sobota 17. listopadu 2012

Opožděné fotky ze 17. listopadu

Přesně před třemi lety, když se slavilo 20. výročí listopadových událostí z roku 1989 jsem se zúčastnil vzpomínkového pochodu po trase studentského průvodu z Albertova na Národní třídu. Chtěl jsem si připomenout dávnou atmosféru, zajímalo mne, co z ní je možné ještě po létech cítit, a taky jsem chtěl trochu fotit, tenkrát ještě starým analogovým foťákem. Ano, již jsem tou dobou měl svůj blog, ale moje tehdejší mizerné mobilní připojení mi vůbec neumožňovalo publikovat obrázky a i s obyčejnými články mělo docela problémy. Sice jsem tehdy pár fotek umístil do blogové "galerie", ale tam jsou před očima čtenářů skryté téměř dokonale. A protože je tu znovu výročí největší společenské změny, kterou jsem během svého vědomého života zažil, rozhodl jsem se je publikovat aspoň opožděně. Třeba se někteří z vás na fotkách poznají :-).

Mimochodem, pravidelní návštěvníci znají moji slabost pro dlouhé expozice "z ruky", tak se prosím nedivte, že všechno není úplně ostré, ono ani nemohlo, ani nemělo být :-).
 
No a pro případné zájemce připojuji i proklik na text tehdejší reportáže, které byly fotografie odepřeny:

Na Albertově to všechno začalo...
 

... a pak se šlo přes Vyšehrad a dolů k nábřeží.
 

Duchové na Národní
 

Copak se asi tady na Národní třídě bude dít letos? Lidí spousta, ale obušků je o něco míň než kdysi.
 

Památník v podloubí na Národní třídě
 

Kdysi se demonstranti na Václavák nedostali. To my jsme už prošli.
 


Jsem zvědavý, jak bude probíhat dnešní den v Praze. Situace je o dost jiná než před třemi lety a obávám se (nebo spíš doufám), že s letošními demonstranty už zdaleka tolik nesouzním. Kolipak z těch, kteří se v listopadu 1989 docela oprávněně třásli o své bezpečí, se asi taky přijde za zády naštvaných lidí vítězoslavně podívat, jak podivně dneska melou ty boží mlýny?

Pozn.: Dole přikládám pokračování ankety z minulého článku, kde jste mohli tipovat, při jaké veřejné akci se budeme moc vidět během příštího června (celý článek Červen s Čerfem? Díl 1. - Hádanka)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.