnější stopu, ukázalo se, že ve skutečnosti teprve začíná a umí nabýt rozměrů a intenzity, které už jsem skoro zapomněl, že existují.

Samozřejmě, doplním pár tradičních indicií, které vás mohou nasměrovat ke správnému řešení, ale mohou vás také svést na scestí. Informační věk je prostě nemilosrdný.
 


Dnešní indicie otce Fourata jsou:

1. Předmět na obrázku je zároveň v interiéru i exteriéru.
2. Předmět na obrázku se dá fotit velmi snadno, protože "...se nehejbá a nikdo mu nemusí říkat, aby se tvářil příjemně".
3. Objekt je ženského rodu.
4. Přestože je kolem předmětu řada postav, ani jedna z nich kupodivu není medvěd.
5. I když by se to tak mohlo zdát, kolem objektu na fotografii nebydlí žádní studenti.
6. Předmět je z doby, kdy jsem chodil do první třídy. Za tu dobu na rozdíl ode mne nevyzrál (a nezmoudřel :-)), jen se trochu ušpinil, což nejspíš uvítají puritáni.

Víte už, co je zachyceno na dnešním snímku? Hádejte, tipujte, luštěte! A jsem zvědav, jestli se jako obyčejně najde nějaký milovník rébusů, který nejenže správně rozpozná, co je na fotce, ale rozluští i smysl (je-li v nich nějaký) jednotlivých indicií! :-)

--------------------

Řešení: Na obrázku je detail vitráže, která je umístěna nad hlavním vchodem do nádražní budovy v Berouně. Trochu ucelenější pohled na celkem moderní artefakt je na následující fotce:


Vybraný detail byl tedy z těla velké ženské postavy; dalších motivů ale obraz poskytuje dostatek. Indicie vám měly pomoci přijít na to, že jde o budovu nádraží (parafráze citátu ze Švejka a odkaz na studentské koleje). Zmínka o medvědovi vás zase měla navést na název města Beroun. Celá budova i s vitráží je z roku 1972, tedy z roku, kdy jsem (podotýkám - jen z donucení, na malé dítě si totiž každý troufne!) začal chodit do školy. Zachycený detail se mi líbil i výtvarně a je na větším obrázku je dobře vidět, že zakulacené tvary v horní části fotky opravdu znázorňují ňadra, to tedy Janinka trefila přesně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.