středa 2. února 2022

Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2021

Leden stihl přinést na tomto blogu dva tradiční bilanční články: V tom prvním jsem shrnul pár událostí, které se odehrály v mém životě (Co mi taky přinesl rok 2021) a ve druhém jsem trochu rozebral, co se všechno dělo zde na blogu (Můj blog v roce 2021). Předpokládám tedy, že zdejší komentující čtenáři už netrpělivě vyhlížejí, kam se letos ztratil třetí díl "bilanční skládačky", který se dívá blíž na zdejší komentáře. Mám pro vás dobrou zprávu: I když jsme si tentokrát museli počkat až do února, čas se nakonec naplnil a článek, ve kterém se žádný váš loňský komentář neztratil, je tu!

Jako obyčejně u tohoto typu článků začnu několika metodologickými poznámkami: 
1. Hlavní část statistiky tvoří komentáře všech článků publikovaných během roku 2021. Sice jsem si zpracoval i nečetné komentáře ke starším článkům, ale tyto starší komentáře se v hlavní roční statistice u konkrétních komentátorů neobjeví. Zahrnul jsem je ale do úvodních celkových čísel i do historických přehledů.
2. Po bláznivém loňsku kdy jsem výsledky musel dávat dohromady sloučením dvou oddělených blogových platforem, byl tento rok už zase normálnější, leč i tak jsem musel vzít do ruky každý z loňských článků, všechny komentáře si ručně projít a zpracovat, protože blogspot v tomto směru nenabízí žádný specializovaný nástroj.

Takže: V loňském roce se u mých článků objevilo celkem 3619 komentářů, což bylo o 31% méně než o rok dříve. Souvisí to jednak s celkovým propadem návštěvnosti ale také s tím, že se na delší dobu odmlčeli někteří tradičně velmi aktivní komentátoři. Z uvedeného počtu bylo 1984 komentářů od vás - návštěvníků, dalších 1635 komentářů byly moje odpovědi. Do statistiky nezapočítávám komentáře, které jsem během roku vymazal, což letos byly výhradně komentáře reklamní povahy, které - jak dobře víte - nemám rád a snažím se je likvidovat v zárodku aby se nerozlezly po širokém okolí jako blogový pýr plazivý.
 
Ani jeden z článků loni nepřekonal hranici 50 komentářů (o rok dříve bylo takových článků 11), ale těm nejkomentovanějším textům opravdu moc nechybělo, protože články Deset zásadních střetnutí s Jiřinou Bohdalovou a Stojí to u vás taky někdy za starou veverku? získaly 48 komentářů. O další místo se podělily články se 45 komentáři: Co se mi vybaví, když se řekne Libuška Šafránková a O příkoříčkách a prchlivosti, který zároveň komentoval největší počet různých komentátorů, celkem 22 (asi se zajímali o to, jak dovedu - zdánlivě kliďas - být vzteklý, a - jak tento článek potvrzuje - to tedy dovedu :-)).
 
Naopak pouhých 10 komentářů od šesti různých komentátorů se dostalo Nedělním miniglosám č.599, protože nejspíš většina komentujících byla někde na výletě nebo na dovolené, k čemuž nedělní termín přesně uprostřed letních prázdnin vysloveně vybízel. Nejméně komentovaným "neminiglosovým" článkem se pak stalo se 13 komentáři blogové připomenutí Wilhelma Steinitze, prvního šachového mistra světa a rodáka z Prahy.

Celkem se na komentářích roku 2021 podílelo 67 různých komentátorů, 10 z nich komentovalo úplně poprvé. A poprvé v historii mého blogu se našli hned tři komentátoři (lépe řečeno jedna komentátorka a dva komentátoři), kteří připojili svůj přípodotek ke všem mým 140 loňským článkům. Ani jeden článek již druhý rok za sebou nevynechala Marie Veronika, podruhé se něco takového (po roce 2019) podařilo i Milošovi a dokonce už potřetí (po létech 2017 a 2018) také TlusŤjochovi. A protože žádné "pomocné body", "rozeskakování" či výhra "na praporky" v téhle disciplíně nefungují, nezbývá nám nic jiného než v hlavní komentátorské kategorii vyhlásit rovnou tři zlaté medailisty, tak snad se na nejvyšší stupínek všichni vejdete :-).

