neděle 1. listopadu 2009

Nedělní miniglosy č.36

Švédsko vyhlásilo, že bude požadovat vlastní doplňující poznámku k Lisabonské smlouvě. Bez doplňku totiž - jak se Švédsko obává - nemá dostatečné záruky, že Češi nebudou uplatňovat nároky na majetek, který švédská vojska v dobré víře ukradla z rudolfínských sbírek v roce 1648 na základě dekretů krále Gustava. Proti zpochybňování Gustavových dekretů zpočátku ostře vystoupili čeští komunisté, protože se mylně domnívali, že jde o dekrety posledního československého komunistického prezidenta.
--------------------------------
Poté, co ředitel pražské zoologické zahrady ohlásil svůj odchod na jiné místo, se vyrojilo mnoho hlasů zevnitř ZOO, které ho zpětně prakticky za všechny kroky kritizují. Jako zatím poslední se ozval žirafí samec Šimon, který v rozhovoru poskytnutém časopisu Svět zvířat obvinil bývalého ředitele z řady manažerských pochybení. "Měl jsem vždycky na hodně věcí jiný názor než pan Fejk," prohlásil Šimon, "ale nikdy mi nebylo umožněno vystoupit s nimi např. v televizi, která se trapně vymlouvala, že se nevejdu do studia komentovaného zpravodajství."
--------------------------------
Popularita premiéra Fischera stále roste a premiér prý zvažuje, že ji využije v reálné stranické politice. Podle našeho nepříliš dobře informovaného zdroje se s pravděpodobností 30% +-2,6%chystá založení České statistické strany, kterou by Jan Fischer měl vést do řádných voleb . Je ale možné, že jde jen o cílenou dezinformaci ze strany závistivých politiků parlamentních stran, jejichž vlastní obliba klesla v říjnu poprvé za posledních pět let pod úroveň obliby pravých neštovic.
--------------------------------
Karel Gott čelí od předání státního vyznamenání jednomu problému za druhým. Jen co se uklidnila situace po skandálu se zdviženým prostředníčkem, přišla další rána: Proti zneužití svého jména v písni o včelce Máje se postavili potomci starých Mayů a zatím to vypadá, že jejich stížnost má velkou šanci na úspěch. Řešení nabídli zástupci firmy Hamé, kteří navrhli, aby se včelka do doby, než bude spor vyřešen, přejmenovala na Májku.
--------------------------------
V průběhu tzv. řádového dne 28.října byl ve speciální kategorii oceněn novinář, který ve svých příspěvcích použil nejčastěji slovo "řádově". Cenu získal jeden z reportérů Českého rozhlasu, který použil za jediný měsíc toto slovo stodvacetkrát. "Jsem velmi spokojen," řekl nám oceněný reportér. "Je úžasné, že od doby, co jsem nastoupil jako prostý referent pro řádkovou inzerci, až po udělení významného řádu uplynuly řádově jen dva roky a čtyři měsíce."

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.