neděle 21. dubna 2013

Nedělní miniglosy č.217

Nová ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů nadále popírá, že by její příchod jakkoli souvisel se snahou levicových politických sil utlumit postupně činnost ústavu a marginalizovat negativní roli poválečné totality. "Naopak, zatímco za vedení mého předchůdce zveřejněné výsledky neodpovídaly ani kvantitou ani kvalitou vynaloženým prostředkům, my jsme během pár dnů dali dohromady zcela převratnou studii, během které náš výzkumný tým prozkoumal několik tisíc praček různého roku výroby a přestože na nich byla mnohokrát zaznamenána přítomnost např. ekonomického režimu, režimu "ruční praní", režimu "syntetika" nebo režimu "máchání", na žádné ze zkoumaných praček se nepotvrdila existence režimu totalitního."
-----------------------
Vláda schválila významnou změnu týkající se platby daně z převodu nemovitosti, protože povinnost zaplatit daň se přesune z prodávajícího na kupujícího. Mluvčí Ministerstva financí nám k tomu řekl: "Samozřejmě, jde nám především o příjmy do státního rozpočtu, a dvakrát odvedená daň je vždycky lepší než daň odvedená jen jednou; proto bude informační kampaň vedena tak, aby se o změně dozvěděli všichni kupující, ale pokud možno žádní prodávající."
 
-----------------------
Po akci proti bostonským teroristům se jako obyčejně ukázalo, že si mnozí američtí politici a komentátoři pletou Čečensko s Českem. Tentokrát jde ale záměna hlouběji a začínají se zaměňovat i hlavní města obou zemí, zejména poté, co byla řada Američanů v Praze okradena a podle jejich názoru je to prostě v Praze Hrozný.
-----------------------
Česká národní banka mírní paniku, že se kvůli razantnímu poklesu ceny zlata na světových trzích sníží tržní cena tradičních zlatých českých ručiček. Podle tiskové zprávy ČNB se poklesu ceny nikdo nemusí bát, protože většinu zlatých českých ručiček jsme již v devadesátých letech vyměnili spolu s měnovým zlatem na státní dluhopisy dnes už většinou neexistujících států.
-----------------------
Prezident Zeman uvedl v rozhovoru pro německý list Passauer Neue Presse, že Česká republika by mohla do pěti let přijmout euro. Alespoň tak si redaktoři listu přeložili Zemanovo tajuplné podobenství "Do pěti, do pěti, musíme být u maminky v doupěti!"

Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech dva předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Nedělní miniglosy č.200 (výběr Nedělních miniglos z čísel 101 až 199)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.