neděle 6. září 2009

Nedělní miniglosy č.28

Ústavní soud většinou hlasů rozhodl, že volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se již uskutečnily. Podle rozhodnutí ústavních soudců se volby odehrály o víkendu 1.- 2.srpna 2009. "Ústavní soud učinil zásadní rozhodnutí," konstatovali soudci na tiskové konferenci. "Na politických stranách je už teď jen to, aby se dohodly, jaké byly na začátku srpna volební výsledky." Nejkritičtější vůči rozhodnutí je strana TOP 09, která v době voleb ještě neexistovala. Nejlépe přijali ortel překvapivě komunisté, kteří prohlásili, že ať je rozhodnutí jakékoli, ústava je pro ně svatá, zejména ta z roku 1960.
------------------------
K zajímavému diplomatickému tahu se uchýlili představitelé Českomoravského a Slovenského fotbalového svazu, kteří vyhlásili vytvoření společného koaličního týmu pro mistrovství světa v roce 2010. Díky tomuto kroku se body dosud získané českou i slovenskou reprezentací v kvalifikačních zápasech sčítají, takže si nově vzniklý československý tým s přehledem zajistil účast na vrcholné akci. Jediným sporným bodem je, zda bude v televizi zápasy staronového týmu komentovat navržený nestor televizních reportérů, Karol Polák. Kapitán fotbalistů Petr Čech namítá, že je Polák Slovák. Ani slovenská strana hrající na nacionalistickou notu není nadšena tím, že byl navržen Polák, na druhou stranu uznává, že je to pořád lepší, než kdyby byl Polák Maďar.
----------------------
České aerolinie se rozhodly vyrovnat svou ztrátu prodejem všech svých letadel. Pro přebytečné piloty připravuje speciální rekvalifikační program, takže by měli najít uplatnění ve formuli 1. "Toto rozhodnutí managementu je naprosto v souladu s ekonomickou realitou, je zcela čisté a průhledné," řekl tisku generální ředitel ČSA. Na dotaz, nejsou-li problémy aerolinek nakažlivé, a nemohou se tak dostat do problémů i další hospodářské sektory, odpověděl uklidňujícím ujištěním: "Myjeme si ruce." Na důkaz jeho slov došlo k přejmenování firmy na České aerolilie, takže největším favoritem pro druhou fázi privatizace podniku se rázem stal dosud neprávem opomíjený Český svaz zahrádkářů.
--------------------------------
Ani na druhý pokus vláda nevybrala dodavatele počasí pro Českou republiku na rok 2010. Výsledek druhého kola - tedy vítězství majetkově neprůhledné firmy 1.česká meteorologická s.r.o. totiž okamžitě napadli neúspěšní zahraniční uchazeči. Podle stížnosti je zřejmé, že vítězná firma nebude schopna dodat počasí ve slíbené kvalitě a za slíbenou nízkou cenu, a jestli ano, jistě to bude jedině na úkor počasí v rozvojových zemích. Pokud však nebude výběrové řízení dotaženo rychle do úspěšného konce, hrozí, že od 1.ledna příštího roku nebude v České republice žádné počasí, a meteorologové tak budou zcela bez práce.
--------------------------------
Ministerstvo vnitra dokončilo po posledních problémech s imigranty napjatě očekávanou pravidelnou zprávu o stavu migrace v České republice. Vrcholní politici, kteří již měli možnost se se zprávou seznámit, jsou ale šokováni. Celý materiál je totiž letos věnován výhradně migraci tažného ptactva. "Větší pozornost doporučujeme věnovat tahu bernešek a labutí, ale bude asi těžké nabourat lobbing čápa černého, který byl zatím při studiu migrace protežován," řekl nám autor studie. Experti jsou toho názoru, že za aktuální podobou závažného dokumentu stojí snaha některých pracovníků ministerstva dostat se do New Yorku a pracovat pro nově jmenovaného ředitele tamější České národní budovy, Petra Fejka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.