Kdyby se vyhlašovala soutěž o absolutně největší počet komentářů, v roce 2021 by ji opět s přehledem vyhrál (celkově už pojedenácté!!) TlusŤjoch, kterému vítězství uniklo pouze v prvním roce fungování mého blogu (ale jistě jen proto, že o něm dotyčný blogový fantóm ještě nevěděl :-)) a pak v roce 2014, kdy o pár komentářů více zaznamenal Miloš. Tentokrát jsem od TlusŤjocha nasbíral 272 komentářů, stříbrný Miloš jich měl 181 a bronzový Ian Dury 174. Na tzv. rozšířené pódium, které je oblíbené třeba v biatlonu, by se v této disciplíně dostali ještě čtvrtá Marie Veronika (148), pátý Stuprum (137) a šestá Vendy W. (116).
 
Jako obyčejně jsem hledal i tradičního "skokana roku". Tentokrát, myslím, by v této speciální kategorii byli medailisté celkem jasní: Zlato by připadlo Psici, která k jedinému komentovanému článku z roku 2020 přidala krásných dalších 88, těsně stříbrná by byla Lezarts, která v roce 2020 okomentovala 2 články a letos jich bylo 75, a na bronzovou příčku se vyšvihl D.n., který 13 komentovaných článků v předchozím roce loni rozšířil na 54. Nezanedbatelný skok zaznamenal i Rowdy, který v letech 2019 i 2020 komentoval vždy po jednom článku a loni jich najednou bylo 23. Loni jsem slíbil i to, že se podívám, jak si vedly loňské dvě "skokanky" a můžu říct, že jsem byl celkem spokojený, protože Simi z Austrálie se pohybovala na podobné úrovni (2020: 31 článků, 2021: 24 článků) a Signora šla dokonce ještě nahoru z 50 komentovaných článků na 62, což ji zařadilo do první desítky hlavního pořadí.

Samozřejmě, hlavní komentátorskou "disciplínou" kterou sleduji a snažím se pokaždé srovnatelně vyhodnotit, je počet komentovaných článků v daném roce. Pojďme se tedy podívat, jak vypadá TOP 20 komentátorů loňského roku v této kategorii.

1..Marie Veronika 140 komentovaných článků / celkem 148 komentářů,
        Miloš 140/181
        a TlusŤjoch 140/272
4. Stuprum 135/137
5. Ian Dury 129/174
6. Psice .88/88
7. Vendy W. 76/116
8. Lezarts 75/76 
9. Jana Procházková 70/79
10. Signora 62/63
11. Bevíčková 61/67
12. D.n. 54/63
13. Chudobka 36/37
14. Blondýna 24/26
15. Rowdy 23/27,
        Simi z Austrálie 23/34
           a Trvalka Dahlia 23/30
18. Diviznačka 20/20
19. Padesátka 19/24
        a Kutil 19/27

Tak co, našli jste se v tabulce? Pokud ano, tak gratuluji, pokud ne, nevěšte hlavu, přibližně za rok touhle dobou se tu možná objeví inovovaný žebříček i s vaším jménem, tentokrát za rok 2022 - samozřejmě pokud bude tento blog tou dobou ještě aktivní.

Na začátku jsem se zmiňoval i o komentářích ke starším článkům. Těch bylo letos jen opravdu málo, pouhých 38 (nejmíň 20 dalších, reklamních, jsem s gustem vymazal). Nejvíc jsem jich zaznamenal od Bevíčkové (4), Iana Duryho (4) a Marie Veroniky (3). Je fakt, že na rozdíl od administrace ve starém blog.cz se mi v blogspotu komentáře ke starším článkům hůř vyhledávají, ale s určitou mírou diskomfortu to jde.

No a na závěr se jako tradičně podíváme na to, jak se po započítání loňského roku proměnila celková historická tabulka TOP10 zdejších komentátorů, což je opravdu elitní a taky mimořádně stabilní společnost, něco jako různí slavní Gretzští a Jágrové v historických tabulkách hokejové NHL. Dá se říct, že v novém roce už se Janinka dostala na celkové 4. místo, když předstihla Ružu z Moravy, a vzhůru žebříčkem postupně stoupá i Ian Dury a Marie Veronika. Žádný nováček se tentokrát v první desítce neobjevil, nejnovějším "přírůstkem" je právě Marie Veronika z loňska :-).
 
