čtvrtek 11. dubna 2013

Červen s Čerfem? Díl 5: Plakáty a letáky

Příprava mé výstavy fotografií se dostala do fáze, kdy je třeba po dlouhém (a často zbytečném) rozmýšlení začít konečně dělat něco hmatatelného, aby se kavárenské košaté plky začaly postupně proměňovat ve skutečnost, aby fotky nebyly jen v myšlenkách, ale taky na papíře, a aby se začaly pomalu zhmotňovat i materiály, které by měly sloužit k propagaci, tzn. aby se potenciální návštěvníci vůbec dozvěděli, že se na nějaké fotky mohou jít podívat. Kromě blogových a webových stránek a několika vln e-mailů (ve skutečnosti spamů :-)) jsem také chtěl, aby pro tuto výstavu existoval oficiální plakát, který bude možné vyvěsit na plakátovací plochu, na nástěnku nebo přilípnout na nějaký kulturně založený strom. Samozřejmě v optimálním případě by měl plakát (formátu A3 a stejně vyhlížející letáky formátu A5) dělat výstavě pokud možno čest a měl by víc zájemců navnadit než odradit.

Pokusil jsem se tedy vyprodukovat vlastní návrh takového plakátu a zjistil jsem, že jsem narazil na hranice své kreativity. Ať jsem se snažil sebevíc, nepovedlo se mi vyprodukovat nic lepšího, než jednoduchou bílou plochu s tmavým nápisem shrnujícím základní fakta a jednou prťavou ukázkovou fotografií. Výtvarná kvalita na úrovni 4.třídy základní školy, počítačové zpracování improvizované a těžce nákolenní; prostě výtvarná samohonka s notnou příměsí jedovaté složky, způsobující v horším případě oslepnutí a i v nejlepším případě aspoň prudké přimhouření očí. Auuuuuu!! V ten okamžik mi došlo, že má-li plakát za něco stát, měl by ho navrhnout někdo, kdo se v profesi aspoň trochu vyzná a s počítačem umí i lepší varientní kousky než zapsat text do Wordu a neobyčejně tvůrčím způsobem střídat klávesy Ctrl-C a Ctrl-V.
 
Vstříc mi nakonec vyšel můj výtvarně nadaný a v počítačovém světě neobyčejně zběhlý švagr Karel. Vytvořil základní návrh, který mě svým pojetím moc potěšil. Samozřejmě jsem měl ještě nějaké připomínky k barevnosti, k velikosti písma, atd., atd., protože to už je jen takové kibicování, kterého je schopen i výtvarný nedouk, jako jsem já, a v této fázi už jen zvažujete, jak připravenou výbornou krmi na talíři přesně naaranžujete a jestli dáte brambory vlevo nebo nahoru. Důležité je, že už to není moc práce a člověk na to nemusí mnoho umět, protože vše hlavní a důležité bylo už uděláno. Tedy - milý švagře Karle, díky za návrh, který nakonec po drobných povrchovým úpravách vypadá následovně:


Dnes vpodvečer jsem strávil příjemnou hodinku v tiskárně, ze které - pokud dopadne všechno dobře - si už v pátek hotové plakáty a letáky odnesu. Tak uvidíte, třeba na nějaký z několika desítek plakátů někde narazíte (budou ale viset převážně jen v obcích kolem Dobřichovic) nebo se vám připlete na vašich toulkách pod nohy některý z tisícovky letáků, uváděných postupně do reklamní služby, a vy si řeknete: Když má někdo výstavu od 1. čerfna do 1. čerfence (škoda, ještě se mohla uskutečnit třeba na Čerfeném Hrádku nebo v Čerfánkách, ale Dobřichovice přece taky nejsou špatné, ne?) nemůže to prostě být nikdo jiný než Čerf :-).


Pozn.: Přečtěte si také speciální webové stránky fotovýstavy, kde se dozvíte řadu podrobností a můžete si prohlédnout např. ukázky vystavených fotografií: Webové stránky fotovýstavy Obrazy "ze zásvětlí"

Budete-li se chtít osobně zúčastnit vernisáže, je to samozřejmě možné. Pokud jste tak již neučinili, dejte mi prosím o svém zájmu vědět na můj e-mail pvapenik@centrum.cz, abych s vaší účastí mohl počítat předem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.