středa 26. května 2010

O nespravedlivé rovnosti

V průběhu letošní volební kampaně jsem se dozvěděl mnohé, kupříkladu i to, že pojetí spravedlnosti, které jsem doposud vyznával, je zcela nesprávné. "Zrušíme nespravedlivou rovnou daň!!" hlásá strana s ambicí tyto volby vyhrát. Této straně nestačí, když všichni platí svůj desátek (jó, kde jsou ty doby, kdy to býval jen desátek!), protože v takové domnělé rovnosti je prý skryta nestydatá nespravedlnost. Jak by k tomu ti chudší přišli, kdyby s nimi ti bohatší nebyli solidární a nezaplatili tolik, kolik jen ti zavrženíhodní bařtipánští zlosyni a zlodcery unesou?

Budiž, zavedeme u nás tedy řádně progresivní daň, aby ti bohatší měli menší motivaci k úspěchu a blažilo je především masochistické pomyšlení, že jim bude dovoleno se se státem o plody jejich práce pěkně bratrsky podělit (stát je ovšem při tom dělení vždycky ten starší bratr). Ale říkám si, proč bychom měli setrvávat jen u daně? Vždyť tohle nespravedlivé rovnostářství zasahuje do řady jiných oblastí, ze kterých by bylo třeba je jednou provždy vymýtit. A jedna taková oblast je v souvislosti s volbami dost na ráně a velké strany tu mají jedinečnou příležitost ukázat na svém vlastním příkladu všem nedovtipným Jeníčkům a Mařenkám, jak to s tou nespravedlivou rovností myslí a jak se na téhle ježibabí lopatě správně sedí.
 
Letošní nekonečně dlouhá kampaň musela spolknout spousty peněz. Nejvíc jich paradoxně utratili ti, kteří se tolik zastávají chudých, a všechny se snaží svými miliardovými sliby přesvědčit, jak skvělí a šetřiví budou hospodáři. Obrazy těch, kteří nás různými způsoby chtějí donutit být doopravdy a plnohodnotně šťastnými, nás obkličují ve stále těsnějších smyčkách. Vydělaly si na ni snad dotyčné velké strany samy? Ale kdepak, největší kus peněžního koláče přece dostávají z daní. Za každý hlas, který ve volbách dostanou, získají konkrétní peněžní částku. Stejnou částku. Opět ta hanebně nespravedlivá rovnost!

Tak tedy aplikujme kýženou progresivní spravedlnost i na politické strany. Ty velké by se přece mohly uskrovnit, měly by být solidární s těmi menšími a hlavně malými a chudými a část svých bachratých státních příspěvků jim přenechat. Jakpak by ty maličké a upozaděné k tomu přišly, aby jen ty velké a bohaté mohly všude vylepovat své fotografie a z každého rohu na nešťastné občany hlásat svá úderná hesla! Budou nám páni sociální demokraté příkladem, abychom jejich pojetí spravedlivější spravedlnosti lépe pochopili?

Obávám se, že kdyby se něco podobného mělo začít uplatňovat v praxi, z Lidového domu by se ozval ukrutný ryk: Jak si dovolujete sahat nám na naše poctivě vydělané peníze? Přece nechcete komplikovat tak křišťálově průzračný spravedlivý systém!

Inu, Jánošík, který zbohatne, začíná mít možná problém s tím, jak rozpoznat, komu má brát a komu dávat. A jestli stojí za to se o ten poctivý lup vůbec s někým dělit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.