1. TlusŤjoch.1809 komentovaných článků/ 2887 komentářů
2..Miloš.1327/1704
3. Vendy W. 944/1394
4. Ruža z Moravy 858/1260
5. Jana Procházková/Janinka 856/977
6. Jan Turoň/Ian Dury 778/946
7. Chudobka 699/714
8. Diviznačka/Kitty 675/849
      a Marie Veronika 675/705  
10. Van Vendy/Eumenidas 576/724

No a na závěr připojím ještě dva dovětky: 
1. Jako obyčejně se nemůžu nezmínit i o zcela subjektivním "žebříčku inspirativnosti", který má i potřinácté v řadě stejného nejmenovaného vítěze. Jak je zde už řadu let dobře známo, tento stálý laureát téměř nikdy nekomentuje (byť např. v roce 2020 tuhle zásadu k mé velké radosti jednou porušil :-)), ale pořád mi dodává dost energie a chuti pokračovat. Už na tohle inspirační palivo jedu čtrnáctým rokem (kruciš, 25. ledna jsem měl blogové narozeniny a zapomněl jsem na ně :-)) a ono pořád funguje podobně jako v pohádce fungovala bezedná slánka. Sice mi nezbývá než žasnout, na jakém principu je to celé založené, ale však dobře víte, že žasnu moc rád a před něčím takovým vlastně úplně ze všeho nejradši.

2. Jak jsem tak teď všechny komentáře sčítal, násobil a přehazoval vidlemi ze strany na stranu, spočítal jsem si, že právě teď v lednu kdosi napsal pod jeden z mých článků jubilejní čtyřicetitisící komentář od začátku fungování blogu. Samozřejmě mě to zaujalo a rozhodl jsem se, že ten komentář s číslem 40 000 a jeho autora najdu přesně, což se mi nakonec podařilo (byť jsem si připadal podobně, jako když se Roald Amundsen snažil měřením potvrdit, který bod nekonečné ledové pláně je přesným jižním pólem), takže můžu ohlásit, že jubilejní komentář přičinila 25. ledna v noci Acalanthi (dříve Mniška), která zde čas od času komentuje už od roku 2012, byť těch komentářů za posledních pět let bylo pouhých deset. Důležité je ale prostě trefit tu správnou chvíli :-).

Moc tedy děkuji všem z vás, kteří komentáře na mém blogu píšete nebo čtete, za čas, námahu a dobrou vůli, které jim (a tedy mně) věnujete. Dělá mi to velkou radost a moc si toho vážím. No a už teď se těším na všechny vaše komentáře v roce 2022. Když všechno klapne, věřím, že to začátkem příštího roku zase všechno sečteme, podtrhneme a seřadíme do žebříčků, které sice zdaleka nedokážou obsáhnout blogovou skutečnost v celé její kráse a komplexnosti, ale umí do ní udělat aspoň malá okénka a úzké průzory, kterými stojí za to aspoň jednou ročně nahlédnout :-).
 
Přeji vám všem ještě jednou co nejlepší blogový rok.

25 komentářů:

  1. No vidíš, a mě připadá, že jsem vloni těm komentům moc nedala.... a ono to bylo tolik? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však si držíš dlouhodobě obdivuhodnou komentátorskou fazónu. Tedy aspoň u mě :-).

      Vymazat
  2. Děkuji za povzbuzení, alespoň v něčem, ještě dělám pokrok. Ono se to z křesla dělá docela snadno😁.
    Máte opět můj obdiv nad tou statistikou!
    Už se těším na další rok báječného čtení i fotografií na tomto blogu👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za přízeň a moc se těším na další setkávání. A další optimistickou statistiku :-).

      Vymazat
  3. Je vidět, že zánik platformy blog.cz sice leccos zkomplikoval, ale jede se dál..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jede. A ani se nemusí moc brzdit, páč brzdí samo :-)

      Vymazat
    2. Je to podobně jako po pádu bloguje.cz. Dokud nezmizí grafomanie, jede se dál. Ke črtnáctinám tím zároveň přeji, ať se tě chuť psát drží stejně neochvějně:)

      Vymazat
    3. Moc děkuji. Byly to teprve 13. narozeniny, ale dělám se starším :-).

