pátek 24. července 2015

Hovory přes obrazovku

Milí štamgasti, pravidelní čtenáři, občasní hosté i náhodní kolemjdoucí, mám pro vás tentokrát malou výzvu: Čas od času je možné si na blozích přečíst rozhovor s vybraným blogerem, ostatně i já jsem měl tu možnost být v rozhovoru pro Autorský klub jak zpovídajícím, tak i zpovídaným, a obě role jsem si opravdu užil. Je ale pravda, že mě odedávna láká i trochu jiný žánr: něco podobného, na čem Miroslav Horníček vystavěl své kdysi velmi populární Hovory H (v televizi) a Hovory přes rampu (na divadle): Jde o situaci, kdy je člověk vystavený celkem libovolným otázkám z auditoria a musí na ně pohotově - a pokud možno i obsažně či alespoň vtipně - reagovat. Kdysi jsem si takové "Hovory" vyzkoušel na vlastní kůži v době, kdy jsem učil, a jednou až dvakrát za rok jsem umožnil svým studentům zeptat se mne prostě na cokoli. A můžu říct, že mě moc nešetřili :-). Samozřejmě, situace na blogu je úplně jiná než v přímém kontaktu před kamerou, na divadle či ve třídě. Tam je zpovídaný pod mnohem větším tlakem, nemůže se příliš rozmýšlet, musí se ctí ustát převapující, bláznivé nebo provokativní otázky. Ale odpovědi by každopádně měly mít buď obsah nebo šmrnc, v optimálním případě obojí.
 
Často jsem během doby svého působení na blogu přemýšlel, jestli podobný formát může mít smysl ve virtuálním blogovém prostoru, jestli může zafungovat i bez přímého osobního kontaktu, bez prokazování rychlé reakce a schopnosti improvizace. Jestli vůbec ony potenciální "Hovory přes obrazovku" mohou mít nějaký smysl. Našel jsem spoustu důvodů pro a přibližně stejnou spoustu důvodů proti. A tak jsem si vzpomněl na svoje dobré přírodovědné vychování a řekl jsem si, že nejlepší metodou ověření hypotézy je praktický pokus.
 
Proto bych rád všechny zdejší čtenářky a čtenáře vyzval: Pojďme si spolu takové "Hovory přes obrazovku" vyzkoušet. Vy se budete ptát a já se pokusím vám odpovídat. Můžete se zeptat, na co chcete - na věci faktické i vycucané z prstu, smyslné i nesmyslné, na věci blogové i s blogem vůbec nesouvisející, na moje názory na cokoli, na to, co píšu či fotím, na to, čím vás štvu nebo těším, prostě na cokoli. Netvrdím, že dostanete odpověď obsažnou jako na Wikipedii, moudrou jako od otce Fourata nebo vtipnou jako od pana Horníčka. Taky možná nebude úplně stoprocentně pravdivá nebo zcela korektní, možná se vám bude zdát, že neodpovídá úplně přesně na otázku (ale určitě ano! :-)). Ale budu se snažit odpovědět poctivě na všechno, snad jen kdyby dotaz byl nadměrně vulgární či hloupě nenávistný, vyhrazuji si ve výjimečných případech právo neodpovědět.

Otázky můžete psát do komentářů k jakémukoli ze zdejších článků, poslat mi je mailem (na adresu pvapenik@centrum.cz), chcete-li naprostou anonymitu, můžete mi je poslat přímo v blogu jako "Zprávu autorovi" (v menu nalevo), můžete je psát po jednom, jak vás budou napadat, nebo v jediném desetistránkovém seznamu, prostě jak chcete. Budu předpokládat, že pošlete-li mi dotaz neanonymně, mohu vás u něho uvést jako tazatele. Kdybyste to ale nechtěli, k vybraným (nebo klidně i ke všem) otázkám mi napište, abych je uvedl bez jména tazatele, a já to budu samozřejmě respektovat. Jsem zvědav, jestli vůbec nějaké otázky přijdou, pokud ne, tiše z tohoto experimentu vycouvám a místo "blogových Hovorů" se vrátím k osvědčeným rubrikám.

Tak co vy na to? Přidáte se, abychom spolu vyzkoušeli, jestli to k něčemu povede? Napadá vás už první otázka? Jestli ne, použiju osvědčenou radu pana Horníčka: "Začněte tedy rovnou druhou otázkou!" Vítané jsou samozřejmě otázky od návštěvníků, kteří sem chodí pravidelně, od občasných nakukujících i od úplných nováčků; na to, abyste se mohli na něco zeptat, nemusíte splnit žádné podmínky a nemusíte nikoho žádat o dovolení. A protože pro podobné akce je optimální právě prázdninový čas, termín na položení neomezeného počtu otázek máte do 10. srpna, abych stihl na vše odpovědět, než prázdniny skončí. Pokud žádné dotazy nepřijdou, tento časový rámec jistě nepřekročím :-).

Těším se na vaše reakce a rovnou vyhlašuji soutěž o nejzajímavější otázku. Soutěž bude mít dva výherce: Jednoho vyberu já podle toho, která otázka se zdála nejzajímavější mně jako odpovídajícímu, druhého určí čtenáři. Ceny zatím nevyhlásím, ale ti, co už na mém blogu někdy o něco soutěžili, dobře vědí, že ceny tu nebývají pouze formální :-).

Nuže, jen do toho!! Prázdninové "Hovory přes obrazovku" právě začínají fází sběru otázek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.