neděle 8. března 2009

Nedělní miniglosy č.3

Podle výsledků průzkumu veřejného mínění Češi nadále věří řadě konspiračních teorií. Nejoblíbenější z nich zůstává už po řadu let teorie, že Jana Husa udal kostnickému koncilu Jan Ámos Komenský, aby se zbavil soupeře v souboji o největšího Čecha. Průzkum paradoxně ukázal, že tato teorie je nejoblíbenější ve vzdělanějších vrstvách české společnosti. Méně vzdělané vrstvy se totiž domnívají, že Jan Hus je hokejista.
-------------------
Českou republiku oficiálně navštívil evropský pověřenec pro řeky, potoky a obchod se zbraněmi Maurice Duval. Během návštěvy se zhrozil, kolik u nás roste stromů v bezprostřední blízkosti řek. Při určité rychlosti proudu vody by v říčních zákrutách, které svým zakřivením navíc často nesplňují evropské normy, mohlo totiž za určitých okolností dojít ke střetu vodáků se stromem. Proto bude muset být v České republice pokáceno asi 60 tisíc vzrostlých stromů rostoucích kolem řek. Zároveň dal pan Duval českým úřadům doporučení na několik firem, které jsou schopny velmi rychle vystavět v okolí řek systém bezpečných betonových sloupů s bidly pro ledňáčky. "Bidýlka jsou vkusnou napodobeninou dřeva, takže by ptáci neměli poznat rozdíl. Pro případ nouze jsme ovšem schopni z evropských fondů uhradit i vkusné napodobeniny ledňáčků."
--------------------
Drobné úpravy v učebnicích dějepisu navrhují čeští komunisté: Jejich mluvčí nám k tomu řekl: "Především chceme iniciovat návrat postavy Julia Fučíka do školních osnov. Nejenže se jednalo víceméně o hrdinu, ale změna by měla mít i bezpečnostní přínos. Když se totiž ještě Výstaviště jmenovalo Park kultury a oddechu Julia Fučíka, ani jednou nevyhořelo."
Komunisté rovněž protestují proti tomu, aby byly některé extrémně radikální husitské skupiny, které se vyznačovaly hlavně bezuzdným vražděním, loupením, pleněním a provozováním skupinového sexu, představovány v učebnicích jako předobraz komunistického hnutí. "Komunismus přece nemá s erotikou nic společného, proti tomu je třeba se co nejrozhodněji ohradit."
---------------------
Poslanci se stále nemohou dohodnout na tom, zda liberecké mistrovství světa v klasickém lyžování bylo epochálním úspěchem nebo loupeží století. Žádná z obou variant zatím nezískala rozhodující převahu ve Sněmovně, takže každý hlas má velkou cenu. O to smutnější je fakt, že v rozhodujícím okamžiku přišel díky nastuzení o hlas poslanec Benda. "Ten hlas mohl rozhodnout, škoda, ale je to přece jenom hra," bral Benda situaci sportovně. Poslankyně Zubová na rozdíl od ostatních současných i bývalých Zelených naopak hlasovala pro "loupež století" jen proto, že jí lyžování může být ukradené.
----------------------
U některých filmů zařazených do soutěže o České lvy bylo zpochybněno, zda jde skutečně o české filmy. Největší protesty si vysloužilo zařazení filmu "Ngoma má hlad" o hladomoru v Guineji -Bissau. Petr Vachler nám k tomu řekl:"Šlo bezesporu o koprodukční snímek. Je pravda, že většinu prostředků zajišťoval náš africký partner, nicméně česká strana provozovala catering, což vzhledem k tématu filmu nebylo vůbec jednoduché."

1 komentář:

  1. Konspirační teorie mi přijdou jako nepříjemně ztracený čas.

    I u nás došlo podél řeky k vykácení několika velkých stromů, včetně duté vrby. Oficiální důvod byla prohnilost, ale kdo ví, nemá-li v tom prsty ten váš obchodník se zbraněmi. ;-) Ať žijou konspirační teorie! :-D

    To je myslím pravda, že komunisti a erotika moc dohromady nejdou. Dokonce byl za komunistů zakázaný časopis Playboy. ;-)

    Myslím, že bych taky hlasovala pro Loupež, přestože jsem asi dvakrát lyžovala - na výcviku se školou a s učením.

    Noo, vepřo-knedlo-zelo ve filmu o hladu musela být pecka. To by si určitě alespoň maličkého Lva zasloužilo. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.