      Vymazat
  4. Je to tak, už jsme netrpělivě tenhle článek vyhlíželi, jestli se někam nezakutálel :-) Tedy veliká gratulace k 14. blogovým narozeninám (neuvěřitelné číslo!) a hodně inspirace a radosti z tvorby do let následujících. A rdím se a pýřím, ovšem, jak píše Lezarts, takového prvenství se z křesla dosahuje snadno ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vás samozřejmě nemůžu ošidit :-). Tohle je jeden z článků, které pravidelně zaberou relativně dost času. Jednak dlouho trvá, než se mi povede připravit všechny podklady, a pak mi to většinou nedá a většinou si ty komentáře znovu kompletně přečtu, a protože už občas nevím, čeho se přesně týkají, musím si pak znovu přečíst i celý článek. No a když je takových článků 140... :-)

      Děkuji za gratulaci, ony to byly teprve 13. narozeniny, takže jsem právě načal 14. blogový rok. Ale s takovými komentátory je každý rok radostí :-).

      Vymazat
  5. Tyto přehledové články jsou velmi čtivé, ale hlavní podíl na čtení všech a komentářích máš ty, protože nebýt zajímavého obsahu a často i diskuse, neměli bychom důvod sem chodit.

    Při četnosti tvého přispívání - téměř 150 článků za rok - TlusŤjoch v historické tabulce má náskok celé 3 roky :). A já další 2.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mám velkou radost, že vám stojí za to se sem vracet. Ano, taky jsem si takhle vaše rozestupy přepočítával. Tak snad není pro nové komentátory příliš demotivující, že dostat se do první desítky prostě pár let trvá :-).

      Vymazat
    2. Doufám, že na mne nezaklekne antidopingová komise.

      Vymazat
    3. Kdybys byl diskvalifikován pro doping, byla by děsná práce pořadí za všechny ty roky přepočítat. To radši zmanipuluji vzorek B :-).

      Vymazat
  6. Moc pěkně sesumírované, ty to prostě umíš. Tak ať se stejně nebo ještě lépe daří i v tomto roce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Mimochodem, tvých celkových 573 komentářů a devítiletá historie komentování jsou také hodné obdivu. Tak díky za ně a těším se na další :-).

      Vymazat
  7. Ve škole nás učili, že konečný výsledek se má dvakrát podtrhnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkoušel jsem to a moc to nefunguje: Jakmile výsledek podtrhnu poprvé, hned se válí v prachu.

      Vymazat
  8. Tak sláva vítězům a nazdar poraženým!

    OdpovědětVymazat
  9. Petře a to jsi zapomněl spočítat, kolikrát jsem tvé články četla a nekomentovala!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to bych rád, jenže to se z těch dat nedá dostat :-).

      Vymazat
  10. Pane Petře, čtu vaše články celkem pravidelně, málokdy však komentuji, ale to i příležitostných návštěv jiných blogů. Někdy mi připadne zbytečné napsat : byla jsem tady, četla, je to zajímavé... Koukám i na vaše příspěvky na facebooku, fotografie se mi líbí všechny, takže. Poněkud méně času mívám někdy i kvůli rozrůstající se rodině- 4 vnoučata druhé generace (od nejmladšího syna) občas zaberou čas u nás, jinak si občas dopisuji s vnučkami, které mají obě dcerušky a tak koukám, odepisuji je to radost. To není výmluva, však já nijak nesoutěžím nikde o počet komentářů. A Vám děkuji, že si všimáte i jiných blogů a ozvete se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však dobře vím, že jste věrnou a pilnou čtenářkou. Tahle každoroční "soutěž" je hlavně způsob, jak zábavnou formou poděkovat všem těm, kteří věnují svou energii a čas mému blogu. No a tak rozvětvená rodina, to je skvělý způsob trávení času, gratuluji! :-)

      Vymazat
  11. Ještě dodám, že článek je skvělý a s dovolením si ho zkopíruji, aniž bych někde zneužil autorská práva, protože filmy a tvůrce naší nové vlny už nic nepřekonalo a o Pavlovi Juráčkovi se skoro nic nepíše.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.