neděle 29. března 2009

Nedělní miniglosy č.6

K zásadnímu sporu došlo mezi dvěma lídry hlavních politických sil země. Zatímco Miroslav Topolánek tvrdí, že je schopen se s Jiřím Paroubkem dohodnout na dalším osudu vlády během pěti minut, Jiří Paroubek namítá, že kdyby záleželo na něm, což by bylo nejlepší, stihl by to za tři minuty. V jednání o tomto sporném bodu budou oba politici a jejich rozsáhlé vyjednavačské týmy pokračovat v dalších týdnech.
--------------------------
Nejmenovaný představitel Evropské unie doporučil České republice, aby místo úřednické vlády na období českého předsednictví EU raději jmenovala úřednického prezidenta.
--------------------------
David Rath oznámil, že dočasně vystupuje z ČSSD, aby se mohl ucházet o post předsedy vlády nestranických odborníků. "Odborníkem bezesporu jsem," zhodnotil se Rath na své poměry celkem skromně. "Všechny strany, ve kterých jsem kdy byl, pro mne vždy byly vším, a stejné je to teď shodou okolností i s ČSSD. Nicméně kdo mne doopravdy zná, dobře ví, že pro dosažení dohody jsem vždy schopen jakékoli osobní oběti."
---------------------------
Rozhodnutí managementu Českých drah přebarvit všechny lokomotivy do korporátních modrošedých barev kritizoval místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "Podle studie nezávislého odborníka na železniční dopravu Stanislava Grosse jde o nehorázné plýtvání prostředky, které by se daly využít efektivněji, např. na vybavení interiéru nebo na modernizaci vozového parku. Na druhou stranu plně chápeme snahu Českých drah o barevné sjednocení, takže této akci nebudeme bránit, pokud si České dráhy zvolí kupříkladu barvu oranžovou."
Námitky, že tzv. nezávislá studie není příliš kvalitní a je povětšinou opsána z materiálů dostupných na internetu, Škromach rozhodně odmítá: "Jde o mimořádně kvalitní práci, jinak bychom za ni přece nedali víc než 30 miliónů korun. Kdo si myslí něco jiného, je pro mne renegát a kosmopolita."
---------------------------
Pavel Bém si nechal specializovanou firmou vytvořit rozsáhlý průzkum historie svého rodu. Dopátral se skutečně hluboko: Na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že teď odvozuje svůj původ přímo od praotce Čecha. "Teď už chápu, proč mne tak fascinují hory, když můj prapředek podnikl prvovýstup na Říp." Příbuznost potvrzuje i analýza DNA úlomků kostí z domnělého hrobu praotce Čecha, přestože Bémovi oponenti z ODS tvrdí, že půjde spíše o pozůstatky volků Přemysla Oráče, což - volky nevolky - připouštějí i naši přední archeologové.
Z výsledků šetření teď Bém odvozuje své dědičné právo na vedení všech Čechů, takže se hodlá ucházet - s náležitě doplněným životopisem - o premiérský post. Politologové rovněž upozorňují, že Bém začal ve svých projevech častěji, než je obvyklé, používat slovo strdí. Používá ho ovšem netradičně jako sloveso ("Mirek poslední dobou strašně strdí..."), takže se političtí komentátoři na skutečném smyslu jeho slov nedokázali shodnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.