neděle 20. září 2009

Nedělní miniglosy č.30

První zasedání politicko-jazykovědné komise odstartovalo akci "Nové vzory pro naši mládež". Jednání, na jehož programu byly vzory podstatných jmen ženského rodu, však prozatím k úspěchu nevedlo a k žádné změně nedošlo. Zelení marně navrhovali za vzor slovo "liška", proti byly především zástupkyně ženských organizací. Lidovci dlouho nemohli pochopit, že jimi navrhované slovo "most" není rodu ženského, a argumentovali tím, že Kost je hrad a hrad už jeden vzor má. "My jsme spokojeni," řekl nám zástupce sociální demokracie. "Chtěli jsme zachovat růži a podařilo se nám to." Komunisté požadovali zařazení vzoru "třešeň", což bylo ostatními jednoznačně odmítnuto. "No nic, "píseň" taky není špatná," glosoval výsledek komunistický člen komise. "Ostatně internacionála je koneckonců taky píseň, že?" ODS se sice formálně snažila prosadit vzor "koule", ale po očekávaném neúspěchu prý napře své úsilí do jednání o vzorech mužského rodu, které jsou stejně nejdůležitější, protože tam je "předseda" i "soudce". Podobně reagovala i TOP09: "Naše priorita je střední rod, kde bychom rádi prosadili vzor "kníže". Snad nebudou drůbežářské odborové organizace proti."
------------------------
Slovenské Ministerstvo zahraničí zatím zcela nevyvrátilo obavy českých turistů, že po zavedení nového jazykového zákona nebudou moci Češi na Slovensku zdravit slovy "Dobrý den". "Naši právníci připravují oficiální stanovisko," řekl mluvčí ministerstva. "Do té doby doporučujeme pro jistotu zdravit jenom slovem "Dobrý", což je správně v češtině i slovenštině, takže si zachováte svou národní hrdost a nespácháte přitom trestný čin."
----------------------
Stále více žáků a studentů v době vyučování využívá internet přes své mobilní telefony, což v hodinách působí rušivě. Proto se Ministerstvo školství rozhodlo spustit rozsáhlý projekt "Internet ze škol", v průběhu kterého by měly být v příštích třech letech všechny školy vybaveny účinnými rušičkami. "Bude se ale jednat o rušičky nové generace," vysvětlil vedoucí projektu. "Budeme tak připraveni v případě, že by v budoucnu došlo k dalšímu přehodnocení vztahu škol a internetu, veškeré rušení kdykoli zrušit."
--------------------------------
Proslýchá se, že v příštím pořadu "Pošta pro tebe" vystoupí společně předsedové našich dvou nejsilnějších stran, kteří se přes pošťáka Ondru pokusí pozvat do televizního studia bývalého místopředsedu vlády a nyní úspěšného advokáta Jana Kalvodu. "Ano, staly se chyby a jeden čas nebyly naše vztahy nejlepší," připouštějí oba pánové, "ale myslíme si, že po tolika letech bychom si už mohli konečně vzájemně odpustit, padnout si do náruče a nechat volby do Poslanecké sněmovny bezproblémově proběhnout."
--------------------------------
Po vyčerpávající pětisetové bitvě nakonec v Davisově poháru zvítězila ve čtyřhře Pravda a Láska nad Lží a Nenávistí. Po pátečních prohrách Pravdy s Nenávistí a Lásky se Lží ve dvouhrách tedy o celkovém vítězi rozhodnou až nedělní zápasy. "Šance ještě žije, deme vod zápasu k zápasu. Hlavně musíme hrát svou hru," komentovala prozatímní průběh napjatě očekávaného utkání Láska.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.