neděle 6. března 2011

Nedělní miniglosy č.106

Ochranný svaz autorský (OSA) upozornil na to, že filmové výroční ceny Český lev nemají právo používat svůj název, protože organizátoři letos nezaplatili svazu poplatek za použití značky, vymyšlené kdysi Přemyslovci, které OSA ve sporu zastupuje. Organizátoři soutěže do vyřešení sporu dočasně zobecnili název ceny na "Lev", ale ani to nebude - jak se ukazuje - zcela bezproblémové řešení, protože svou nespokojenost již vyjádřili potomci spisovatele Tolstého, město Rožmitál a Bulharská národní banka.
-----------------------
Podle navrhované novely zákona o lidském štěstí budou všichni občané České republiky povinni si aspoň jednou ročně sáhnout na knoflík v přítomnosti živého kominíka. Opozici se podařilo do návrhu dostat alespoň tzv. modernizační doložku, díky které bude ve výjimečných případech možné si kromě knoflíku sáhnout i na suchý zip nebo - v případně nevhodného nebo dokonce zcela chybějícího oblečení - aspoň na dno svých sil.
 
-----------------------
Český antirasistický úřad zakázal klubu libereckých hokejistů používat název Bílí tygři Liberec, který podle mluvčího úřadu zbytečně rozdmychává na severu Čech vášně a lokální rozmíšky. Klubem nově navržený název naopak úřad hodnotí jako velmi vstřícný a angažovaný, který by měl přispět alespoň k částečnému uklidnění vzedmutých emocí. Liberečtí hokejisté se tak budou po vzoru hokejistů z Chicaga nově jmenovat Černí jestřábi.
-----------------------
Ceny benzinu v České republice tento týden doslova trhaly rekordy. Bohužel, roztržen byl i dávný světový rekord Jarmily Kratochvílové na 800 metrů, který byl spolu s angažmá Heleny Fibingerové v Radě České televize asi největší historickou chloubou české atletiky. O rekonstrukci rekordu se pokouší narychlo povolaný specializovaný tým atletických restaurátorů, ale i oni připouštějí, že půjde o velmi náročný projekt s nejistým výsledkem. "Pokusíme se dostat na původní hodnotu 1:53,29 min., ale zaručit se to při tak náročné operaci úplně nedá," připustil umělecký vedoucí týmu. "V bezpečí navíc nejsou ani další rekordy, protože v příštích týdnech by díky pokračující libyjské krizi měly začít trhat rekordy i ceny dalších významných komodit."
-----------------------
Jednou ze změn souvisejících s penzijní reformou je i možnost dětí přispívat na penzi svým rodičům, což je změna velmi vítaná jak dětmi, tak i rodiči, protože rodiče dostanou vyšší důchod, a budou tak moci svým dětem dávat z důchodu víc peněz. Podle odhadů expertů by na uvedené změně mohl nejvíce vydělat Karel IV. jako Otec vlasti a Praha jako Matka měst, škodná rozhodně nebude ani Paní Marjánka, matka pluku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.