středa 13. července 2011

A ještě jednou Vydra, tentokrát ve vlastních barvách

V pátek jsem vám představil infračervené fotografie šumavské řeky Vydry v článku Už jste někdy viděli infračervenou Vydru? a slíbil jsem vám přidat jako bonus i fotografie v obyčejném denním bílém světle. Dnes svůj slib plním, takže si můžete v některých případech porovnat i téměř stejné záběry. Expozice tentokrát pochopitelně nebyly tak dlouhé jako u infrafotek (jen 2 až 8 vteřin), ale i tak se Vydra ukázala jako celkem švarná modelka. Případné vady na kráse tedy prosím hledejte na straně fotografa a nikoli překrásného modelu.
 

Vydra - to jsou tisíce kamenů a tisíce vodních vírů, kterými voda pospíchá, aby se co nejrychleji stala Otavou.
 

Proudící voda umí vytvářet nejen velké tepny, ale i jemné a drobné vlásečnice.
 

Co to asi bylo za obry, když po jejich rozverné hře s kamínky zůstalo v řečišti takové kamenné bludiště?
 

Pěna na řece (mimochodem- výhradně přírodní) možná původně chtěla tančit čtverylku, ale nakonec jí z toho vždycky - jak je vidět vpravo dole - vyšlo kolo kolo mlýnský.
 

Přírodní peřeje jsou v kaňonu Vydry vděčným fotografickým námětem. Výhodou je, že úžasných námětů je - i přes prázdninové turistické návaly - pořád o dost víc než fotografů.
 

Je vidět, že některé kameny požívají u vody značné úcty, takže je voda opatrně a po špičkách obkrouží, aby je nevyrušila ze staletého spánku.
 

Barva řeky není dána žádnými filtry nebo postprodukční magií, ale své nahnědlé zabarvení prý řeka nabývá v rašeliništích v okolí Modravy. A divoká voda vytvořila v některých kamenech prohlubně a "hrnce", kde vznikla paradoxně jezírka s úplně klidnou vodou.
 

Kameny občas připomínají podivuhodné vodní bytosti, o kterých by se daly vymyslet desítky pověstí a legend. Proč asi zkameněly? Kdoví, kdyby se paní Rowlingová přijela na Vydru podívat,možná by z toho bylo dalších sedm knížek a filmů.
 

No, myslím, že na jeden výlet jsou dvě fotoreportáže až dost, tak dám teď s Vydrou zase na nějakou dobu pokoj. Jedině snad, že by se nabízela nějaká ta fotohádanka... :-). Mimochodem - to víte, že pohled na proudící vodu dokáže léčit šrámy na duši? Aspoň u mě to platí a taková kúra u pěkného zurčícího potoka nebo rozverné říčky na mě zabírá. Kéž by tak fungovala i voda "zmrazená" ve fotografických záběrech! Stačilo by jen rozmrazit v mikrovlnce...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.